Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Top 10 mooiste en beste sportboeken van sporters

Overzicht met goede boeken over sport

Ben je op zoek naar dat ene bestverkochte sportboek aller tijden? Of genomineerd als betere boek van het jaar? Bekijk deze fantastische titels over voetbal, wielrennen en meer!

1. Mijn verhaal - Johan Cruijff

Mijn verhaal – Johan Cruijff

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:55 am

Voetbalvirtuoos Johan Cruijff geldt als een icoon. Hij is wellicht de meest begaafde speler ooit. Zijn speelwijze en voetbalvisie hebben een enorme impact gehad en blijven dat hebben.

Hij is een held, een rolmodel, een mentor. Zowel mede- als tegenstanders hingen aan zijn lippen wanneer hij op zijn kenmerkende manier het woord voerde.

Johan Cruijff behoort ons allen toe, waardoor iedereen een ‘eigen’ Johan heeft: een samensmelting van feit en fictie.

Nu is het aan de meester zelf, met deze meeslepende autobiografie. Hierin deelt hij zíjn kijk op alles wat hem bezighield, zowel op het voetbalveld als in het leven.

Johan Cruijff – Mijn verhaal is een uiterst persoonlijk boek, het enige met zijn éígen relaas. Bij het lezen waan je je alsof hij zelf tegen je praat. Eindelijk maken we kennis met de ware Johan.

2. Het Ajax Shirt - Jaap Visser

Het Ajax Shirt

Verkrijgbaar bij

bol.com
bruna.nl (€49,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

De onbegrensde diversiteit aan Ajax-shirts wordt in dit verbluffende boek op sublieme wijze tentoongespreid. Talloze daadwerkelijk gedragen wedstrijdshirts en hun aangrijpende verhalen maken dit naslagwerk tot een onmisbaar item voor de Ajax-fanaat.

Naast een reguliere uitgave verschijnen er ook luxueuze iconenedities, boordevol extra’s.

Drie publieksfavorieten uit de roemrijke Ajax-historie krijgen een bijzondere editie toebedeeld: de Dennis Bergkamp editie en de Jari Litmanen editie.

3. Lourdes aan de Maas - Michel van Egmond

Lourdes aan de Maas

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,00)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Michel van Egmond en Martijn Krabbendam volgen Feyenoord al decennia op de hielen. In Lourdes aan de Maas geven ze op aangrijpende wijze verslag van het reilen en zeilen in De Kuip en trachten ze antwoord te vinden op de vraag wat precies de essentie van Feyenoord is. 

Waarom geldt Feyenoord als de meest emotionele club van Nederland? Wat houdt Feyenoord eigenlijk in? En hoe komt het dat de club zo immens veel betekent voor een schare aanhangers?

In Lourdes aan de Maas bieden Van Egmond en Krabbendam een kijkje achter de coulissen bij het huidige Feyenoord, terwijl ze tegelijkertijd een lofzang brengen aan het rijke verleden van de club.

Ondertussen schetsen ze een biografisch portret van oer-Feyenoorder Fred Blankemeijer, die decennialang het geweten van de club belichaamde.

4. Zo werkt de Formule 1 (2023) - Olav Mol, Erik Houben

Zo werkt de Formule 1 (2023)

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,50)
bruna.nl (€25,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Zo werkt de Formule 1: De 2023-editie is hét boek voor alle Formule 1-enthousiastelingen. Een volledig bijgewerkt naslagwerk met meer dan 150 foto’s en illustraties, geschikt voor zowel jonge fans en nieuwsgierige kijkers als doorgewinterde aficionado’s.

De populariteit van Formule 1 is ongeëvenaard. Het spectaculaire wereldkampioenschap van Max Verstappen, zijn sensationele strijd met coureurs als Lewis Hamilton en Charles Leclerc, het debuut van Nyck de Vries en de race in Zandvoort dragen hier stuk voor stuk aan bij.

Het seizoen 2023 belooft, met een recordaantal van 24 races, feller dan ooit te worden. Dit boek biedt je een totaalbeeld van de crème de la crème van de autosport.

Wat houdt een Grand Prix in? Hoe zit een Formule 1-auto anno 2023 in elkaar? Welke coureurs stappen het komende seizoen tegen elkaar in de ring?

Op welke circuits vindt de strijd plaats? Wat speelt er allemaal achter de schermen? En welk kapitaal gaat er in deze sport om?

5. Nabeschouwing - Kees Jansma & Mart Smeets

Nabeschouwing

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Samen tikken ze de 150 jaar aan. Een uitgelezen moment voor de ultieme terugblik: die op hun eigen leven. Mart Smeets en Kees Jansma – twee boegbeelden van de Nederlandse sportjournalistiek op televisie – samen overpeinzen ze hun levensloop.

In ontmoetingen en brieven wisselen ze gedachten uit over zichzelf, elkaar, het ouder worden, de glorie van de sport, de waanzin van de media en de kracht van muziek.

Ze bespreken het verleden en de toekomst, vriendschap, familie, voetbal, wielrennen, basketbal, televisie en alles wat hen verder bezighoudt.

6. TANK - Bram Tankink

TANK

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,07)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Het verhaal achter de schaterlach van Nederlands opgewektste wielrenner. In 2018 reed Bram Tankink zijn laatste profwedstrijd, na achttien jaar beroepswielrenner te zijn geweest.

Gedurende die tijd leerden het publiek en wielerliefhebbers hem kennen als de immer geestige en goedlachse coureur, met een positieve blik op zowel de koers als het leven.

‘Tank’ is een boek vol opzienbarende wieleranekdotes en avonturen die hij op de fiets beleefde. Dankzij de fiets verlegde Bram Tankink zijn grenzen en ontdekte hij de wereld.

Maar ‘Tank’ gaat eveneens over angst, twijfel en vragen. Over schuldgevoelens.

Bram Tankink biedt de lezer op openhartige en eerlijke wijze een kijkje in zijn leven als profwielrenner, echtgenoot en vader van een jong gezin.

7. Hoe sterk is de eenzame schaatser - Erik Dijkstra

Hoe sterk is de eenzame schaatser

Verkrijgbaar bij

bol.com (€7,90)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Eind 2014 doet Erik een opmerkelijke ontdekking tijdens de opnames van Bureau Sport: de  schaatser Hans van Helden blijkt in het Thialf aanwezig te zijn.

Hans van Helden, de man die van de radar leek te zijn verdwenen, de schaatser met de fluwelen techniek, winnaar van Olympische medailles, bewonderd en verguisd om zijn eigenzinnige gedrag.

Jarenlang leefde hij een teruggetrokken bestaan, diep in Frankrijk, en wees hij elk contact met de media resoluut af. Nu is hij terug in Nederland, en Erik gaat op onderzoek uit.

8. Karma van staal - Werner Toonk

Karma van staal

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Mooie dingen hoeven niet eenvoudig te zijn. Dat is het credo waarmee Werner Toonk op 44-jarige leeftijd alles en iedereen achter zich laat om zijn jongensdroom te verwezenlijken.

In tweehonderd dagen zeilt hij met zijn stalen tweemaster Karma naar Nieuw-Zeeland, bijgestaan door wisselende opstappers. De tocht voert langs de meest afgelegen eilanden ter wereld, dwars door de stormen en orkanen op de Zuidelijke Oceaan.

Wekenlang strekt enkel water zich uit tot aan de horizon en zijn Karma en haar bemanning overgeleverd aan elkaar en de elementen.

‘Karma van staal’ is een zeilverhaal waarbij je als lezer mee op avontuur gaat, zelfs als overtuigde landrot. Over de ontberingen van het zeilen en het eindeloos genieten van vergezichten over een oceaan die geen dag hetzelfde is.

9. Models in Shape - Marjolein Vreeke

Models in Shape

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
bruna.nl (€18,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Trainingen, tips en trucs voor iedereen die wil stralen als een model. Bijna elk meisje droomt ervan om model te worden; of het nu op de catwalk is of op Instagram.

Marjolein Vreeke wil deze meiden helpen om op een verantwoorde, veilige én gezonde manier het felbegeerde modellenlijf te bereiken, waarbij het draait om centimeters, niet om kilo’s.

Toen haar dochter op jonge leeftijd werd gescout als model, merkte Marjolein hoeveel modellen verkeerd trainden en ongezond aten. Zo ontstond het platform Models in Shape.

In dit boek onthult Marjolein de geheimen van haar aanpak en maakt zo een modellenlijf toegankelijk. Boordevol recepten, work-outschemas, achtergrondverhalen, tips en trucs: dit boek is een must-read voor meisjes met modellenambities.

10. Het hoofd weegt zwaarder dan de benen - Olivier Verhaege

In de zomer van 2014 waagt Olivier Verhaege zich aan de Spartathlon van 2016, een mythische non-stop loopwedstrijd van 246 kilometer van Athene naar Sparta.

Na een maand voorbereiding dringt het tot hem door: het wordt voornamelijk een mentale uitdaging, eerder dan een fysieke.

Hoe bereik je zo’n schijnbaar onhaalbaar doel als je geen geboren atleet bent en werk en liefde niet wilt opofferen? “Door je hoofd sterker te maken dan je benen”, stelt Olivier. Daarom start hij met het bijhouden van een dagboek.

“Het is mijn logboek”, schrijft hij, “van de fysieke voorbereiding, maar vooral van de mentale reis. Het is de neerslag van de strijd in mijn hoofd, op weg naar elk nieuw doel.”

‘Het hoofd weegt zwaarder dan de benen’ is een boek dat elke hardloper zal begeesteren, of je nu traint voor een ultraloop of voor de eerste keer vijf kilometer.

Life is a marathon, not a sprint.

Meer boeken over sport?

Ben je er nog niet helemaal uit en wil je meer goede sportboeken zien? Bekijk dan eens de door Nederlandse lezers positief beoordeelde en populaire boeken over sport.

Irene
Irene

Irene Beijlevelt is de hoofdredactrice en auteur van Besteboeken.nl. Ze is een groot fan van boeken in allerlei genres. Samen met haar achtergrond in communicatie en marketing vormt dit de basis voor deze website.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
storytel.com
bruna.nl (€22,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:55 am

Verkrijgbaar bij

bol.com
bruna.nl (€49,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,00)
storytel.com
bruna.nl (€15,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,50)
bruna.nl (€25,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
storytel.com
bruna.nl (€22,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,07)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€7,90)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,99)
storytel.com
bruna.nl (€20,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
bruna.nl (€18,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
storytel.com
bruna.nl (€22,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am