Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Top 10 psychologieboeken: Goede boeken over psychologie

Beste boekenlijst over psychische gezondheid

Heb je interesse in de theorie of praktijk van toegepaste psychologie of andere psychologische stromingen? Kijk snel naar onze inspirerende lijst met psychologen en andere experts.

1. Master Your Mindset - Michael Pilarczyk

Master Your Mindset

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,95)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

De vernieuwde versie van Master Your Mindset, uitgegeven in oktober 2022, is een absolute must-read voor iedereen die zijn denkpatronen wil begrijpen en zijn mindset opnieuw wil programmeren.

Michael Pilarczyk reikt ons een unieke twaalfstappenstrategie aan om een positieve mindset te ontwikkelen en ons droomleven te realiseren. Ontdek jouw grootste potentieel en laat negatieve gedachten achterwege.

Michael Pilarczyk, een bekende mindset coach, spreker en auteur, is de drijvende kracht achter deze inspirerende en praktische gids. Het is dan ook geen verrassing dat Master Your Mindset genomineerd is voor Boek van het Jaar 2022.

2. Macht der gewoonte – Charles Duhigg

Macht der gewoonte

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

De kracht van gewoonte van Charles Duhigg, een journalist die al meermaals in de prijzen is gevallen, neemt ons mee op een wetenschappelijke reis die ons laat zien waarom gewoontes bestaan en hoe we ze kunnen veranderen.

Met intrigerende inzichten over de psychologie achter gewoontevorming beweert Duhigg dat het herkennen van deze mechanismen essentieel is om onze persoonlijke prestaties te verbeteren.

Of het nu gaat om fysieke fitheid, productiviteit, of succes op elk gebied, De kracht van gewoonte biedt de sleutels om ons leven en onze samenleving effectiever en succesvoller te maken.

3. De moed van imperfectie - Brené Brown

De moed van imperfectie

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Het werk van Brené Brown, De moed van imperfectie, is een verbluffende verhandeling over het belang van moed, empathie en verbinding in het leven.

Na jarenlang onderzoek presenteert Brown tien theorieën over het omarmen van je eigenwaarde en het loslaten van perfectionisme.

Door haar eigen openhartige, warme en amusante schrijfstijl motiveert ze haar lezers om stress en perfectionisme vaarwel te zeggen, hun intuïtie te volgen en hun verbeelding de vrije loop te laten.

Dit is een uitnodiging voor een voortdurende reis van `Wat zullen anderen denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg’.

4. Patronen doorbreken - Hannie van Genderen, Gitta Jacob & Laura Seebauer

Patronen doorbreken

Verkrijgbaar bij

bol.com (€28,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Indien het jou dwarszit om bepaalde gedragingen te veranderen en je verlangt naar het doorbreken van patronen, dan zou schematherapie weleens jouw redding kunnen zijn.

Met behulp van schematherapie kun jij de oorsprong van jouw patronen achterhalen en ontdekken hoe deze jouw leven beïnvloeden.

Hierdoor ben je in staat om jezelf te transformeren en een gelukkiger en meer zorgzaam leven te leiden, zowel voor jezelf als voor anderen.

Een bijkomend voordeel van dit boek zijn de talrijke online oefeningen en demonstraties.

Hannie van Genderen, een klinisch psycholoog en schematherapie- en psychotherapie-educator in Maastricht, bundelt hier de krachten met Gitta Jacob en Laura Seebauer, beiden psychotherapeuten in Duitsland.

5. Ons feilbare denken – Daniel Kahneman

Ons feilbare denken

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,00)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Deze toonaangevende publicatie Ons onfeilbare denken biedt een inspirerende en innoverende verkenning van de psyche. Kahneman illustreert op bevlogen wijze dat we een stuk irrationeler zijn dan dat we zelf beweren.

Waarom vinden we aantrekkelijke mensen vaak bekwaam en waarom verschilt onze perceptie van situaties voor en na de lunch? Kahneman onthult de twee denksystemen die onze overtuigingen beïnvloeden.

Systeem 1 is snel, instinctief en emotioneel; systeem 2 is langzamer, reflectief en analytisch. Beide zijn onontbeerlijk in de praktijk, maar kunnen soms falen door ons onbewuste foutieve denkwijze.

De auteur licht toe waarom onze misvattingen zo veelvuldig voorkomen en geeft handvatten om deze valkuilen te vermijden en wijzere beslissingen te nemen.

Niet voor niets werd Kahneman bekroond met de Nobelprijs voor de economie in 2002 voor deze baanbrekende publicatie.

6. Het bromvliegeffect - Eva van den Broek

Het bromvliegeffect

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Eva van den Broek, gedragsonderzoeker, en Tim den Heijer, reclame-expert, onthullen in hun werk, het treffend getitelde “Het bromvliegeffect”, hoe minieme details enorme invloed kunnen hebben op onze besluitvorming.

Door middel van verschillende voorbeelden wordt het bromvliegeffect, een fenomeen waar we ons vaak niet van bewust zijn, tastbaar gemaakt. Van een stipje op een formulier dat duizenden studenten duur kwam te staan tot een onbeduidend insect in het toilet dat duizenden euro’s aan schoonmaakkosten kon besparen.

Van den Broek en Den Heijer wijzen op de subtiele signalen die ons gedrag beïnvloeden en bieden waardevolle inzichten om negatieve gevolgen te vermijden en het bromvliegeffect in ons voordeel te laten werken.

7. Emotionele intelligentie - Daniel Goleman

Emotionele intelligentie

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,50)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

De auteur Daniel Goleman laat in zijn internationale bestseller ‘Emotionele intelligentie’ zien hoe we ons kunnen ontwikkelen op een van de meest vitale vaardigheden die we als mensheid bezitten: onze emotionele intelligentie.

Door te focussen op het voelende deel van ons brein, belicht Goleman hoe we ons zelfbewustzijn, emotieherkenning, motivatie, zelfbeheersing en ambitie kunnen verbeteren.

Dit zijn essentiële vaardigheden voor succes in relaties en op de werkvloer, en blijken vaak belangrijker te zijn dan ons analytische vermogen.

Met meer dan vijf miljoen verkochte exemplaren en vertalingen in meer dan veertig talen, is dit boek een must-read voor iedereen die zijn emotionele intelligentie wil versterken.

8. Basisboek psychologie - Jakop Rigter

Basisboek psychologie

Verkrijgbaar bij

bol.com (€55,95)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Het menselijk gedrag wordt beïnvloed door biologische, psychologische en sociale processen, waarbij de sociale interactie met anderen een cruciale rol speelt, zo blijkt uit onderzoek.

Het Basisboek Psychologie beschrijft deze complexe mechanismen die kunnen leiden tot schijnbaar irrationele handelingen als gevolg van sterke sociale verbondenheid.

Zowel erfelijke aanleg als hersenfuncties en sociale invloeden spelen hierbij een belangrijke rol.

Dit boek biedt studenten en professionals een uitgebreid overzicht van de psychologie en helpt hen essentiële ideeën te begrijpen en te relateren aan de wereld om ons heen.

9. Psychologie & Sociologie – Ella Wijsman

Psychologie en sociologie

Verkrijgbaar bij

bol.com
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

De boeiende verkenning van Psychologie & Sociologie introduceert de lezer in de fundamenten van deze fascinerende vakgebieden, ondersteund door een heldere en nauwkeurige uitleg, doorspekt met praktische voorbeelden en levendige afbeeldingen die de informatie nog dichter bij de lezer brengen.

Een uitstekende gids voor beginners en geïnteresseerde lezers die hun kennis van deze essentiële disciplines willen vergroten.

10. Overprikkeld brein - Charlotte Labee

Overprikkeld brein

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

“Overprikkeld brein” is een verhelderend en praktisch handboek van de Brain Balance Expert Charlotte Labee.

Het boek biedt tal van tips om meer rust en balans in het leven te krijgen en is gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar de overbelasting en vermoeidheid van ons brein.

Labee helpt de lezers met het identificeren van signalen van overbelasting en biedt praktische strategieën om de hersenen en het leven weer in evenwicht te brengen.

Door middel van voeding, beweging, ontspanning en verbinding kunnen lezers binnen 10 weken meer voldoening en zelfvertrouwen ervaren.

Een aanbevolen werk voor diegenen die willen leren hoe ze hun mentale welzijn kunnen verbeteren. Bekijk ook onze lijst met boeken over hoogsensitiviteit wanneer dit jou extra interesseert

Bonus: 3 extra

We zijn er nog niet! Speciaal voor onze lezers hebben we een extra drietal psychologie boeken besproken. Dus, twijfel je nog, dan is de kans groot dat je na deze lijst een keuze maakt.

Psychologie, een inleiding - Philip Zimbardo

Psychologie, een inleiding

Verkrijgbaar bij

bol.com (€63,95)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Deze herziene uitgave van een intrigerend introductieboek, poogt te ontrafelen hoe het menselijk brein functioneert en waar de grens ligt tussen gewoon en afwijkend gedrag.

Door het bieden van een uitgebreid overzicht van de kernbegrippen, zowel de traditionele als de hedendaagse ontwikkelingen binnen de psychologie, brengt dit werk op heldere wijze de fascinerende wereld van de menselijke geest en gedrag tot leven.

Het puberende brein – Eveline Crone

Het puberende brein

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Eveline Crone’s “Het puberende brein” is een onmisbare gids geworden voor iedereen die met adolescenten werkt.

Haar vooruitstrevende opvatting over tienergedrag maakt dit boek een must-have voor ouders, leraren en professionals die betrokken zijn bij de ontwikkeling van jongeren.

Door de nadruk te leggen op de bijzondere ontwikkelingsfase van tieners, waarin ze hun identiteit vormen en de wereld verkennen, biedt Crone inzicht in de uitdagingen en kansen van deze periode.

Dit boek biedt nuttige hulpmiddelen voor ouders, leraren en jongerenwerkers die betrokken zijn bij het begeleiden van tieners tijdens deze fase van hun leven.

Synchroniciteit - Carl Jung

Synchroniciteit

Verkrijgbaar bij

bol.com (€18,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Het is niet moeilijk om gefascineerd te raken door de onverwachte toevalligheden die ons leven beïnvloeden, en Carl Jung was geen uitzondering.

Vanaf het begin van zijn carrière was hij gefascineerd door deze onverklaarbare fenomenen en hij besprak ze zelfs met niemand minder dan Albert Einstein.

In 1930 bedacht Jung de term ‘synchroniciteit’ om deze opmerkelijke openbaringen te beschrijven.

Maar het was pas na een lange correspondentie en vriendschap met de Nobelprijswinnende natuurkundige Wolfgang Pauli dat Jungs theorie over synchroniciteit tot stand kwam.

Het boek beschrijft gedetailleerd de astrologische experimenten die Jung uitvoerde om zijn theorie te ondersteunen.

Met historische en moderne materialen, is dit werk een boeiende duik in de wereld van synchroniciteit en Jungs revolutionaire ideeën.

Meer psychologieboeken?

Ben je er nog niet helemaal uit en wil je meer positief besproken psychologieboeken zien? Bekijk dan eens de door Nederlandse lezers best beoordeelde en populairste psychologieboeken.

Irene
Irene

Irene Beijlevelt is de hoofdredactrice en auteur van Besteboeken.nl. Ze is een groot fan van boeken in allerlei genres. Samen met haar achtergrond in communicatie en marketing vormt dit de basis voor deze website.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,95)
storytel.com
bruna.nl (€21,95)
. (€21,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,99)
storytel.com
bruna.nl (€23,99)
. (€23,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
storytel.com
. (€20,99)
bruna.nl (€21,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€28,99)
storytel.com
bruna.nl (€21,99)
. (€21,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,00)
storytel.com
bruna.nl (€15,00)
. (€15,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,99)
storytel.com
bruna.nl (€23,99)
. (€23,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,50)
storytel.com
bruna.nl (€17,50)
. (€17,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€55,95)
storytel.com
bruna.nl (€55,95)
. (€55,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Verkrijgbaar bij

bol.com
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
storytel.com
bruna.nl (€18,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€63,95)
storytel.com
bruna.nl (€63,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,99)
storytel.com
bruna.nl (€20,99)
. (€20,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€18,99)
storytel.com
bruna.nl (€18,99)
. (€18,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:56 am