Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Top 10 filosofieboeken: Filosofische boeken die u moet lezen

Dé lijst die iedereen gelezen moet hebben

Wil je beginnen met filosofie als oudste theoretische discipline? Start dan met het lezen van een goed filosofieboek en ontdek deze bijzondere wijsbegeerte! Bekijk de beste hieronder.

1. Geschiedenis van de westerse filosofie - Bertrand Russell

Geschiedenis Van De Westerse Filosofie

Verkrijgbaar bij

bol.com (€57,50)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

De “Geschiedenis van de westerse filosofie” is een magnum opus, geprezen om zijn heldere en gezaghebbende benadering door The Observer.

Dit ongeëvenaarde werk beslaat het onderwerp van de westerse filosofie van de oudheid tot aan de moderne tijd en is geschreven door niemand minder dan de befaamde filosoof Lord Russell zelf.

Het biedt een uitgebreid overzicht van de ideologieën van bekende filosofen zoals Plato, Aristoteles, Spinoza en Kant, naast hun collega’s uit de jaren 1900. Meer dan 60 jaar na publicatie blijft dit werk, dat zelf een revolutie in de filosofie teweegbracht, onovertroffen.

Met 76 hoofdstukken volgt Russell de evolutie van de filosofie vanaf de Griekse cultuur tot aan de ontwikkeling van logisch redeneren in de twintigste eeuw.

Zijn werk is uitgebreid, helder, wetenschappelijk, elegant en bevat ook humor. Het is zonder twijfel het meest complete werk in zijn soort.

2. The Philosophy Book: Big Ideas Simply Explained

The Philosophy Book

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,97)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

The Philosophy Book, een titel uit de vermaarde Big Ideas-serie, biedt een meeslepende kennismaking met de complexe onderwerpen van de filosofie.

Dit boek vormt een uitstekende bron om onze belangrijkste sociale, politieke en morele concepten te doorgronden. Met een verfrissende benadering die begrijpelijk is voor zowel nieuwkomers als doorgewinterde geleerden, belicht The Philosophy Book de kernprincipes van de filosofie.

De auteur maakt daarbij handig gebruik van visueel aantrekkelijke beelden en diagrammen om de lezer te betrekken bij de materie en te overtuigen van het belang van filosofie in het dagelijks leven.

3. De wereld van Sofie - Jostein Gaarder

De wereld van Sofie

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,99)
bruna.nl (€23,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

De intrigerende bestseller De wereld van Sofie van Jostein Gaarder is meer dan alleen een roman, het is een verbazingwekkende samensmelting van een spannende verhaallijn en de geschiedenis van de westerse filosofie. Een meeslepende reis van begin tot eind.

Het avontuur begint wanneer de veertienjarige Sofie Amundsen na school thuiskomt en twee briefjes in haar brievenbus vindt met simpele doch betoverende vragen: “Wie ben je?” en “Waar komt de wereld vandaan?”.

Dit intrigerende begin zet Sofie aan om vragen te stellen die haar ver buiten haar normale leven in haar kleine Noorse dorp brengen.

Door deze brieven meldt ze zich aan voor een soort van afstandsonderwijs, waarbij ze de gedachtegang van vooraanstaande filosofen zoals Socrates en Sartre bestudeert, gecommuniceerd door een mysterieuze docent, terwijl ze post blijft ontvangen die eigenlijk bedoeld is voor iemand anders.

Wie is Hilde? En waarom blijft Sofie post ontvangen voor haar? Om dit mysterie te ontrafelen moet Sofie de filosofie die ze leert toepassen – maar de realiteit blijkt veel complexer dan ze ooit had kunnen denken.

4. Zo sprak Zarathoestra – Friedrich Nietzsche

Zo sprak Zarathoestra

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,00)
bruna.nl (€17,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Zo sprak Zarathoestra, het meesterwerk van Nietzsche, getuigt van zijn ongeëvenaarde status als een baanbrekende en subversieve filosoof binnen de westerse filosofie.

Het beschrijft op indrukwekkende wijze hoe de Perzische profeet Zarathoestra, na jaren van afzondering in de bergen, aan de wereld verkondigt dat God niet meer bestaat en dat de Superman, als menselijke vertolking van goddelijkheid, zijn opvolger is.

Nietzsches beroemde uitspraak “God is dood”, zijn overtuiging dat het leven op menselijke wijze moet worden begrepen en zijn geloof in de Superman en de wil tot macht zijn later door nazi-intellectuelen onherkenbaar en verkeerd overgenomen.

Nietzsche’s gepassioneerde betoog dat de betekenis van het leven niet voortkomt uit religieuze devotie of onderwerping aan autoriteit, maar uit een levenskracht: passievol, chaotisch en vrij, maakt van hem een van de meest invloedrijke filosofen van de moderne tijd.

5. De jongen, de mol, de vos en het paard - Charlie Mackesy

Arthur Japins vertolking van Charlie Mackesy’s “De jongen, de mol, de vos en het paard” is een verrukkelijk verhaal over genegenheid, vriendschap en het omarmen van jezelf.

Dit juweeltje is zowel voor kinderen als volwassenen een betoverende leeservaring. Het boek is voorzien van 100 illustraties en poëtische teksten die het moderne verhaal van een ongebruikelijke vriendschap tussen een jongen en drie dieren volgen.

Door hun gezamenlijke belevenissen leren zij onschatbare levenslessen. Arthur Japins vertaling geeft de Nederlandse lezers een diepere connectie met de inhoud.

Deze hedendaagse klassieker is een onmisbare toevoeging aan je boekenkast en zal je zeker een nieuwe kijk op het leven geven.

6. Patroon - Tao Te Ching - een nieuwe interpretatie van Ursula K. Le Guin

Patroon – Tao Te Ching

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Ursula K. Le Guin is voor velen een bekend gezicht in het sciencefiction en fantasy genre, maar weinigen weten hoe doordrongen haar werk is met diepe Taoïstische concepten.

In haar nieuwste werk “Lao Tzu: Tao Te Ching” onthult Le Guin haar unieke interpretatie van het fundamentele meesterwerk van het taoïsme.

Haar baanbrekende benadering combineert persoonlijke overpeinzingen met een verbluffend inzicht in de tijdloze lessen van de tekst en hun waarde voor onze hedendaagse wereld.

Met haar begrijpelijke, maar toch poëtische vertaling van de Tao Te Ching, behoudt Le Guin de essentie van de tekst en zal zeker zowel nieuwe als oude liefhebbers aanspreken.

Dit is een onmisbare toevoeging aan de bibliotheek van iedereen die op zoek is naar wijsheid en inspiratie.

7. De antwoorden op grote vragen – Stephen Hawking

De antwoorden op de grote vragen

Verkrijgbaar bij

bol.com (€10,00)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Het laatste werk van de briljante wetenschapper en meesterlijke auteur Stephen Hawking, die inmiddels meer dan 200.000 exemplaren heeft verkocht, presenteert zijn meest recente ideeën over de grootste vraagstukken van onze tijd.

Als een van de meest gevierde natuurkundigen en kosmologen, is Hawking vaak vergeleken met zijn illustere voorganger Einstein.

Zijn revolutionaire onderzoek naar zwarte gaten en de oorsprong van het universum is door miljoenen gelezen en bewonderd, terwijl zijn Britse humor zijn werk kenmerkte met een eigenzinnige en toegankelijke flair.

Ondanks het feit dat hij op een gegeven moment alleen nog kon communiceren via gezichtsuitdrukkingen als gevolg van ALS, bleef Hawking de leiding nemen in zijn vakgebied en blijft hij een inspirerend figuur op sociaal en humanitair gebied.

In dit laatste boek beantwoordt hij enkele van de grootste vragen van ons bestaan, zoals de oorsprong van het universum, de toekomst van de mensheid op aarde, en zelfs de mogelijkheid van tijdreizen.

Een onmisbare aanwinst voor de bibliotheek van zowel toegewijde volgers als nieuwe lezers van zijn werk.

8. Filosofie van het ware geluk – Alain Badiou

In het huidige tijdperk van consumptiemaatschappij en zelfgenoegzaamheid is het essentiële filosofische vraagstuk over de betekenis van geluk ondergesneeuwd.

Alain Badiou onderzoekt in dit werk hoe we deze neiging kunnen ondervangen. Hij stelt “ware geluk” voor als verpersoonlijking van het individu in vier opeenvolgende stadia: van politiek naar filosofie en poëzie, met tot slot de kracht van liefde.

Alain Badiou, wellicht de belangrijkste hedendaagse Franse filosoof, is emeritus hoogleraar aan de École normale supérieure in Parijs en verdiept zich in de essentie van de individuele identiteit.

9. De alchemist – Paolo Coelho

De alchemist

Verkrijgbaar bij

storytel.com
bruna.nl (€14,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

De wereldberoemde auteur Paulo Coelho leidt ons door de intrigerende zoektocht van Santiago, een jonge herder uit Andalusië, in zijn geprezen roman.

Santiago’s verlangen naar avontuur en geluk stuwt hem voort op een mystieke reis. Een reis die hem brengt naar ongekende en onverwachte beloningen.

Deze meesterlijke verhaallijn geeft ons inzicht in de wijsheid van ons hart, de mogelijkheden die we hebben en de signalen die het leven ons geeft.

Coelho’s werk inspireert ons om onze dromen na te streven en onze horizon te verbreden.

10. Een ongewoon gesprek met God - Neale Donald Walsch

Het werk van Neal Donald Walsch is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende boeken van de moderne tijd. Toen hij in 1992 in een moeilijke periode zat, besloot hij een brief aan God te schrijven waarin hij zijn frustraties uitsprak.

Tot zijn verbazing ontving hij een antwoord. Het resultaat is dit epische werk waarin hij de onverwachte antwoorden deelt die hij ontving tijdens zijn briefwisseling met het Goddelijke. 

Deze antwoorden hebben Walsch geholpen om zichzelf te transformeren en zijn kijk op het leven en andere mensen te veranderen. Het is een meeslepend en inspirerend verhaal dat iedereen zou moeten lezen.

Meer boeken over filosofie?

Wil je nog meer goede filosofie boeken zien? Bekijk dan eens de door Nederlandse lezers best beoordeelde boeken over filosofie.

Irene
Irene

Irene Beijlevelt is de hoofdredactrice en auteur van Besteboeken.nl. Ze is een groot fan van boeken in allerlei genres. Samen met haar achtergrond in communicatie en marketing vormt dit de basis voor deze website.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€57,50)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,97)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,99)
bruna.nl (€23,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,00)
bruna.nl (€17,00)
. (€17,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
bruna.nl (€24,99)
. (€24,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,99)
storytel.com
bruna.nl (€14,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€10,00)
storytel.com
bruna.nl (€10,00)
. (€10,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,00)
bruna.nl (€26,00)
. (€26,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Verkrijgbaar bij

storytel.com
bruna.nl (€14,99)
bol.com (€14,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,99)
bruna.nl (€23,99)
. (€23,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am