Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Prentenboeken: Top 10 bijzondere boeken (+3 extra)

Vind een leuk prentenboek uit de nationale voorleesdagen

Voorlezen uit een boek met de mooiste prenten is voor kinderen het leukste wat er is. Bekijk tien prachtige prentenboeken die het lezen waard zijn voor het hele gezin!

Top 10 beste prentenboeken

1. De NEEhoorn - Marc-Uwe Kling

De NEEhoorn
Tip van de redactie

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,99)
bruna.nl (€17,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

In het majestueuze Hartenwoud ontluikt een pluizige eenhoorn. Ondanks de algemene vertedering en zoete lekkernijen, weigert hij zich als een typische eenhoorn te gedragen. Zijn kordate ‘NEE’ op alles leidt tot de bijnaam ‘NEEhoorn’.

Op een noodlottige dag ontsnapt NEEhoorn aan het Hartenwoud en stuit op een onwillige wasbeer, een hond met een afkeer voor alles, en een tegendraadse prinses. Gezamenlijk ondernemen zij een avontuur, want gedeelde chagrijnigheid versterkt de vreugde!

2. Het dikke verjaardagsboek van Dikkie Dik - Jet Boeke

Het dikke verjaardagsboek van Dikkie Dik

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,99)
bruna.nl (€17,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

In 2023 viert Dikkie Dik zijn 45e verjaardag! Deze mijlpaal wordt gevierd met een herziene uitgave van ‘Het dikke verjaardagsboek van Dikkie Dik’ – een mooie nieuwe cover siert deze jubileumeditie.

Dit kolossale werk bundelt maar liefst dertig Dikkie Dik-verhalen, waarin hij als karakteristieke huiskat talloze avonturen beleeft. Ontdek zijn escapades met muizen, kattenbrokjes, vrienden, Beer, honden, bollen wol en… een feestelijke verjaardagstaart.

Achterin deze rijkelijk geïllustreerde uitgave treft men een persoonlijke noot van Jet Boeke. De grandioze prenten maken dit boek een waar genot om te schenken en te lezen.

Dikkie Dik is een van de eerste dierenkarakters waar de allerjongsten mee in aanraking komen wanneer ze het hoofdstuk met leuke babyboekjes achter zich hebben gelaten.

3. De leeuw in de muis - Rachel Bright

De leeuw in de muis

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
bruna.nl (€15,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

‘De leeuw in de muis’ is een sierlijk geïllustreerd verhaal over een muis die de moed van een leeuw ambieert. Zal hij daarin slagen?

Een piepklein muisje voelt zich onzichtbaar en miskend door zijn bescheiden formaat. Hij kijkt op, zowel figuurlijk als letterlijk, naar de imposante leeuw wiens donderende gebrul door iedereen gehoord wordt.

Ondanks zijn vrees, besluit het muisje onder de hoede van de leeuw te treden.

Echter, wanneer het muisje oog in oog staat met het meest gevreesde roofdier op aarde, blijkt er in het stoere hart van de leeuw ook een angstige muis verscholen te zitten.

4. Maar eerst ving ik een monster – Tjibbe Veldkamp

Maar eerst ving ik een monster

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,99)
bruna.nl (€14,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Elke ouder kent het dilemma: snel instoppen, goed, nóg een verhaal, maar kort… en dan ontspint zich het ritueel. Dit rijk geïllustreerde boek is niet louter een voorleeswerk. Als interactief leesavontuur is het een ware traktatie: het samenspel tussen een gehaaste volwassene en het kind dat aanspoort om meer te vertellen, brengt een schat aan vrolijkheid voort.

Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal zonder einde, een lofzang op de verbeelding en de betoverende kracht van verhalen. Dit boek is het summum voor elk kind dat nooit genoeg voorgelezen krijgt.

5. Boer Boris en de bietjes - Ted van Lieshout

Boer Boris en de bietjes

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,99)
bruna.nl (€14,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

‘Boer Boris en de bietjes’ vormt het zeventiende hoofdstuk in de befaamde reeks prentenboeken omtrent de charmantste jonge boer van Nederland en Vlaanderen. Het staat buiten kijf dat Boer Boris de crème de la crème onder de boeren is.

Echter, zelfs de besten struikelen soms. Ondanks zijn inspanningen gedijen de bieten niet en Boer Boris blijft radeloos achter. Hij zoekt troost in zijn bed, terwijl Berend en Sam onvermoeid doorzetten. Ze ontdekken dat de bieten ziek zijn en mobiliseren alle boerderijdieren in een poging de oogst te redden. Zal het hen lukken?

Sinds 2012 zetten Ted van Lieshout en Philip Hopman zich met toewijding in voor hun Boer Boris-reeks, met Sam, Berend en de boerderij in de hoofdrol. Dit creatieve duo behoort tot de top: Ted ontving in 2009 de Theo Thijssenprijs en in 2022 verwierf Philip Hopman de Max Velthuisprijs, beiden voor hun indrukwekkende oeuvre.

6. Kom mee, Kees - Loes Riphagen

Kom mee, Kees

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
bruna.nl (€15,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Kikker Kees en zijn vader haasten zich naar een kwaakconcert. Tijd dringt, maar de betoverende route biedt talloze wonderen. Kees ontdekt onder meer een regenboog en een krokodilachtige tak.

Terwijl vader aandringt, is Kees snel afgeleid. Dan beseft vader dat het juist verrijkend is om aandacht te schenken aan de pracht om hen heen.

‘Kom mee, Kees’ is een waar visueel festijn. Elke uitgestrekte illustratie herbergt subtiele humor. De verfijnde details zorgen voor een eindeloos kijkgenot, vergelijkbaar met ‘Coco kan het!’. 

‘Kom mee, Kees’ is het uitgelezen opvolgende prentenboek voor iedereen die gecharmeerd is van Loes Riphagens stijl.

‘Coco kan het!’ veroverde de titel Prentenboek van het Jaar 2021!

7. De ridder zonder billen - Levina van Teunenbroek

De ridder zonder billen

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
bruna.nl (€15,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

“De ridder zonder billen” is een onweerstaanbaar prentenboek, bol van humor en originaliteit, dat ongetwijfeld elk kleuterhart sneller laat kloppen.

De grappige illustraties van Charlotte Bruijn voegen nog een extra laag plezier toe aan dit bijzondere verhaal.

Een speciaal hoogtepunt is de uitklappagina van de ‘billenwinkel’, een briljante vondst die je absoluut niet wilt missen. Maak je klaar voor een verhaal dat zowel ouders als kinderen doet schaterlachen!

8. Duizend-en-één paarse djellaba’s – Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani

Een vakantie naar verre familie! Pindakaas en chocopasta reizen mee, terwijl saffraan en oranjebloesemolie de terugreis vergezellen.

Deze zomer bezoekt Esmaa met haar gezin de verwanten in Marokko. Talloze prachtige voorwerpen en verfijnde kruiden keren met hen huiswaarts, vergaard op de bruisende markt.

Echter, te midden van de drukte raakt Esmaa haar moeder kwijt tussen vrouwen gehuld in paarse djellaba’s. Ze ontmoet een waarzegster, een watermannetje, acrobaten en een aapje, die haar helpen herenigen met haar moeder.

De vele zomers die Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani bij familie in het buitenland doorbrachten, vormden de inspiratie voor dit betoverende prentenboek. Annelies Vandenbosch brengt het tot leven met haar sprankelende illustraties.

9. Mijn mooiste voorleesboek van Kikker - Max Velthuijs

Verheugd besefte Kikker hoe leuk het was om een kikker te zijn. Nooit zou hij anders willen zijn! Uit pure vreugde maakte hij een gigantische sprong, zoals enkel een kikker dat kan. 

Kikker is een vriend voor ieder kind, een oer-Hollandse held die wereldwijd geliefd is en altijd jeugdig blijft. Hij beleeft talloze avonturen met zijn vrienden Eend, Haas, Rat, Varkentje en natuurlijk Beertje. Dit alles wordt gevierd in een volumineus boek vol verhalen.

Maar liefst zeven hartverwarmende verhalen zijn gebundeld in dit omvangrijke voorleesboek: Kikker is een held, Kikker is bang, Kikker vindt een schat, Kikker en Eend, Kikker is ziek, Kikker en Varkentje, Kikker pannenkoekenfeest.

Deze verhalen belichten de geliefde thema’s die Kikker typeren: vriendschap, wijze levenslessen en samen plezier beleven!

10. De kleine walvis - Benji Davies

De kleine walvis

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
bruna.nl (€15,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Onbetwistbaar lees- en kijkgenot met De kleine walvis, een meesterwerk van illustratiewonder Benji Davies. Niet verwonderlijk werd dit prentenboek bekroond tot Prentenboek van het Jaar 2017!

De kleine walvis verhaalt over een eenzaam jongetje en een kleine walvis die aanspoelt op het strand. Hun ontluikende vriendschap brengt een onuitwisbare verandering in hun levens teweeg.

Met dit boek verwierf Benji Davies de Oscar’s First Book Prize. Zijn tweede prentenboek, Het eiland van opa, leverde hem de prestigieuze World Illustration Award op.

Bonus

We zijn er nog niet! Speciaal voor onze lezers hebben we een extra drietal prentenboeken op een rij gezet die je ook niet mag missen. Kijk snel verder!

Het Muizenhuis Groot Kijk-en zoekboek - Karina Schaapman

Het Muizenhuis Groot Kijk- en zoekboek

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,99)
bruna.nl (€19,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

In dit verfijnde boek neemt u samen met Sam en Julia een diepere duik in de minutieuze wereld van het Muizenhuis. Ontdek de meest verborgen schatten in winkels, werkplaatsen, slaapkamers, keukens en buitenruimtes – mits u uw ogen goed de kost geeft!

Sam en Julia, twee innemende muisjes, bewonen het Muizenhuis. Elke pagina onthult een nieuw facet van hun fascinerende leefomgeving.

De afbeeldingen in dit boek zijn geen tekeningen maar foto’s van Karina Schaapmans kunstproject. Zij vervaardigde het Muizenhuis uit kartonnen dozen en papier-maché, terwijl het interieur bestaat uit een keur aan restmaterialen.

De gedetailleerde platen bieden niet alleen veel om te ontdekken, maar nodigen tevens uit tot reflectie over de bijzondere herkomst van de gebruikte materialen!

Krik ben ik - Hanna Kraan

Krik ben ik

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,99)
bruna.nl (€19,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Maak kennis met het ultieme eindwerk van Hanna Kraan – ‘De tuin van Krik’. Deze parel van een boek vormt de finale na ‘Krik en Domper’ en ‘Krik en Melle’. Je ontmoet opnieuw onze geliefde personages: de levenslustige eekhoorn, de knorrige pad en de verwaande merel. De reeks kreeg lovende kritieken, en dat schreeuwt om een bijzondere editie met alle avonturen van ons drietal!

Mies van Hout heeft de verhalen opnieuw tot leven gebracht met oogstrelende kleurenprenten. Elk avontuur dat Krik, Domper en Melle beleven in de achtertuin van de Keizer familie is prachtig geïllustreerd.

Deze voorleesbundel is een waar meesterwerk, vol onvergetelijke belevenissen. Zie de wereld door de ogen van deze kleine dieren en ontdek hoe de mensheid de natuur behandelt. Wij kunnen de dieren niet verstaan, maar zoals blijkt uit de verhalen, begrijpen zij ons perfect! Jouw verbeeldingskracht zal zeker gestimuleerd worden door deze innemende karakters en hun boeiende ervaringen.

Mama kwijt - Chris Haughton

Mama kwijt

Verkrijgbaar bij

bol.com (€11,99)
bruna.nl (€11,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

In ‘Mama kwijt’ volgen we een betoverend uiltje dat, na in slaap te sukkelen en uit zijn nest te tuimelen, verdwaald raakt van zijn moeder.

Een goedhartige eekhoorn komt ter hulp, maar daarvoor moet onze kleine held wel de correcte aanwijzingen kunnen geven… Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Dit juweeltje van een prentenboek werd in 2012 bekroond als Prentenboek van het Jaar.

Het is afkomstig uit de kleurrijke pen en penseel van de Ierse Chris Haughton, wiens verhalen bij zowel kinderen als ouders een warm plekje in het hart hebben veroverd.

Meer prentenboeken?

Benieuwd naar nog meer populaire prentenboeken? Bekijk dan eens de door Nederlandse lezers best beoordeelde en prijswinnende prentenboeken.

Irene
Irene

Irene Beijlevelt is de hoofdredactrice en auteur van Besteboeken.nl. Ze is een groot fan van boeken in allerlei genres. Samen met haar achtergrond in communicatie en marketing vormt dit de basis voor deze website.

Tip van de redactie

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,99)
bruna.nl (€17,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,99)
bruna.nl (€17,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
bruna.nl (€15,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,99)
bruna.nl (€14,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,99)
bruna.nl (€14,99)
. (€14,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
bruna.nl (€15,99)
. (€15,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
bruna.nl (€15,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,99)
bruna.nl (€14,99)
. (€14,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,99)
bruna.nl (€17,99)
. (€17,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
bruna.nl (€15,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,99)
bruna.nl (€19,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,99)
bruna.nl (€19,99)
. (€19,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€11,99)
bruna.nl (€11,99)
. (€10,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am