Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Top 10 boeken over hoogsensitiviteit & hooggevoeligheid

Beste HSP boeken (Highly Sensitive Person)

Ben je zelf hoogsensitief of heb je hoogsensitieve personen in je leven? En zoek je een goed boek over hoe je hier op een fijne manier dagelijks  mee om kunt gaan? Bekijk onze lijst voor zowel kinderen als volwassenen.

1. Hoogsensitieve kinderen - Esther Bergsma

Hoogsensitieve kinderen

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
bruna.nl (€21,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

Sta je aan het roer van het opvoeden van een hoogsensitief kind? Weet dat het soms een hindernisbaan vol uitdagingen kan zijn. Je vraagt je misschien af hoe je de teugels strak houdt zonder in emotionele achtbanen te belanden.

Hoe stimuleer je het zelfvertrouwen van je kind en leer je ze zich staande te houden in een soms overweldigende wereld?

Esther Bergsma, gewapend met een schat aan informatie verzameld uit een onderzoek van meer dan zevenhonderd hoogsensitieve kinderen, helpt je door het doolhof.

Ze schetst helder en gestructureerd de moeilijkheden waar ouders van hoogsensitieve kinderen tegenaan lopen en onthult de interne dynamieken die deze gedragingen drijven.

Begrijp je waarom ze zo reageren? Hoe ontstaan deze vulkaanuitbarstingen van woede en waarom de eindeloze roep om aandacht? Het antwoord hierop is cruciaal om doeltreffend en effectief te kunnen handelen. De sleutel ligt in het stellen van grenzen en het aanbieden van begeleiding.

Bergsma biedt een overvloed aan nuttige methodes en adviezen. Dankzij haar constructieve en positieve aanpak zul je rust, inzicht en structuur vinden in jouw leven en dat van je kind. En het uiteindelijke doel?

Een kind dat leert te navigeren met zijn unieke kenmerken, en opgroeit tot een wijze, sterke én gelukkige hoogsensitieve persoon. Je zult jezelf zien transformeren van een bezorgde ouder in een sterke, bekwame coach. Dit boek wordt je onmisbare kompas op deze bijzondere reis.

2. Leven met hooggevoeligheid - Susan Marletta-Hart

Leven met hooggevoeligheid

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,00)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

In ‘Leven met Hooggevoeligheid’ onthult Susan Marlette Hart dat hooggevoeligheid verre van een last is – het is een kracht. Dit standaardwerk legt niet alleen de praktische aspecten bloot, maar werpt ook een licht op de spirituele dimensies van hooggevoeligheid (HSP).

Zie jij alles, hoor je alles? Loop je een kamer binnen en merk je niet alleen het meubilair en de mensen, maar ook de onderhuidse conflicten? Voel je een intense behoefte aan rust, aan momenten voor jezelf om na te denken en te dromen? Dit zijn typische kenmerken van hooggevoelige individuen.

‘Wanneer de wereld om ons heen in een razend tempo beweegt, snakt de hooggevoelige ziel naar vertraging. Waar anderen de stilte niet kunnen verdragen, daar luisteren wij naar de melodie die ze voortbrengt.’

Wanneer je jezelf in de term hooggevoeligheid herkent, voelt het als thuiskomen. Voor velen markeert deze realisatie het begin van een helende reis, een proces van het lijmen van gebroken stukken uit het verleden en het herstellen van de schade veroorzaakt door zelfmismanagement en onbegrip.

Volgens Hart hoeven hooggevoelige mensen niet het slachtoffer te zijn van hun bijzondere gevoeligheid, maar kunnen ze deze transformeren tot een persoonlijke kracht.

In ‘Leven met Hooggevoeligheid’ belicht ze de spirituele kant van hooggevoeligheid en laat ze een legioen aan ervaringsdeskundigen aan het woord.

Dit boek kun je zien als een toegangspoort naar de verborgen wijsheid van het leven. Zet je schrap voor een betoverende reis naar het begrijpen en omarmen van je hooggevoelige aard.

3. Hoogsensitiviteit professioneel gezien - Annek Tol

‘Hoogsensitiviteit Professioneel Gezien’ is een nuchter en baanbrekend werk voor professionals die geconfronteerd worden met de complexe wereld van hoogsensitiviteit. Auteur Annek Tol belicht de tweestrijd en scepticisme die vaak rond het onderwerp hangen.

Dit boek, bedoeld voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, coaches en zorgcoördinatoren, biedt de broodnodige theoretische fundering om de kern van hoogsensitiviteit te begrijpen, hoe je het kan herkennen en hoe het de dagelijkse realiteit van cliënten beïnvloedt. Het presenteert een frisse kijk op de rol die hoogsensitiviteit kan spelen binnen de hulpverlening.

Het boek van Tol fungeert als een raamwerk waardoor je de gedachtegang van je cliënten beter kunt doorgronden. Het identificeert de cruciale factoren die belangrijk zijn bij de hulpverlening rond hoogsensitiviteit.

Tol, een gespecialiseerde coach-counselor en trainer in hoogsensitiviteit, brengt met haar heldere visie op sensitiviteit een wereld van verschil voor cliënten.

Vanuit haar eigen praktijk, @tol training en coaching hsp, heeft ze honderden HSP begeleid om een betere levensbalans te vinden en hun sensitiviteit op zo’n manier te beheersen dat het geen klachten meer veroorzaakt.

Kortom, dit boek is een essentiële gids voor iedereen die professioneel te maken heeft met hoogsensitiviteit en hunkert naar diepere inzichten en praktische handvatten.

4. Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven - Ilse Sand

‘Je hebt vast wel eens gehoord dat je minder bezorgd moet zijn, dat je een dikkere huid moet kweken, dat je net zoveel zou moeten aankunnen als de gemiddelde persoon.’

Dit boek verkent wat het betekent om hoogsensitief te zijn en overweldigd te worden door de wereld om je heen. Het zit boordevol ervaringen van hoogsensitieve individuen over alle levensfacetten.

Dompel jezelf onder in de verhalen van andere hooggevoeligen en hun omgang met emoties zoals woede, angst, liefde en schuld. Verdiep je begrip van jouw unieke aard.

Het volledig omarmen en waarderen van je grenzeloze creativiteit en rijk innerlijk leven komt pas met de opbouw van je eigenwaarde en het afstemmen van je levensstijl op jouw specifieke behoeften.

Geschreven met een vleugje tact en een scherp oog voor detail, rechtstreeks vanuit het hart van de hooggevoelige Deense psychologe, Ilse Sand. Dit boek is doorspekt met praktijkvoorbeelden, nuttige tips, een overzicht van relevant onderzoek en een zelftest om te ontdekken: ‘Hoe sensitief ben jij?’

Dit is een essentiële gids voor alle sensitieve en hoogsensitieve individuen, evenals hun partners, vrienden, familie, therapeuten, collega’s en werkgevers.

Over de auteur: Ilse Sand studeerde theologie aan de Universiteit van Aarhus in Denemarken. Ze is opgeleid in verschillende psychotherapeutische benaderingen en is een geregistreerd lid van de Deense Vereniging voor Psychotherapie.

Na jarenlang te hebben gediend als dominee in de Deense Nationale Kerk, is ze nu actief als supervisor, trainer, spreker en therapeut.

5. Droomdenken - Suzanne Buis

Sla de bladzijde om en ontdek het speelse, doch krachtige verhaal van Wouter, een jongen wiens sprankelende gedachtenwereld onopgemerkt blijft binnen de muren van het klaslokaal. Deze fascinerende mix van lees- en werkboek, verrijkt met levendige illustraties, belicht het onderwerp van hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en beelddenken.

Wouter zit vol fantasieën, vol uitvindingen en mysterieuze vraagstukken. Maar niemand ziet wat er in dat koppie omgaat. Hij schrikt op uit zijn dromerige staat als de juf hem manend terugroept naar de klas.

Dit boek biedt een kans om zelf of samen te duiken in Wouters wereld, om te reflecteren en een dialoog op gang te brengen over mogelijke struikelblokken thuis of op school, en om creatief na te denken over oplossingen. Pak het boek op als je vijf bent, of ga zelfstandig lezen als je 7+ bent.

Suzanne Buis, de bekende auteur van de sprankelende kinderboekenseries over Lizzy en Floortje Bellefleur, schiep dit verhaal. Haar eerdere werk bevatte al inzichten van ouders die het avontuur van het opvoeden van een hoogbegaafd kind hebben ondernomen, in ‘Mijn hoogbegaafd kind en ik’.

Veel van deze hoogbegaafde kinderen zijn ook hoogsensitief en/of beelddenker, thema’s die je in dit boek ruimschoots tegenkomt, verrijkt met tips van 42 coaches uit heel Nederland.

6. Hoogsensitiviteit als kracht - Carolina Bont

Hoogsensitiviteit als kracht

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
bruna.nl (€22,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

Laat je meeslepen door Carolina Bonts ‘Hoogsensitiviteit als kracht’, een baanbrekende nieuwe kijk op de wereld van de hoogsensitiviteit.

Carolina voorziet je van de inzichten en verdieping die de moderne generatie hunkert, waarmee ze dit immer relevante thema in een fris en vernieuwend jasje steekt. Dit is de ultieme gids voor alles wat met hooggevoeligheid te maken heeft.

In deze bestseller tilt Carolina het begrip hooggevoeligheid naar een nieuw niveau en belicht het vanuit een opbeurende, positieve invalshoek.

Ze helpt je de pracht van je hooggevoeligheid te omarmen en stimuleert je om het mooiste uit deze unieke eigenschap te halen.

7.Eerste hulp bij hoogsensitiviteit - Elke van Hoof

Eerste hulp bij hoogsensitiviteit

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
bruna.nl (€16,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

Word je gemakkelijk overweldigd door prikkels? Lijkt het alsof je altijd meer tijd nodig hebt dan anderen om een keuze te maken? En blijven zowel positieve als negatieve gevoelens langer bij je hangen dan je zou willen?

Het zou zomaar kunnen dat je hoogsensitief bent. Wees gerust, je bent absoluut niet alleen. Geschat wordt dat 15% van alle mensen hoogsensitief is. Hoogsensitiviteit is de laatste jaren zowel in de academische wereld als in de mainstream media flink onder de aandacht gekomen.

Toch is er nog veel verwarring en misvatting over het onderwerp, waarbij men vaak focust op de negatieve aspecten, zonder de unieke talenten en vaardigheden te erkennen die hoogsensitiviteit met zich meebrengt.

Elke Van Hoof, die het wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit in de Lage Landen heeft geïntroduceerd, belicht in dit boek op een toegankelijke manier wat we tot nu toe over het onderwerp weten.

Ze biedt praktische handvatten om je hoogsensitiviteit op een positieve manier te omarmen. “Ik wil juist de nadruk leggen op de potentie, niet op de problemen.

Met de tips en oefeningen in dit boek kun je meteen aan de slag om jouw unieke potentieel optimaal te benutten.”

8. Hoogsensitiviteit @ work - Ilse van den Daele

Hoogsensitiviteit @ work

Verkrijgbaar bij

bol.com (€39,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

Stress en werkdruk domineren de krantenkoppen en dit speelt vaak extra in op hoogsensitieve personen. Echter, als hoogsensitieve werknemer beschik je over verborgen talenten die een enorme meerwaarde kunnen bieden, mits je ze herkent, ontwikkelt en optimaal benut.

Hoe kom je als hoogsensitief persoon tot je recht op de werkvloer? En hoe kun je als leidinggevende of organisatie de behoeften en sterke punten van hoogsensitieve medewerkers beter erkennen en benutten?

Overstimulatie, faalangst, communicatie-uitdagingen… Deze basisgids biedt je een schat aan praktische tips om deze belangrijke struikelblokken te overwinnen.

Daarnaast zoomt het boek in op de vele talenten van hoogsensitieve werknemers.

Ontdek hoe je deze talenten als katalysator kunt inzetten om een hechter, beter presterend team te creëren.

9. Leven zonder filter - Fleur van Groningen

Leven zonder filter

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,00)
bruna.nl (€15,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

Voel je je vaak anders dan anderen? Word je overspoeld door indrukken? Raak je snel uitgeput, maar heb je tegelijkertijd een scherp oog voor detail? Beleef je emoties intens, pik je gemakkelijk de gevoelens van anderen op en zoek je naar diepgaande connecties?

Dan zou je weleens hoogsensitief kunnen zijn.

In ‘Leven zonder filter’ deelt Fleur haar hartverwarmende reis naar zelfbegrip. Met openhartigheid en een flinke dosis zelfspot beschrijft ze hoe ze ontdekte hoogsensitief te zijn, en hoe ze aanvankelijk worstelde met deze ontdekking, bevreesd voor stigmatisering en zweverigheid.

Ze neemt je mee naar het moment waarop ze ontdekte dat hoogsensitiviteit niet alleen nadelen heeft, maar ook talrijke voordelen.

10. Ik prik - Kim Crabeels

Ik prik

Verkrijgbaar bij

bol.com (€37,88)
bruna.nl (€17,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

Soms voelt Egel zich overweldigd. Alles is te hectisch, te luidruchtig, het gaat allemaal te snel. Een feestje is dan geen feestje meer. Egel zet zijn stekels op en laat per ongeluk alle ballonnen knappen.

Zijn vrienden proberen hem op te monteren. Maar hoe ga je om met al die prikkels?

‘Ik prik’ is een sfeervol voorleesboek uit de serie ‘Superdieren’, gericht op persoonlijke ontwikkeling. Het is een hartverwarmend verhaal voor kleintjes, waarin hoogsensitiviteit op een begrijpelijke manier wordt behandeld.

Meer boeken over hoogsensitiviteit?

Wil je kijken of er nog meer interessante boeken over hoogsensitiviteit zijn? Dat kan! Bekijk dan eens de door Nederlandse lezers goed beoordeelde hoogsensitiviteit boeken.

Aangezien HSP en autisme enkele overeenkomsten kennen, zijn onze boeken over autisme wellicht ook de moeite waard om eens door te nemen.

Irene
Irene

Irene Beijlevelt is de hoofdredactrice en auteur van Besteboeken.nl. Ze is een groot fan van boeken in allerlei genres. Samen met haar achtergrond in communicatie en marketing vormt dit de basis voor deze website.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
bruna.nl (€21,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,00)
storytel.com
bruna.nl (€26,00)
. (€26,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€55,00)
. (€28,95)
bruna.nl (€28,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,95)
bruna.nl (€17,95)
. (€17,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,50)
bruna.nl (€19,50)
. (€19,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
bruna.nl (€22,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
bruna.nl (€16,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,00)
bruna.nl (€15,00)
. (€15,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€37,88)
bruna.nl (€17,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am