Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Beste kinderboeken: 10 mooiste titels aller tijden (+3 extra)

De leukste en mooiste boeken voor kinderen

Op zoek naar een leuk kinderboek? Hier vind je de populairste jeugdboeken ooit, maar ook van het afgelopen jaar. Kleine én grote kinderboeken. Voor ieder kind een mooi boek!

1. De jongen, de mol, de vos en het paard - Charlie Mackesy

De jongen, de mol, de vos en het paard

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,49)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

“Wat wil je worden als je groot bent?” vroeg de mol.

“Vriendelijk,” antwoordde de jongen.

Charlie Mackesy biedt inspiratie en hoop in onzekere tijden met dit prachtige boek. Het verhaal volgt een nieuwsgierige jongen, een gulzige mol, een voorzichtige vos en een wijze paard, die samen verzeild raken in soms lastig terrein.

Ze delen hun diepste angsten en grootste ontdekkingen over kwetsbaarheid, vriendelijkheid, hoop, vriendschap en liefde.

De gedeelde avonturen en betekenisvolle gesprekken tussen de vier vrienden zitten vol levenslessen die lezers van alle leeftijden hebben geraakt.

2. Pluk van de Petteflet - Annie M.G. Schmidt

Pluk van de Petteflet

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

In de Petteflet staat een kamer leeg. Pluk hoort dit en haast zich er in zijn rode kraanwagen naar toe, om de torenkamer bovenin te betrekken. Eindelijk heeft hij een thuis.

Prompt krijgt hij talrijke vrienden erbij: bijvoorbeeld Zaza de kakkerlak, Dollie de duif, meneer Pen, de Stampertjes en Aagje.

Samen met hen stort Pluk zich in voortdurend nieuwe belevenissen.

3. Pippi Langkous - Astrid Lindgren

Pippi Langkous

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Deze weelderige uitgave met linnen rug en leeslint viert de beroemde klassieker over ’s werelds sterkste meisje, Pippi Langkous.

Pippi Langkous, het ontembare meisje met ongekende kracht, bewoont Villa Kakelbont in haar eentje – met uitzondering van haar aapje en paard.

Haar vader komt af en toe langs met een nieuwe koffer vol gouden tientjes. Samen met buurkinderen Tommy en Annika beleeft ze dolle avonturen!

Ter ere van haar 75e verjaardag omvat deze editie Pippi Langkous, Pippi Langkous gaat aan boord, Pippi Langkous in Taka-Tukaland én het verhaal achter de roodharige heldin.

Een must-have voor iedereen die jong van geest wil blijven!

4. Dolfje Weerwolfje - Paul van Loon

Dolfje Weerwolfje

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Deze eigentijdse klassieker behoeft amper een introductie. Dolfje Weerwolfje markeert het begin van een 25-delige reeks over een jongen die tijdens volle maan transformeert in een weerwolf.

Paul van Loon is één van Nederlands meest gewaardeerde en gevierde kinderboekenauteurs.

Dolfje Weerwolfje draagt tevens een betekenisvolle boodschap: omarm jezelf zoals je bent en accepteer anderen in al hun uniekheid.

5. De Zoete Zusjes zoeken een schat - Hanneke de Zoete

De Zoete Zusjes zoeken een schat

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

“De Zoete Zusjes zoeken een schat” is een bruisend avonturenverhaal met in de hoofdrollen de populaire zusjes Saar en Janna, wie je misschien kent van YouTube.

Perfect om voor te lezen aan de kleintjes vanaf 4 jaar, of om door de jonge avonturiers van 7 jaar en ouder zelf te worden gelezen.

Dit vrolijke verhaal, van de hand van Hanneke de Zoete, brengt Saar en Janna op een opwindende zoektocht naar een échte schat. Ze zijn vol hoop en ambitie, dromend van de luxeleventjes die ze zullen leiden als ze rijk zijn.

Een kasteel als woning, een persoonlijke frietkraam, een zwembad… Maar ze komen erachter dat schatzoeken een stuk uitdagender is dan ze hadden verwacht.

De fysieke verschijning van dit boek is net zo schitterend als de inhoud: een gebonden uitgave, levendig geïllustreerd door Iris Boter en met sprankelende glitters op de kaft.

Dit maakt het de perfecte verrassing voor elk kind dat verzot is op spannende avonturen – het ideale cadeau voor verjaardagen, diploma’s, Sinterklaas, Kerstmis, of zomaar een spontane verwennerij. Kortom, een superleuk boek voor meiden.

Het is geen verrassing dat “De Zoete Zusjes zoeken een schat” in 2021 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury won in de leeftijdscategorie 6 tot 9 jaar – een prijs die volledig door de kinderen zelf wordt bepaald, wat het een waardevolle erkenning maakt.

De CPNB bekroonde het boek ook met een Gouden Boek, wat betekent dat er al meer dan 75.000 exemplaren over de toonbank zijn gegaan. Maak je klaar om deel te nemen aan een onvergetelijk avontuur!

6. De Gorgels en de laatste kans - Jochem Myjer

De Gorgels en de laatste kans

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Het meest recente deel van De Gorgels, voortgebracht door schrijver en cabaretier Jochem Myjer.

Onverwacht aanschouwt Melle een majestueuze zeearend, met op zijn rug Waakgorgel Jukko en een sluimerende Grensgorgel uit het Hoge Noorden. Jukko slaat groot alarm: de Brutelaars trekken dit jaar ongekend vroeg richting het Zuiden.

De Paarsgestipte Groensnotbrutelaar brengt talloze Gorgels op mysterieuze wijze in diepe slaap. Wie zal nu de Mensenkinderen behoeden? Uiteraard smeedt Melle een plan.

Zo ontspint zich een zinderende, hachelijke tocht langs fjorden en watervallen naar de toendra in het Hoge Noorden.

Melle, Limoni en Katja bundelen hun krachten met een team van ’s werelds beste Gorgels om hun soortgenoten van de ondergang te behoeden.

7. De GVR - Roald Dahl 

De GVR

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Sofie wordt ontvoerd door een reus! Deze Grote Vriendelijke Reus hanteert merkwaardige woorden, maar blijkt uiterst aimabel. Zijn verhalen over andere reuzen zijn echter angstaanjagend.

De GVR veroverde in 1984 een Zilveren Griffel en is een bestseller van meesterverteller Roald Dahl, verrijkt met sublieme illustraties van gelauwerd tekenaar Quentin Blake. The BFG is tweemaal verfilmd, waarvan de laatste keer door Steven Spielberg.

Sofie ligt in bed, maar slapen is verre van haar gedachten. Voor haar venster verschijnt een reusachtige gestalte die haar ontvoert! Sofie heeft echter geluk.

Deze Grote Vriendelijke Reus spreekt eigenzinnig maar is vriendelijk. Zijn relaas over andere reuzen is echter huiveringwekkend. Sofie en de GVR smeden een listig plan zodat alle kinderen weer veilig kunnen slapen.

“Roald Dahl is de voortreffelijkste kinderboekenschrijver ter wereld.” VPRO-gids

8. De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen - Andy Griffiths

Stel je voor, een boek dat jonge lezers op hun wenken bedient met humor en een overvloed aan illustraties! Laat je meeslepen door de buitengewone boomhut van Andy en Terry, zoals je nog nooit eerder hebt gezien!

Deze wonderlijke woonplaats is uitgerust met een bowlingbaan, een zwembad bevolkt door gigantische haaien, een geheimzinnig laboratorium, en, wacht even, een snoepjesmachine die je trouw volgt om snoepjes in je mond te schieten zodra je maag begint te rommelen.

Andy en Terry zijn de dappere hoofddpersonen van een reeks hilarische avonturen, want in hun boomhut is letterlijk alles mogelijk!

Wat houdt je tegen? Laat je fantasie de vrije loop en stap binnen in hun wereld!

9. Lampje - Annet Schaap

Lampje

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Dit verhaal gaat over de oceaan, over mysterieuze zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waar men fluistert dat een monster huist.

Over een grijze vuurtoren op een eiland, slechts met een draadje verbonden aan het vasteland. Over Lampje, dochter van de vuurtorenwachter, die elke avond eenenzestig treden beklimt om het licht te ontsteken. Over een stormachtige avond waarop de lucifers op zijn en alles in het honderd loopt.

Maar bovenal gaat het over moed en het overtreffen van je eigen verwachtingen.

10. De brief voor de koning - Tonke Dragt

De brief voor de koning

Verkrijgbaar bij

bol.com (€41,00)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Een meeslepende klassieker over een ridder met een verborgen missie, voor lezers vanaf negen jaar.

Tiuri staat op het punt ridder te worden. Slechts één nacht van absolute stilte en afzondering scheidt hem van de ridderslag. Maar dan klinkt een hulpkreet.

Als Tiuri reageert, wordt hij geen ridder. Toch is het een kwestie van leven of dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt een vraag die zijn leven ingrijpend zal veranderen. 

Hij moet een geheime brief aan de koning aan de andere kant van de bergen bezorgen – een brief die het lot van het koninkrijk zal beïnvloeden. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem fataal kan worden.

De brief voor de koning is verschenen in 30 talen en is het eerste Nederlandstalige boek dat verfilmd werd door Netflix.

Het boek won de Prijs voor het Beste Kinderboek van het Jaar 1963 en de Griffel der Griffels 1955-2004. In 1976 ontving Tonke Dragt de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur.

Bonus: 3 Extra

We zijn er nog niet! Speciaal voor onze jonge lezers hebben we een extra drietal kinderboeken besproken. Dus, twijfel je nog, dan is de kans groot dat je na deze lijst een keuze maakt.

Harry Potter en de steen der wijzen - J.K. Rowling

Harry Potter, een doodgewone en ongelukkige jongen, woont sinds zijn ouders’ dood bij zijn onaangename oom en tante, in een bezemkast onder de trap.

Op een dag ontvangt hij een raadselachtige brief, gevolgd door vele anderen. Deze brieven transformeren Harry’s leven volledig: hij wordt gered door een wild figuur op een vliegende motorfiets en ontdekt de ware identiteit van zijn ouders.

Via Perron 9¾ reist hij naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters.

Uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

Spijt! - Carry Slee 

Spijt!

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,50)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Jochem is het slachtoffer van pesterijen op school. David staat niet achter het getreiter, maar hij durft zijn stem niet te verheffen. Op een ochtend kondigt de rector aan dat Jochem na een klassenavond niet naar huis is teruggekeerd.

David wordt verteerd door schuldgevoelens. Waarom heeft hij nooit iets gezegd? Samen met een vriendin besluit hij Jochem zijn spijt te betuigen. Maar dan vinden ze Jochems tas in het meer. Is het wellicht te laat?

Narnia - C.S. Lewis 

De complete kronieken van Narnia

Verkrijgbaar bij

bol.com (€59,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

‘De complete Kronieken van Narnia’ door C.S. Lewis is een sublieme gebonden editie die alle 7 delen van de bejubelde Narnia-reeks bevat.

Reeds een halve eeuw betovert het rijk van Narnia talloze lezers wereldwijd. Een magisch oord, waar bomen en dieren het vermogen hebben om te spreken.

Bittere veldslagen ontvouwen zich tussen reuzen, centauren, dwergen en faunen. In deze strijd scharen de vier Pevensie-kinderen zich herhaaldelijk aan de zijde van het goede.

En uiteraard is er de majestueuze leeuw Aslan, wiens kracht haast grenzeloos lijkt…

Meer kinderboeken?

Wil je meer populaire kinderboeken zien? Bekijk dan eens de door Nederlandse lezers goed beoordeelde en prijswinnende kinderboeken.

Iets anders leuks waar kinderen helemaal gek van zijn, is Minecraft! Check onze lijst met de 10 beste Minecraft boeken voor meer super spannende verhalen voor kids.

Irene
Irene

Irene Beijlevelt is de hoofdredactrice en auteur van Besteboeken.nl. Ze is een groot fan van boeken in allerlei genres. Samen met haar achtergrond in communicatie en marketing vormt dit de basis voor deze website.

Tip van de redactie

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,49)
storytel.com
bruna.nl (€22,50)
. (€22,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
storytel.com
bruna.nl (€21,99)
. (€21,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,99)
storytel.com
bruna.nl (€27,99)
. (€27,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
storytel.com
bruna.nl (€16,99)
. (€16,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
storytel.com
bruna.nl (€15,99)
. (€15,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
storytel.com
bruna.nl (€21,99)
. (€21,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,99)
storytel.com
bruna.nl (€19,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,99)
storytel.com
bruna.nl (€17,99)
. (€17,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,99)
storytel.com
bruna.nl (€20,99)
. (€20,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€41,00)
storytel.com
bruna.nl (€19,99)
. (€19,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,90)
storytel.com
bruna.nl (€22,90)
. (€22,90)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,50)
storytel.com
bruna.nl (€12,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€59,99)
storytel.com
bruna.nl (€59,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am