Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Top 10 beste boeken over autisme spectrum stoornissen

Voor kinderen en volwassenen

Op zoek naar een goed boek over autisme, maar weet je niet helemaal waar je moet beginnen? Bekijk onze boekentips met boeken over mensen op het autistisch spectrum, geschreven door ervaringsdeskundigen en experts.

1. Geef me de 5 - Colette de Bruin

Geef me de 5

Verkrijgbaar bij

bol.com (€39,00)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:47 am

‘Geef me de 5’ is een boek dat ouders en opvoeders bij de hand neemt en ze wegwijs maakt in de wereld van autisme. Waar begint die reis? Bij de kernbehoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid, dat elk kind met autisme heeft. Het is alsof ze zeggen: “Geef me de vijf” – Wat moet ik doen? Hoe moet ik het doen? Waar gebeurt het? Wanneer begin en eindig ik? En wie zijn erbij betrokken?

De lezer krijgt een inkijkje in de mogelijke impact van de aandoening op het kind. Daarnaast krijg je als bonus de bijpassende acties mee. Zo ontvouwt zich het inzicht dat schrijfster Colette de Bruin treffend ‘de Auti-bril opzetten’ noemt. Met deze Auti-bril leer je door de ogen van het kind met autisme te kijken. Je leert hun denkpatronen te begrijpen, zodat je er op een passende manier op kunt reageren.

Colette de Bruin is orthopedagogisch gedragsspecialist met een schat aan ervaring in het werken met mensen met autismespectrumstoornis (ASS) en hun omgeving, van gezinnen tot onderwijs, psychiatrie en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Vanuit haar bedrijven ‘Geef me de 5’ en ‘Autimaat’ biedt ze cursussen in Auti-communicatie en de methodiek ‘Geef me de 5’ aan aan professionals en ouders.

Als je betrokken bent in het onderwijs, zorg, psychiatrie, of als je zelf ouder of persoon met autisme bent, is dit boek een onmisbaar hulpmiddel. Het geeft je de tools, inzichten en vooral het begrip dat je nodig hebt om echt een verschil te maken.

2. Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit - Bianca Toeps

Autisme: je hebt vast het idee dat het gaat over bliksemsnel berekenen dat 7 augustus 1984 een dinsdag was. Nou, dat klopt niet helemaal. In dit boek neemt Bianca Toeps je mee op een verhelderende reis door het autismespectrum.

Bianca serveert een mix van wetenschappelijke inzichten over autisme, en maakt in één adem duidelijk waarom sommige theorieën regelrecht de papierversnipperaar in mogen.

Ze doet dat niet alleen met de objectieve blik van de wetenschap, maar ook door haar eigen ervaringen op tafel te leggen en een rijk palet aan verhalen van andere autisten te vertellen.

Met een speelse en lichte toon schildert ze de dagelijkse uitdagingen waarmee je als autist geconfronteerd wordt. Maar ze laat het niet bij beschrijven alleen: ze reikt mensen zonder autisme praktische handvatten aan.

Hoe ga je om met iemand die liever geen oogcontact maakt? Waarom is mailen soms de betere optie? En ze maakt duidelijk waarom de uitspraak ‘maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!’ echt geen compliment is.

Bianca Toeps (1984), bekend van haar blog op Toeps.nl, is een creatieve duizendpoot. Ze werkt als fotograaf, ontwikkelt websites en gebruikt haar sociale mediaplatforms om regelmatig te praten over autisme.

Dit boek, haar literaire debuut, draagt zeer zeker haar unieke handtekening, ze heeft namelijk zelf de cover gefotografeerd en ontworpen.

3. Meer rust en minder stress bij autisme - Marja Boxhoorn

‘Meer rust en minder stress bij autisme’ werpt licht op de dagelijkse stress waarmee mannen en vrouwen met autisme worstelen. Vaak begrijpen ze niet helemaal hoe ze stress kunnen identificeren, wat de bron ervan is en hoe ze een rustiger leven kunnen leiden

Dit boek reikt een bruikbaar stappenplan aan, een soort handleiding om een rustiger leven te leiden.

In zeven heldere stappen leer je de roots van stress herkennen, hoe je de subtiele signalen van stress kunt opvangen en wat je zelf kunt ondernemen om stress beter te hanteren.

Maar het boek gaat nog een stap verder, en biedt een schat aan ideeën en kansen om meer rust te injecteren in je dagelijks leven.

Praktische oefeningen en taken laten je actief meedoen, zodat je kunt toepassen wat je net geleerd hebt. Als je eenmaal de kunst van het rustig blijven onder de knie hebt, zul je merken dat je beter kunt omgaan met je partner, familie, vrienden en collega’s.

Je focus zal verbeteren, wat je helpt om meer gedaan te krijgen in minder tijd. Het resultaat is een gevoel van controle over je leven in plaats van chaos, onrust en onzekerheid. Bovenal zul je je sterker en zekerder voelen, wetende dat je weet wat te doen bij overprikkeling.

4. Anders gaat ook - Elise Cordaro

Anders gaat ook

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

‘Anders gaat ook’ is een eerlijk en inspirerend boek van Elise Cordaro, een jonge vrouw die navigeert door het leven met autisme en ADHD. Het boek richt zich op lezers die eerder genoten hebben van Bianca Toeps’ ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’.

Pas op haar 27e ontdekte Elise dat ze zowel autisme als ADHD heeft. Psychologen hadden haar hulpverzoeken in eerste instantie afgewimpeld, omdat ze op het eerste gezicht perfect normaal leek, met twee masterdiploma’s en een zelfstandige levensstijl.

Maar Elise was een kameleon, een expert in zichzelf onzichtbaar maken. Ze ontwikkelde door de jaren heen eigen strategieën om om te gaan met de meest basale taken die voor anderen vanzelfsprekend zijn: studeren, werken, boodschappen doen, huishoudelijke klusjes, smalltalk…

De uiteindelijke diagnoses voelden als een bevrijding. Ze kreeg eindelijk een verklaring voor waarom alles haar zoveel moeite kostte, en het hielp haar te beseffen dat ze het eigenlijk helemaal niet zo slecht deed.

In dit boek deelt Elise onomwonden hoe ze omgaat met haar dubbele diagnose. Ze biedt ons een inkijkje in haar eigen wereld en steekt tegelijkertijd een helpende hand uit naar lotgenoten. Met praktische tips, slimme mentale trucs en inspiratie toont ze hoe je effectiever kunt functioneren met autisme en ADHD.

5. Help, ik ben een autist! - Pascal van Ijzendoorn

Help, ik ben een autist!

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,95)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

In dit boek ontdek je Pascal van IJzendoorn, een ogenschijnlijk doorsnee man die na een langdurige zoektocht de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kreeg.

Tijdens een kampvuurgesprek als basisschoolvrijwilliger, kwam de onverwachte openbaring. Pascal maakte de onthulling dat hij autistisch is, tot verrassing van zijn collega’s. Dit markeerde het keerpunt na een leven vol struikelblokken en onbegrepen gedrag.

Voor Pascal waren deze ervaringen als kind, tiener, student, werkende volwassene en partner grotendeels onverklaarbaar. Er waren wel enkele hulpverleners die hem tijdelijk ondersteunden, maar het volledige plaatje bleef verborgen. Met de juiste diagnose van ASS vielen alle puzzelstukjes op hun plaats en kon de juiste begeleiding beginnen.

Tegenwoordig heeft Pascal zijn leven onder controle. Om anderen te helpen, zowel lotgenoten met ASS als hun naasten, besloot hij dit boek te schrijven. Dit boek werd al snel een bestseller in zijn genre.

Auteur Ans Ettema-Essler, sinds 2000 actief in een praktijk gericht op volwassenen met ADD en ADHD, sloeg de handen ineen met Pascal. Hun gezamenlijke ervaringen maakten dit essentiële boek over leven met ASS mogelijk.

6. Om wie je bent - Aaltje van Zweden

Om wie je bent

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
bruna.nl (€15,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

In ‘Om wie je bent’ neemt Aaltje van Zweden je mee op een diepgaande reis door haar persoonlijke verhaal en dat van haar autistische zoon Benjamin.

Aaltje, bekroond met de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor haar toewijding aan autistische individuen, ontmoet haar toekomstige echtgenoot Jaap van Zweden als jonge studente in een Amsterdamse discotheek. Verrassend genoeg ontdekt ze hem later als de jongste concertmeester van het Concertgebouw.

Hun leven neemt een vlucht met Jaaps groeiende carrière en het gezinsleven met twee jonge kinderen. Echter, bij de geboorte van hun derde kind, Benjamin, voelt Aaltje dat er iets niet klopt. Benjamin krijgt uiteindelijk de diagnose autisme, waardoor herinneringen aan haar onveilige jeugd en alcoholverslaafde vader weer bovenkomen.

Deze confrontatie zorgt ervoor dat ze de kracht vindt om de uitdagingen rondom Benjamin het hoofd te bieden. Benjamin wordt uiteindelijk haar grootste leraar in het accepteren van het leven zoals het is.

Dit boek is een ontroerende en inspirerende vertelling van Aaltje’s bestaan in verschillende werelden; als echtgenote van een wereldberoemde dirigent, moeder van vier kinderen en strijdster voor de erkenning van autisme.

7. Autisme spectrum stoornissen bij volwassenen - Annelies Spek

‘Autismespectrumstoornissen bij volwassenen’ van Annelies Spek ontvouwt in een bevattelijke stijl de complexe wereld van ASS (Autisme Spectrum Stoornissen).

Het boek, onderverdeeld in drie intrigerende delen, begint met het verkennen van de oorzaken van ASS, waarbij het aandacht schenkt aan erfelijkheid en omgevingsfactoren. Het duikt dieper in de unieke manier waarop mensen met ASS informatie verwerken.

In het tweede deel maakt Spek je bekend met de gedragskenmerken van ASS zoals beschreven in de DSM-5. Het laatste deel duikt in belangrijke kwesties zoals het diagnostisch proces, seksualiteit en de verschillen tussen mannen en vrouwen met ASS.

Een blik op hoe autisme zich ontvouwt door de verschillende levensfasen vormt het slotakkoord van dit boek.

Met haar deskundigheid als klinisch psycholoog en senior onderzoeker bij het Centrum Autisme Volwassenen, biedt Annelies Spek praktische adviezen die van onschatbare waarde zijn voor volwassenen met ASS, familieleden, werkgevers en hulpverleners.

8. Aspergirls - Rudy Simone

Aspergirls

Verkrijgbaar bij

bol.com (€69,00)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

‘Aspergirls’ van Rudy Simone breekt met verve de muur af rond het begrip van vrouwen met Asperger. Een veel te weinig gediagnosticeerde aandoening, deze vrouwen worstelen vaak in een wereld die hen niet begrijpt en waarin ze zichzelf niet begrijpen.

Simone brengt een broodnodige verandering teweeg met dit boek, dat vol zit met intieme verhalen van meer dan 35 vrouwen met Asperger. Elk aspect van het leven wordt vakkundig ontvouwen: van unieke talenten en eerste gevoelens van schuld en schaamte, tot de complexiteiten van vriendschap en romantiek.

Ze verkent thema’s variërend van de uitdagingen van de puberteit en school, tot de veeleisende wereld van werk en carrière. Zelfs de meest delicate onderwerpen worden niet vermeden, met hoofdstukken over rituelen, emoties, woede-uitbarstingen, gezondheid, moederschap en ouder worden.

Met een toon vol humor, liefde en respect, biedt Simone een steunpilaar voor ‘Aspergirls’ van alle leeftijden. Een baken van hoop, dit boek laat zien dat er wel degelijk hulp en informatie beschikbaar is voor diegenen die de diagnose hebben gekregen.

9. Lifehacks voor meiden met autisme - Els Blijd-Hoogewys

Lifehacks voor meiden met autisme

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,95)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

‘Lifehacks voor meiden met autisme’ is een hip en vlot boekje, speciaal ontworpen voor de pittige periode tussen 8 en 18 jaar. Deze leeftijdsfase zit vol uitdagingen, zeker als je een meisje bent met autisme.

Dit boek helpt je op je pad met praktische tips, heldere informatie en simpele oefeningen. Deze zijn gericht op thema’s waar je als autistisch meisje dagelijks tegenaan kunt lopen: samenwerking, huiswerk, roddels, keuzestress, overprikkeling, complexe emoties, puberteit, mode, make-up, verliefdheid en seksualiteit.

Het boek bestaat uit meer dan veertig compacte hoofdstukken, elk gericht op een specifiek onderwerp.

Elk hoofdstuk begint met het verhaal van een basisschoolmeisje en een middelbare scholier met autisme, gevolgd door nuttige informatie, weetjes en praktische tips voor de meisjes zelf, hun vriendinnen, ouders en leraren. Dit zijn de zogenaamde ‘lifehacks’ die het leven een stuk aangenamer kunnen maken.

Dit boek is een waardevolle tool voor hulpverleners om meisjes te voorzien van inzichten en handvatten voor specifieke situaties. Het helpt ook bestaande opvattingen over autisme bij meisjes te verhelderen en indien nodig te nuanceren.

De auteurs van dit boek zijn ervaringsdeskundigen met autisme of behandelaren van meisjes met autisme, met redactionele bijdragen van bestuursleden van het Female Autism Network of The Netherlands (FANN).

10. Zondagskind - Judith Visser

Zondagskind

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,00)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

‘Zondagskind’ neemt je mee op een meeslepende reis in de gedachtenwereld van Jasmijn Vink, een meisje met Asperger. Voor Jasmijn is het een ware uitdaging om de ingewikkelde sociale codes van anderen te ontcijferen.

Haar geliefde hond en de muziek van Elvis, die in weldadige stilte luisteren, zijn haar toevluchtsoorden in een wereld die haar zintuigen overspoelt tot het punt van implosie.

Het boek laat je het vallen en opstaan ervaren van Jasmijn’s pogingen om zich te navigeren in sociale situaties. ‘Zondagskind’ is een authentieke en krachtige roman die je een uniek inkijkje geeft in het opgroeien met autisme.

Meer boeken over autisme?

Ben je er nog niet helemaal uit en benieuwd naar meer soortgelijke boeken? Bekijk dan eens de door Nederlandse lezers best beoordeelde boeken over autisme.

Irene
Irene

Irene Beijlevelt is de hoofdredactrice en auteur van Besteboeken.nl. Ze is een groot fan van boeken in allerlei genres. Samen met haar achtergrond in communicatie en marketing vormt dit de basis voor deze website.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€39,00)
storytel.com
bruna.nl (€39,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:47 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
storytel.com
bruna.nl (€22,99)
. (€22,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:47 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€25,00)
storytel.com
bruna.nl (€25,00)
. (€25,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
storytel.com
bruna.nl (€21,99)
. (€21,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,95)
storytel.com
bruna.nl (€17,95)
. (€17,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
bruna.nl (€15,99)
. (€15,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€25,00)
storytel.com
bruna.nl (€25,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€69,00)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,95)
storytel.com
bruna.nl (€29,95)
. (€29,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,00)
storytel.com
bruna.nl (€15,00)
. (€15,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am