Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Top 10 non-fictieboeken van deze eeuw die je moet lezen

Ontdek deze beste en mooiste boeken

Wil je een goed non-fictieboek lezen van de afgelopen jaren? Lees een van de bestsellers die als belangrijkste boek in hun genre uit de bus kwamen. Bekijk onze unieke lijst eens!

1. Sapiens - Yuval Noah Harari

Sapiens

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,98)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Bestseller alert! We introduceren je tot het meesterwerk van dé intellectuele gigant van onze tijd. Eens waren er zes verschillende menssoorten, maar nu? Nu rest er nog maar één: wij, de Homo Sapiens. Hoe hebben we dat klaargespeeld, vraag je je af?

Hoe kwamen onze voorouders op het lumineuze idee om steden en zelfs koninkrijken uit de grond te stampen? Hoe kwam het dat we in goden gingen geloven, maar ook in natie-staten en bedrijven? Waarom leggen we ons vertrouwen in geld, boeken en wetten?

En hoe ziet de toekomst eruit voor ons als mens?

Met ‘Sapiens’ neemt Yuval Noah Harari je mee op een fascinerende ontdekkingstocht door de menselijke geschiedenis.

2. Het kan ook nooit normaal - Lieke Hester

Het kan ook nooit normaal

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
bruna.nl (€22,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 8:56 am

Stel je voor: een zakkenroller in de kraag grijpen, een levenloos lichaam zoeken in een pikdonkere woning, slecht nieuws brengen, iemand met suïcidale gedachten bijstaan, reanimeren of een uit de hand gelopen ruzie bezweren. Lieke doet dit allemaal, soms zelfs op één dag.

Lieke Hester, hoofdagent bij politiebureau Burgwallen in Amsterdam, deelt haar leven als diender via blogs en vlogs onder de naam Liekeschrijft.

Ze geniet van een ijskoffie in Amsterdam-Noord en is dol op de bruisende Wallen. In ‘Het kan ook nooit normaal’ neemt ze je mee in haar roerige bestaan als politieagent.

Haar inspirerende, angstaanjagende, spannende, hilarische en altijd unieke verhalen vormen een lofzang op haar baan, haar dappere collega’s en alle hulpverleners. Bereid je voor op een achtbaan van emoties en belevenissen die je niet snel zult vergeten!

3. Je kleurt je eigen wereld - Frank Lemmens

Je kleurt je eigen wereld

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,50)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 8:55 am

‘Je kleurt je eigen wereld!’ is een meeslepend boek dat de menselijke psyche en acties die tot dit fascinerende verhaal hebben geleid, tot in detail ontleedt.

Deze kroniek belicht op meerdere niveaus de complexiteit van de vader-zoonrelatie. Het verhaal volgt Frank, die zijn vader verliest door zelfmoord en later, als vader, geconfronteerd wordt met de aangeboren hartafwijking van zijn zoon. Franks levenservaringen vormen de katalysator voor dit boek.

De manier waarop je in dit verhaal wordt meegenomen, is zeldzaam. Het is eigenwijs en provocerend, en onthult wat zware thema’s als zelfmoord en aangeboren hartafwijkingen kunnen veroorzaken.

Het is intens en emotioneel beladen, maar tegelijkertijd ook verrijkend en krachtig! Een de meest bijzondere waargebeurde boeken dat je ongetwijfeld aan het denken zet en dat je niet snel zal loslaten.

4. Knap voor een dik meisje - Tatjana Almuli

Knap voor een dik meisje

Verkrijgbaar bij

storytel.com
bruna.nl (€9,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 8:55 am

Tatjana worstelt al haar hele leven met overgewicht en ontvangt altijd ongevraagde opmerkingen over haar lichaam. In dit boek geeft ze een oprechte inkijk in het leven als een vrouw met overgewicht in een samenleving waar slank zijn de norm is.

Of het nu familieleden, volslagen vreemden of specialisten zijn, iedereen lijkt het nodig te vinden om haar te vertellen dat overgewicht slecht is en dat ze zo snel mogelijk moet afvallen.

Wanneer ze op een gegeven moment een derde van haar lichaamsgewicht verliest, ervaart ze voor het eerst de privileges die horen bij slank zijn. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe – vooral wanneer ze weer aankomt.

5. Het verborgen leven van bomen - Peter Wohlleben

Het verborgen leven van bomen

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 8:55 am

In het bos vinden verbijsterende zaken plaats: bomen praten met elkaar. Bomen die niet alleen zorg dragen voor hun kroost, maar ook voor hun bejaarde en zieke soortgenoten. Bomen met emoties, gevoelens en zelfs een geheugen. Klinkt ongeloofwaardig? Misschien, maar het is de waarheid!

Peter Wohlleben, gepassioneerd boswachter, deelt betoverende verhalen over de onvermoede en wonderbaarlijke capaciteiten van bomen.

Hij verweeft de nieuwste wetenschappelijke bevindingen met zijn persoonlijke ervaringen in het bos en onthult zo een opzienbarende nieuwe kijk op deze levende wezens.

We dachten dat we ze kenden, maar nu beginnen we pas echt te begrijpen hoe ze functioneren. Bereid je voor op een tocht naar een geheel nieuwe wereld.

6. Dagboek van een verloskundige - Marlies Koers

Dagboek van een verloskundige

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:55 am

Van duizelingwekkende hoogtes tot diepe dalen en van ontspannen consultaties tot spannende bevallingen. Dit alles en meer kan plaatsvinden binnen een enkele dag. Dit boek biedt je een unieke en oprechte blik achter de schermen van een van de meest schitterende, intieme en tegelijkertijd veeleisende beroepen.

Je hebt al 20 uur niet geslapen, 10 uur amper gegeten en je bent bezig met het begeleiden van je tweede bevalling tijdens je marathon van een 48-uurs dienst. Welkom in het leven van een verloskundige.

Een job met een enorme verantwoordelijkheid, waar snelle en soms moeilijke beslissingen aan de orde van de dag zijn.

Marlies Koers neemt je een jaar lang mee op sleeptouw in haar hectische en onvoorspelbare leven in ‘Dagboek van een verloskundige’.

Van consultaties tot noodgevallen, van wonderbaarlijke momenten tot diep verdriet: een jaar vol openhartige, ontroerende en inspirerende verhalen en een eerbetoon aan het vak in al zijn facetten.

7. Licht in de tunnel - Marc de Hond

Licht in de tunnel

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,95)
adtraction.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 8:35 am

Marc de Hond deelt onverbloemd zijn ervaringen na de ontstellende diagnose van kanker. Vol van optimisme en humor slaagt hij erin zelfs de donkerste tijden te verlichten.

Toen Marc de Hond eind 2018 de diagnose kanker kreeg, besefte hij dat de kans groot was dat hij zijn kinderen niet zou zien opgroeien. Hij besloot een dagboek bij te houden.

Het werd een periode vol slecht nieuws en donkere dagen. Maar zelfs in de zwaarste tijden wisten hij en zijn gezin de moeilijkheden met optimisme en humor te benaderen.

De lichtpuntjes in de tunnel waren het buitengewone huwelijksaanzoek in Carré tijdens de eerste chemokuur, het afscheidsfeestje voor zijn blaas die verwijderd moest worden, de uitstapjes naar het pretpark met de kinderen op goede dagen en het huwelijksfeest toen Marc en zijn vrouw Remona al wisten dat hij niet meer zou genezen, maar dit geheim hielden voor hun gasten.

‘Licht in de tunnel’ is een uitzonderlijk boek dat een unieke en inspirerende kijk op leven en dood biedt. Conform Marcs wens is het boek postuum uitgegeven. Hij overleed op 3 juni 2020.

8. Help! Het loslaten begint - Hanneke van Gompel

Help! Het loslaten begint

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,95)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 8:35 am

Prachtige vrouw van veertig, vijftig of daarbuiten… Je staat er niet alleen voor. Dit boek is een lofzang op jóu! Constant behagen, aanpassen en presteren: het put je uit…

Wat als je dat allemaal eens zou laten varen? Hanneke neemt je mee op haar inspirerende reis waarin ze, gedwongen door omstandigheden, leerde los te laten om plaats te maken voor wat werkelijk telt.

Hanneke beschrijft met een lach en een traan hoe ze de helse dilemma’s van de hormonale rollercoaster overleefde en hoe ze zich vanuit verlies, verval en loslaten oprichtte naar intens genot, evenwicht en geluk. Meer dan ooit tevoren!

De kracht van liefde bracht alles wat verzacht wilde worden naar voren, zelfs haar lang verborgen familiegeheim.

Dit boek is ontroerend, eerlijk en hilarisch, maar ook een bron van vrouwelijke wijsheid: het laat je inzien dat loslaten dé sleutel is tot een zachte en krachtige tweede levensfase.

9. Het raadsel van alles wat leeft - Jan Paul Schutten

Het raadsel van alles wat leeft

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 8:35 am

‘Het raadsel van alles wat leeft’ is een oogverblindend en gelauwerd non-fictie juweeltje over het wonder van het leven en evolutie, ideaal voor nieuwsgierige volwassenen en kinderbreinen vanaf 9 jaar.

Wat houdt ‘leven’ precies in? Hoe zag het eerste levensvonkje eruit? Hoe zetten levende wezens hun soort voort? Waarom moeten we uiteindelijk allemaal het loodje leggen? Wat is de link tussen Jos Grootjes uit Driel en een haai? Of met de bacteriën die in zijn sokken een thuis hebben gevonden?

Dit zijn slechts enkele van de diepzinnige vragen waarop succesvol auteur Jan Paul Schutten met ‘Het raadsel van alles wat leeft’ een klaar en duidelijk antwoord biedt. De magnifieke, humoristische illustraties zijn het werk van Floor Rieder.

‘Het raadsel van alles wat leeft’ vormt het startpunt van de baanbrekende non-fictie trilogie van Jan Paul Schutten en Floor Rieder.

Het boek heeft een rits aan prijzen in de wacht gesleept, waaronder de Gouden Griffel, het Gouden Penseel, de Gouden Tulp (voor het beste non-fictieboek) én de Nienke van Hichtumprijs.

10. Jij bent toch mijn dochter? - Sarah Blom

Jij bent toch mijn dochter?

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 8:35 am

Ouderenpsycholoog Sarah Blom trekt het gordijn open naar de ontroerende innerlijke wereld van haar cliënten die met dementie kampen: het echtpaar Vermeer, dat met hun huwelijk in zwaar weer verkeert, de ontembare seksuele energie van meneer Kniezeer, mevrouw Hartenkamp, die dagelijks wordt achtervolgd door haar kampverleden, en dan heb je nog meneer Pekaar en mevrouw Tip, die hopeloos in de ban zijn van cupido en dagelijks de lakens delen.

Nog nooit zijn we zo dichtbij de mensen gekomen die we vaak zo gemakkelijk buiten ons gezichtsveld houden.

In ‘Jij bent toch mijn dochter?’ serveert Blom inzichten en tools waarmee we echt een verschil kunnen maken voor elkaar, met of zonder de schaduw van dementie.

Meer non-fictie boeken?

Er is zoveel non-fictie! Wil je meer goede titels zien? Bekijk dan ook de door Nederlandse lezers best beoordeelde boeken over non-fictie. Ook leuk is de lijst met de beste en mooiste reisboeken!

Irene
Irene

Irene Beijlevelt is de hoofdredactrice en auteur van Besteboeken.nl. Ze is een groot fan van boeken in allerlei genres. Samen met haar achtergrond in communicatie en marketing vormt dit de basis voor deze website.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,98)
storytel.com
bruna.nl (€24,99)
. (€24,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
bruna.nl (€22,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 8:56 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,50)
storytel.com
bruna.nl (€21,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 8:55 am

Verkrijgbaar bij

storytel.com
bruna.nl (€9,00)
. (€9,00)
bol.com (€9,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 8:55 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
storytel.com
bruna.nl (€22,99)
. (€22,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 8:55 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
storytel.com
bruna.nl (€22,99)
. (€21,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:55 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,95)
adtraction.com
. (€20,99)
bruna.nl (€20,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 8:35 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,95)
storytel.com
bruna.nl (€23,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 8:35 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,99)
storytel.com
bruna.nl (€27,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 8:35 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
storytel.com
bruna.nl (€22,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 8:35 am