Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Top 10 indrukwekkende historische oorlogsboeken

Aangrijpende boeken over oorlogen

Zoek je een oorlogsroman of historisch boek met oorlogsverhalen uit de Eerste (WOI) en Tweede Wereldoorlog (WOII)? Bekijk ons assortiment over krijgsmacht, oorlog en vrede.

1. Mijn naam is Selma - Selma van de Perre

Mijn naam is Selma

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,50)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Duik in het buitengewone verhaal van een joodse verzetsstrijdster. Op haar zeventiende brak de Tweede Wereldoorlog uit en veranderde Selma’s leven drastisch.

Joods zijn werd plots een levensbedreigend feit. In 1942 wist ze te ontsnappen aan een oproep voor een werkkamp en koos ze voor het verzet. Onder de schuilnaam Margareta van der Kuit, alias Marga, vervalste ze documenten en fungeerde ze als koerier door heel Nederland.

Talloze malen glipte ze door de vingers van de nazi’s, maar in juli 1944 werd ze verraden en vanuit kamp Vught naar Ravensbrück getransporteerd. Terwijl haar zusje Clara en haar ouders de verschrikkingen van het kamp niet overleefden, hield Selma stand.

Niemand wist van haar joodse afkomst, en haar ware identiteit bleef verborgen. Pas na de oorlog durfde ze haar echte naam weer uit te spreken: Selma.

Laat je onderdompelen in dit meeslepende verhaal over moed, veerkracht en overleving. Ontdek hoe Selma, een jonge vrouw in het hol van de leeuw, haar ware identiteit verborgen hield en tegen alle verwachtingen in standhield. Dit verhaal zal je ongetwijfeld inspireren en je blik op de geschiedenis verrijken.

2. Ik ontsnapte uit Auschwitz - Rudolf Vrba

Ik ontsnapte uit Auschwitz

Verkrijgbaar bij

storytel.com
bruna.nl (€13,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Betreed het aangrijpende levensverhaal van Rudolf Vrba in ‘Ik ontsnapte uit Auschwitz’, een Slowaakse Jood die wist te ontkomen en daarmee het leven redde van minstens 200.000 Joden.

In 1942 wordt Rudolf Vrba, een Slowaakse Jood, gedeporteerd naar Auschwitz. Twee jaar later, op 7 april 1944, slaagt hij erin samen met Alfred Wetzler te ontsnappen, dankzij hun onverzettelijke levenswil, vindingrijkheid en soms een dosis puur geluk.

‘Ik ontsnapte uit Auschwitz’ is een authentiek verslag van de gruwelen in het vernietigingskamp en de gedurfde vlucht van Vrba. Hij behoorde tot slechts vijf Joden die uit Auschwitz wisten te ontkomen.

Na de oorlog getuigde hij bij talrijke processen tegen de nazi’s, en dit boek vormt zijn ooggetuigenverslag van de verschrikkingen die hij doorstond.

Reeds meer dan 100.000 exemplaren verkocht, dit meeslepende relaas van moed en volharding nodigt je uit om je te verdiepen in de ongelooflijke ontsnapping van Rudolf Vrba en de impact die zijn verhaal had op de geschiedenis.

Laat je raken door de kracht van overlevingsdrang en de onvermoeibare strijd tegen onrecht.

3. De grootste bankoverval aller tijden - Frank Krake

Nederland kreunt al vier jaar onder de Duitse bezetting wanneer een groep vastberaden verzetsvrienden besluit om in actie te komen. De tijd van onopvallend en kleinschalig verzet is voorbij.

Ze deinzen nergens voor terug: ze plegen overvallen, saboteren spoorlijnen en bevrijden twee kameraden uit het Huis van Bewaring. Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker die door de nazi’s gezocht wordt.

Na de roerige verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip: in de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden, contant.

Er wordt een plan gesmeed. De hulp aan onderduikers heeft dringend geld nodig, en veel ervan. Met toestemming van Londen slaan ze toe. De kisten met buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg.

Zelfs Churchill wordt geïnformeerd over wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn. De euforie is groot, maar niet zonder gevolgen. De Duitsers zijn vernederd en woedend, en zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te arresteren.

Een beruchte ex-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek. De jacht is geopend…

‘De grootste bankoverval aller tijden’ onthult het waargebeurde verhaal van een groep jonge mensen die zich verenigen in hun verzet tegen de bezetters.

Een verhaal van ongeëvenaarde moed, onvoorwaardelijke vriendschap en ontluikende liefde, te midden van een allesverslindende oorlog.

Duik in dit meeslepende relaas en beleef de heldhaftige daden van een generatie die vocht voor vrijheid en gerechtigheid.

4. Ravensbruck - Sarah Helm

Ravensbruck

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Duik in ‘Ravensbrück’, het meesterwerk van Sarah Helm, waarin de schaduwen van het grootste en beruchtste vrouwenconcentratiekamp tot leven worden gebracht.

Tijdens de donkerste dagen van de Tweede Wereldoorlog waren 160.000 vrouwen, afkomstig uit alle lagen van de samenleving en uit elke uithoek van de wereld, geketend in deze sinistere plek.

Een plek waar wreedheid en onmenselijkheid de norm waren en waar veel te veel levens tragisch eindigden door ondervoeding, brute dwangarbeid, kille experimenten en genadeloze executies.

Gevoed door interviews, ooggetuigenverslagen en minutieus archiefonderzoek, onthult Helm het volledige, ongecensureerde verhaal van Ravensbrück. Vanaf de onheilspellende oprichting van het kamp in 1939 tot de langverwachte bevrijding door het Rode Leger in 1945.

Maar Helm stopt niet bij de gruweldaden. Ze opent ook een venster naar de heroïsche verhalen van vrouwen die het onvoorstelbare overleefden, die het vonden om in deze helse omstandigheden hun kracht te ontdekken.

‘Ravensbrück’ is niet enkel een historisch document, maar een eerbetoon aan ongebroken moed en ontembare levenskracht.

Dompel je onder in deze aangrijpende pagina’s, en sta oog in oog met de onuitsprekelijke geschiedenis en de inspirerende overlevingsverhalen. Durf je de confrontatie aan?

5. 't Hooge Nest - Roxane van Iperen

’t Hooge Nest

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,00)
bruna.nl (€15,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

In het hart van de Tweede Wereldoorlog vormden de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper een daadkrachtig verzet in Amsterdam en Den Haag. Maar wanneer de duisternis hen op de hielen zit, moeten ze onderduiken.

Ze vinden een toevluchtsoord in ’t Hooge Nest, een villa verborgen in de bossen van ’t Gooi. Al snel transformeert het huis onder hun bezielende leiding tot een van de grootste schuilplaatsen in Nederland.

Terwijl de laatste Joden in het land een prooi worden van de jacht, gaat het leven van tientallen onderduikers ongestoord door, pal onder de neus van NSB-buren en nazileiders.

Maar wanneer het einde van de oorlog nadert, wordt het Nest verraden. Samen met de familie Frank, worden de Brilleslijpers in het laatste transport naar Auschwitz gedwongen.

’t Hooge Nest is een onthullend verhaal over moed, verraad en menselijkheid in de grimmige tijden van barbaarsheid. Het brengt een verborgen geschiedenis op een levendige en indringende manier tot leven.

Duik in deze ongeëvenaarde geschiedenis, waar de waarheid vaak schokkender is dan fictie. Ben je klaar voor deze emotionele rollercoaster?

6. De tatoeëerder van Auschwitz - Heather Morris

De tatoeëerder van Auschwitz

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Dit is een verhaal, geworteld in de waarheid, dat de verbazingwekkende moed van twee jonge zielen en de onverwoestbare kracht van liefde laat zien, zelfs te midden van de meest ondenkbare omstandigheden.

In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood, Lale Sokolov, naar de hel op aarde gestuurd – Auschwitz. Vanaf dat moment wordt hij niet langer erkend als Lale, maar als gevangene 32407.

De SS-officieren wijzen hem een gruwelijke taak toe: ‘De Tätowierer’, de tatoeëerder. Gedurende tweeënhalf jaar is hij de ongewilde kunstenaar die duizenden gevangenen reduceert tot een nummer. Een van hen is Gita, die onder zijn handen verandert in gevangene 34902.

Maar terwijl hij gedwongen wordt haar met een nummer te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn ziel. Na drie jaar wordt Gita op een dodenmars gestuurd en wordt Lale naar een ander kamp overgebracht. Beiden ontsnappen op wonderbaarlijke wijze en beginnen de wanhopige zoektocht naar elkaar.

Zeventig jaar lang houden Lale en Gita hun lippen stijf op elkaar over de ontstaansgeschiedenis van hun relatie. Pas na het overlijden van Gita, vindt Lale de moed om hun buitengewone verhaal van overleving en liefde te delen.

Duik in dit aangrijpende relaas, dat een krachtig testament is van de veerkracht van de menselijke geest. Ben je klaar om je te laten meeslepen door hun onvergetelijke reis?

7. Achtervolgd door de staatsmaffia - Bill Browder

Achtervolgd door de staatsmaffia

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,75)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Dit is een echte financiële thriller, waarin een ontvreemde $230 miljoen, de moord op een advocaat, en de geheimzinnige macht van Poetin allemaal een rol spelen. Dit boek is het vervolg op de succesvolle topper ‘Vijand van de Russische staat’.

‘Achtervolgd door de staatsmaffia’ van Bill Browder is een verbijsterende cocktail van een onthullend corruptieschandaal, een adembenemend internationaal avontuur, en een hartverscheurend pleidooi voor gerechtigheid.

De wereld van Browder wordt op zijn kop gezet als zijn advocaat, Sergej Magnitski, koelbloedig wordt vermoord in een Russische gevangenis. Browder neemt afscheid van zijn zakenleven en stort zich volledig op een epische queeste naar gerechtigheid.

Zijn eerste stap? Het ontmaskeren van de daders van Magnitski’s moord en de profiteurs van de $230 miljoen aan corruptiegeld die de jonge advocaat op het spoor was.

De financiële broodkruimels leiden Browder en zijn team op een wereldwijde jacht, maar alle wegen leiden naar één man: Vladimir Poetin. Wanneer westerse rechtbanken het gestolen geld bevriezen, ontsteekt Poetin’s woede.

Browder belandt bovenaan de zwarte lijst. Omkoping, valse informatie en moordaanslagen – Poetin deinst nergens voor terug om zijn fortuin en macht te verdedigen.

Duik in dit spannende verhaal en maak kennis met de duistere kant van de internationale financiën. Ben je klaar om de schokkende waarheid achter de schermen van de macht te ontdekken?

8. Taliban - Ahmed Rashid

Taliban

Verkrijgbaar bij

bol.com (€10,15)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

De Taliban: zonder twijfel de meest radicale en extremistische islamitische beweging op onze planeet. Sinds ze de touwtjes in handen namen na een burgeroorlog in Afghanistan en onderdak boden aan Osama bin Laden, ’s werelds meest beruchte terrorist, is hun naam uitgegroeid tot een symbool voor de dreiging van moslimfundamentalisme.

Zelfs na hun val door internationale militaire interventie blijft de Taliban een enigma, gehuld in mysterie. Hun organisatiestructuur en de identiteit van hun leiders blijven raadsels voor velen.

Ahmed Rashid, al sinds 1979 een doorgewinterde journalist in Afghanistan, ontrafelt in ‘Taliban’ de fascinerende geschiedenis van deze beweging en hun opmars naar macht.

Tegelijkertijd schetst hij een indringend beeld van een land, verscheurd en in constante strijd, dat zich altijd op het snijvlak van grootmachten lijkt te bevinden.

Zet je schrap voor een verbluffende duik in de wereld van de Taliban, een reis door de geschiedenis van een beweging en een land dat in de greep is van een eindeloze strijd.

Ben je klaar om je perspectief op de Taliban te laten uitdagen en het mysterie te ontrafelen?

9. Slaapwandelaars - Christopher Clark

Slaapwandelaars

Verkrijgbaar bij

bol.com (€39,99)
. (€39,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

‘Slaapwandelaars’ is een meeslepende wederopbouw van de gebeurtenissen die leidden tot de Eerste Wereldoorlog. Christopher Clark presenteert een haarscherpe analyse van hoe de moord op Franz Ferdinand de lont in het kruitvat werd voor een totale catastrofe.

De Grote Oorlog, zo stelt hij, was de tragische uitkomst van politieke allianties en beleidsblunders.

Laat je meevoeren door Clarks vakkundig uitgesponnen verhaal, waarin je de aaneenschakeling van gebeurtenissen en beslissingen die tot de oorlog leidden op een nieuwe manier zult begrijpen.

Ben je klaar om de complexe puzzel van historische gebeurtenissen die leidden tot een van de meest verwoestende conflicten in de geschiedenis, te ontcijferen?

10. 1812 - Adam Zamoyski

Slaapwandelaars

Verkrijgbaar bij

bol.com (€39,99)
. (€39,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Adam Zamoyski duikt diep in de geschiednis en biedt een meeslepend verslag van Napoleons beruchte veldtocht naar Moskou, gebaseerd op recent onderzoek en getuigenissen uit heel Europa.

Napoleons invasie van Rusland en de daaropvolgende catastrofale terugtocht uit Moskou vormden een militair spektakel en een menselijke tragedie van ongekende proporties – het ultieme voorbeeld van totale oorlog in de geschiedenis.

De impact ervan stuurde de loop van de Europese geschiedenis een onvergetelijke richting uit.

Napoleons Grande Armée, het grootste leger ooit samengesteld, bestond uit mannen uit alle windstreken: van Spanje en Portugal, Italië en Polen, tot Duitsland en Kroatië, en zelfs Nederland, Zwitserland en Frankrijk.

Napoleon dreef hen het uitgestrekte, barre Rusland in, waar voedsel en water schaarse luxe waren. Bij Moskou botsten ze eindelijk op de Russen in een slagveld van apocalyptische proporties, ongeëvenaard tot de Eerste Wereldoorlog.

De ontberingen die de overlevenden nadien moesten trotseren tijdens hun ijzige terugtocht uit Moskou, waren haast onmenselijk.

Met ‘1812’ tekent Zamoyski een overtuigend portret van de ervaringen van zowel soldaten als burgers aan beide zijden van het conflict.

Het resultaat is een boek dat zowel meesterlijk als aangrijpend is, een staaltje van verhalende geschiedschrijving op zijn best – elegant geschreven en op een onnavolgbare manier verteld.

Zet je schrap om meegevoerd te worden in een verhaal waarin de grenzen van menselijk uithoudingsvermogen en de grillen van historische gebeurtenissen elkaar ontmoeten. 

Zonder meer een van de betere geschiedenisboeken voor je collectie.

Meer boeken over de oorlog?

Twijfel je nog en wil je graag nog meer boeken over oorlog zien? Bekijk dan eens de door Nederlandse lezers best beoordeelde oorlogsboeken.

Irene
Irene

Irene Beijlevelt is de hoofdredactrice en auteur van Besteboeken.nl. Ze is een groot fan van boeken in allerlei genres. Samen met haar achtergrond in communicatie en marketing vormt dit de basis voor deze website.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,50)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Verkrijgbaar bij

storytel.com
bruna.nl (€13,50)
. (€12,50)
bol.com (€13,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
. (€24,99)
bruna.nl (€24,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,99)
storytel.com
bruna.nl (€9,99)
. (€9,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,00)
bruna.nl (€15,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
storytel.com
bruna.nl (€15,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,75)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€10,15)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€39,99)
. (€39,99)
bruna.nl (€39,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€39,99)
. (€39,99)
bruna.nl (€39,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:52 am