Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Top 10 misdaad boeken over criminaliteit: Beste true crime

Misdadig goede verhalen die je gelezen moet hebben

Wil je over spannende Nederlandse misdrijven lezen? Bekijk ons thema met boeken over bekende delicten die tot aan de opgelegde straf blijven boeien. De perfecte lijst voor jou!

1. John van den Heuvel - Bert Dijkstra

John van den Heuvel

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,50)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:48 am

Ervaar het leven van John van den Heuvel in een aangrijpende, persoonlijke reportage. Hij is een misdaadverslaggever die al vijf jaar de bittere nasmaak van vrijheidsverlies proeft, vanwege zijn prominente plek op de dodenlijst van de Mocro-maffia.

Je reist mee met Bert Dijkstra, collega-journalist, die intensieve maanden heeft doorgebracht in de beklemmende schaduw van John.

Het boek voert je mee op hun rit in gepantserde auto’s. Hun bestemmingen? Verschillende locaties zoals de befaamde RTL Boulevard-studio, de zwaar beveiligde rechtbank ‘De Bunker’, het majestueuze PSV-stadion en de Amsterdamse rechtbank, waar ze het proces bijwonen tegen de vermoedelijke moordenaars in de zaak van Peter R. de Vries.

‘John van den Heuvel, een lustrum lang extreme beveiliging’, is een venster naar de wereld achter de schermen van een leven onder constante dreiging.

Maar laat je niet misleiden: dit is ook het verhaal van een onverbeterlijke optimist die erin slaagt het leven ten volle te leven, ondanks de onderdrukkende omstandigheden.

Zijn onthullingen blijven krantenkoppen halen in De Telegraaf en hij blijft een prominente verschijning in RTL Boulevard.

Het is een verbluffend relaas over de onmenselijke misdaad en een misdaadverslaggever die zijn hart durft te laten horen.

Dit ontwapenende boek leert je de harde werkelijkheid te waarderen terwijl je de moedige reis van een individu in de frontlinie van de misdaadjournalistiek ervaart.

2. De Schiedamse cocaïnemaffia - Jan Meeus

De Schiedamse cocaïnemaffia

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
bruna.nl (€21,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:48 am

‘De Schiedamse cocaïnemaffia’ voert je mee naar een duistere wereld vol criminele twisten, verraad, miljoenen aan drugsgeld en ontspoorde douaniers. Criminelen die, gegrepen door paranoia, essentiële informatie doorspelen naar de politie, leggen het fundament voor het ontrafelen van een omvangrijk smokkelnetwerk. Het leidt uiteindelijk tot de arrestatie van de corrupte douanier Gerrit Groenheide.

Bereid je voor op een nieuwe wending in deze opgefriste versie van ‘De Schiedamse cocaïnemaffia’. Het schetst een onthullend beeld van de hedendaagse corruptie binnen de douane, andere overheidsdiensten en de transportsector.

Nederland fungeert als het kloppende hart voor de cocaïnesmokkel richting West-Europa. De omvangrijke financiële voordelen van de drugseconomie tasten de fundamenten van belangrijke maatschappelijke sectoren aan.

Een boek dat je doet stilstaan bij de complexe implicaties van een schijnbaar winstgevende, maar destructieve economie.

3. True Crime (Bloedgabbers) - George Boellaard

True Crime – Bloedgabbers

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:47 am

Voortbordurend op het succes van ‘Wij willen gangster worden’, presenteert dit boek het boeiende vervolg van de beruchte Heinekenontvoerders. We duiken in hun criminele activiteiten gedurende de jaren 1977 – 1982.

De openingsscène is een adembenemende achtervolging door Amsterdam, met tot slot een spannend vuurgevecht tussen criminelen en de politie. Ondanks ernstige verwondingen van Jan Boellaard, weten de mannen op miraculeuze wijze te ontsnappen.

Tijdens dit avontuur, zie je de machtsverhoudingen binnen de groep veranderen, met een opkomende Cor van Hout. Onder zijn invloed wordt schoolvriend Willem Holleeder een vaste waarde in de hechte vriendenclub van Boellaard, Meijer en Van Hout.

Samen, de vier onafscheidelijke bloedgabbers, plegen ze de ene brutale overval na de andere, waaronder de beruchte Makro overval.

Met hun riante buit leven ze een luxe leventje, terwijl ze hun criminele kunstjes verfijnen. Ook al gaat het soms mis, ze zien het als een essentiële les in hun roekeloze criminele opvoeding. Hun gedurfde capriolen laten de politie keer op keer verbijsterd achter, slechts gissen naar de identiteit van de daders.

Dit boek brengt je terug naar het Amsterdam van de late jaren zeventig en vroege jaren tachtig, terwijl het de intrigerende voorgeschiedenis van de latere Heinekenontvoerders onthult.

Ga mee op een opwindende reis door de criminele jaren van Jan Boellaard, Frans Meijer, Cor van Hout en Willem Holleeder. Bereid je voor op de onthulling van een mysterie dat al die jaren onopgelost is gebleven… tot nu.

4. De Kouwe Ouwe - Martijn Haas

De Kouwe Ouwe

Verkrijgbaar bij

bol.com (€31,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:47 am

Geliquideerd in 2011, was Stanley Hillis, beter bekend als ‘De kouwe ouwe’, ruim drie decennia een onbetwiste speler in de Nederlandse onderwereld.

Werkend vanuit de schaduwen, bouwde hij vanaf de jaren tachtig een indrukwekkende carrière in de georganiseerde misdaad. Zijn reputatie van eigengereide, intelligente en bruut machtige Godfather, maakte hem zowel gerespecteerd als gevreesd.

‘De kouwe ouwe’ onthult het geniepige schaakspel dat deze beruchte crimineel jarenlang wist te spelen. Daarmee schetst het tegelijkertijd een dertig jaar omspannende Nederlandse misdaadgeschiedenis.

Dit boek is een must-read voor misdaadliefhebbers, vol met spannende anekdotes en doordringende inzichten.

Het resultaat van de speurtocht van twee journalisten, die gefascineerd raakten door de complexiteit van Hillis’s leven en daden.

Een boek dat onmiskenbaar boeiend leesmateriaal biedt, en dat je meeneemt op een duik in de diepten van de onderwereld die je niet snel zult vergeten.

5. Wraak - Wouter Laumans

Wraak

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,40)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:47 am

Welkom in de wereld van ‘Wraak’, de spannende opvolger van de bestseller ‘Mocro Maffia’, waarvan al meer dan 100.000 exemplaren over de toonbank zijn gegaan.

Met een nominatie voor de gerenommeerde Brusseprijs 2015 voor het meest uitblinkende journalistieke boek en als basis voor de veelgeprezen serie ‘Mocro Maffia’ op Videoland, maakt dit boek zijn opwachting.

Na de onvergetelijke tweevoudige liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012, kreeg het criminele milieu een ongekende wending. Het werd gewelddadiger, roekelozer en ingewikkelder dan ooit.

Deze schokkende gebeurtenis luidde een meedogenloze oorlog in tussen twee rivaliserende onderwereldgroepen: de groep rond Benaouf A., het beoogde slachtoffer van de aanslag, en die van Gwenette Martha.

Martha’s dood in mei 2014 leek aanvankelijk de ondergang van de vete te betekenen, maar niets was minder waar. De felbegeerde strijd om kilo’s cocaïne ging onverminderd voort, en niet enkel dat bleek de voedingsbodem voor de reeks aanslagen die volgde. Een verrassend ander motief speelde een onmiskenbaar belangrijke rol.

‘Wraak’ is een fascinerende reis door het labyrinth van de onderwereld, waar niets is wat het lijkt en waar wraak de krachtige motor is die de verhaallijnen voortstuwt.

6. Holleeder, de jonge jaren - Auke Kok

Holleeder

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,00)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

In de herfst van 1983 waren talloze Amsterdammers stomverbaasd toen ze zijn foto in de krant zagen: “Hè? Wimpie?” Ze konden het bijna niet geloven dat juist Willem Holleeder tot zoiets in staat was. Van de andere drie personen op de foto hadden ze een ontvoering van Freddy Heineken misschien kunnen verwachten, maar niet van ‘onze’ Willem.

Maar daar bleef het niet bij. Na zijn straf keerde Holleeder terug in de schijnwerpers, ditmaal als vermeende bendeleider en doortrapte afperser van zakenlui.

Nederlands meest beruchte misdadiger zou opnieuw “voor schut gaan”, zoals ze dat in zijn geboortewijk de Jordaan zeggen. Maar wat ging er eigenlijk vooraf aan al zijn misdaden? Hoe kwam het zover?

Dat is precies wat Auke Kok je vertelt in dit boek. Hij ging op onderzoek uit, voerde ontelbare gesprekken met klasgenoten, leraren, vrienden, buren en familieleden.

Hij duikt in het verhaal van ‘Wimpie’, neemt je mee naar de arme volksbuurt de Jordaan waar goed en kwaad verweven waren, en onthult het gezin Holleeder dat achter gesloten deuren minder vreedzaam was dan het leek.

Dit boek gaat over de opvliegende, alcoholistische vader Holleeder, die nota bene voor… Heineken werkte.

7. Kapitein Coke - Raymond K.

Kapitein Coke

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,00)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:47 am

‘Kapitein Coke’ neemt je mee in een bloedstollend avontuur vanuit een Braziliaanse cel. De schrijver, Raymond K., is geen onbekende voor de autoriteiten. Hij brak zijn eigen ‘record’ uit 2007 door in 2015 met een zeilboot, volgepropt met 613 kilo cocaïne, gesnapt te worden voor de Braziliaanse kust.

Maar hoe kwam Raymond K. op dit duistere pad? In dit boek onthult hij zijn verhaal, beginnend in de Marwei in Leeuwarden tot aan de cokeplantages van Colombia.

Je duikt in de minutieus geplande wereld van coketransporten – van duiklessen, complexe brandstofopslag, gecodeerde satellietcommunicatie, tot aan de aanschaf van zeewaardige speedboten.

Je ervaart zijn spannende ontmoetingen met buitenlandse drugskartels en de angst tijdens lange zeereizen met luchtdroppings van cocaïne. Terwijl Raymond zijn avonturen beleefde, hielden verschillende politiediensten hem nauwlettend in de gaten.

Raymond’s verhalen zijn nu gebundeld in dit meeslepende boek. In het nawoord onthult hij nog enkele details over deel II van ‘Kapitein Coke’ en betuigt hij spijt aan zijn familie en geliefden. Want het glamoureuze leven van een internationale cocaïnetransporteur kent ook een schaduwzijde.

8. Achter de schermen bij oplichters in het buitenland - Kees van der Spek

Kees van der Spek, de onbevreesde wereldreiziger en presentator van het programma ‘Oplichters in het buitenland’, heeft zijn wilde avonturen nu gebundeld in een boek.

Door zich te vermommen als naïeve toerist, legt hij de sluwe trucjes en soms zelfs criminele activiteiten van doorgewinterde oplichters bloot – en dat allemaal voor de verborgen camera. Het resultaat is een unieke mix van spanning en informatieve televisie.

In dit boek neemt Van der Spek je mee op reis en geeft hij je een uniek kijkje achter de schermen. Hij vertelt het verhaal achter de gebeurtenissen, de onverwachte wendingen, en de uitdagingen die ze onderweg tegenkwamen.

Daarnaast deelt hij nuttige tips en tricks om zelf niet in de val te lopen.

Een aanrader voor iedereen die houdt van reisavonturen met een rauw randje en die zich wil wapenen tegen de valkuilen van het toerist-zijn in onbekende oorden.

9. Stanley Hillis - Denise Mosbach

Stanley Hillis

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:47 am

Op een kille februaridag in 2011, wordt Amsterdam opgeschrikt door de aanslag op Stanley Marshall Hillis, een van Nederlands meest beruchte onderwereldfiguren.

Hillis, gezien als de ‘capo di tutti capi’ van onze eigen poldermaffia, loopt een scala aan verdenkingen op zijn naam – van afpersing en witwassen tot moord en de handel in drugs en wapens.

Maar ondanks deze indrukwekkende lijst van misdaden, slaagt de justitie er nooit in om hem voor meer dan slechts een handvol bankovervallen achter de tralies te krijgen. En zelfs dan ontsnapt hij nog op onvoorstelbare wijze keer op keer uit de gevangenis.

De moord op Hillis vindt plaats onder het wakende oog van justitie, en zijn moordenaars ontsnappen met speels gemak, wat de legende rondom Hillis alleen maar voedt.

Dit boek duikt diep in het leven van deze ongrijpbare criminele opperbaas. Wie was hij echt? Hoe ver reikte zijn invloed? En wie zat er achter zijn geruchtmakende liquidatie?

Deze vragen en meer worden in dit meeslepende werk ontrafeld

10. Mocro maffia - Wouter Laumans

Mocro maffia

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,50)
bruna.nl (€12,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Met de doodsangst in zijn keel hoort hij het geluid van kogels die Said’s leven beëindigen. Rida houdt niet in; hij rent, ondanks de misselijkheid die hem overvalt. Braaksel schildert zijn gezicht en kleding, maar hij houdt vol en rent door. In de verte hoort hij nog enkele schoten. Said, ooit een bondgenoot in hun rooftocht langs juweliers, wordt nu van dichtbij geëxecuteerd.

Ze waren eens bondgenoten in misdaad, maar nu vermoorden ze elkaar voor de cocaïne fortuinen. Deze oorlog wordt niet alleen in Amsterdam uitgevochten, maar het strijdveld strekt zich uit over heel Nederland, zelfs tot België en Marokko. Maar wie zijn deze strijdende partijen en wat is hun motivatie?

‘Mocro Maffia’ ontsluiert het binnenste verhaal van deze nieuwe generatie geharde criminelen. Het is een meeslepend verhaal over geld, ambitie, arrogantie en verraad.

Wouter Laumans, een gerenommeerd journalist die bijdragen levert aan Panorama en Nieuwe Revu, en Marijn Schrijver, journalist en hoofdredacteur van Nieuwe Revu, tekenen voor dit explosieve relaas.

Meer misdaad boeken?

Vond je dit een mooie lijst, maar wil je graag meer spannende true crime boeken zien? Bekijk dan eens de door Nederlandse lezers best beoordeelde boeken over criminaliteit.

Irene
Irene

Irene Beijlevelt is de hoofdredactrice en auteur van Besteboeken.nl. Ze is een groot fan van boeken in allerlei genres. Samen met haar achtergrond in communicatie en marketing vormt dit de basis voor deze website.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,50)
storytel.com
bruna.nl (€22,50)
. (€22,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:48 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
bruna.nl (€21,99)
. (€21,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:48 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
storytel.com
bruna.nl (€24,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:47 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€31,99)
storytel.com
bruna.nl (€31,99)
. (€31,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:47 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,40)
storytel.com
bruna.nl (€21,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:47 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,00)
storytel.com
bruna.nl (€15,00)
. (€15,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,00)
storytel.com
bruna.nl (€20,00)
. (€20,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:47 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€18,99)
storytel.com
bruna.nl (€18,99)
. (€18,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:47 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,99)
storytel.com
bruna.nl (€9,99)
. (€9,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:47 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,50)
bruna.nl (€12,50)
. (€12,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am