Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Top 10 beste moestuin boeken over moestuinen en tuinieren

Tips over zaden, zaaien, de kiem, verse groente en fruit

Hier vind je 10 makkelijke tuinboeken boordevol tips voor iedereen die een eigen moestuin wil aanleggen en gewassen wil verbouwen. Ideaal voor beginners die zelf hun voedselproductie willen opzetten. Wat heb je allemaal nodig? Kan het ecologisch en biologisch? Hoe zit het met permacultuur, onkruidbestrijding en de grondsoort? En wanneer is de zaaimaand en oogstperiode precies? Duik snel in onze top 10 hieronder!

1. De Makkelijke Moestuin 2.0 - Jelle Medema & Saskia Naber

De Makkelijke Moestuin 2.0
Tip van de redactie

Verkrijgbaar bij

bol.com (€25,00)
bruna.nl (€25,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:53 am

Dit boek gaat over moestuinieren, maar geen zorgen, het is echt niet zo ingewikkeld als je denkt. Jelle is de auteur van De Makkelijke Moestuin 2.0, en heeft al duizenden mensen geholpen om succesvol te moestuinieren. 

In dit boek deelt hij zijn kennis met jou. Hij nodigt je uit om mee te doen met de club van slimme, leuke en gemakkelijke moestuinders. Je kunt een moestuin hebben die past bij jouw leven, hoe groot of klein je ook wilt, en die slechts een paar minuten per dag kost, maar toch een mooie oogst oplevert.

Jelle legt helder duidelijk uit hoe het Makkelijke Moestuin systeem werkt en hoe je een moestuin kunt opzetten die bij jou past. Je krijgt stap-voor-stap begeleiding voor 33 basisgroenten, zodat je geen fouten kunt maken.

Kortom, dit boek bevat alles wat je nodig hebt om succesvol te moestuinieren, zonder stress en twijfel. Niet vaag, wel duidelijk. Doe je mee?

2. Een jaar in de moestuin - Lucy Chamberlain

Een jaar in de moestuin

Verkrijgbaar bij

bol.com (€25,95)
bruna.nl (€25,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:39 am

Met “Een jaar in de moestuin” heb je een superhandig boek op zak. Het is perfect voor zowel beginners als pro’s, of je nu een grote tuin hebt of slechts een klein balkon. Je leert van begin tot eind hoe je het beste kunt moestuinieren.

Stel je voor: je eigen groenten, fruit en kruiden kweken. Dit boek biedt handige oplossingen voor alle vragen die met moestuineren te maken hebben. Waar begin je? Hoe kies je de juiste gewassen voor de ruimte die je hebt? Hoe maak je de grond klaar? En is het echt makkelijker om in potten en bakken te kweken? En wat als er beestjes of ziektes opduiken? Je leest het in dit heldere boek.

Je vindt er info over de makkelijkste planten, stapsgewijze aanwijzingen voor verschillende soorten groenten en fruit, en details over unieke rassen.

Ook fan van aparte groenten zoals cavolo nero en tigerellatomaten? Dit boek heeft het allemaal. En dan die uitleg over biologisch tuinieren en de voorbeelden van verschillende soorten tuinen, echt iets om over na te denken.

Kort gezegd, met “Een jaar in de moestuin” wordt zaaien, kweken en oogsten een feestje. En het beste deel? Je kunt het daarna opeten!

3. De complete moestuin van A tot Z - Rosenn Le Page

De complete moestuin van A tot Z

Verkrijgbaar bij

bol.com (€25,95)
bruna.nl (€25,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:39 am

In dit boek duik je diep in de wereld van moestuinieren. Best fascinerend, toch? Je krijgt stapsgewijze uitleg over het aanleggen en verzorgen van een moestuin. Elke groente en elk kruid heeft zijn eigen plekje in het boek. 

Van zaaien tot oogsten: alles wordt helder uit de doeken gedaan. Denk aan zaken als bemesten, verspenen, planten en snoeien. Oh, en die vervelende parasieten? Je leert ze te bestrijden. 

Dus, droom je van verse sla, geurige kruiden of sappige tomaten uit je eigen tuin? Dit boek kan je wingman zijn. Aan de slag!

4. Handboek ecologisch tuinieren – Geert Gommers en anderen

Handboek ecologisch tuinieren

Verkrijgbaar bij

bol.com (€49,00)
bruna.nl (€49,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:39 am

Dit is een grondig bewerkte editie van het klassieke Handboek ecologisch tuinieren – de moestuin, met de nieuwste wetenschappelijke inzichten over onder andere het bodemleven, bodemzorg, bemesting en gewasbescherming.

Het beheer van ongewenste kruidgroei krijgt een apart hoofdstuk. Wederom met een schat aan informatie per groentesoort: niet zomaar ‘sla’, maar negen verschillende soorten, van kropsla en ijsbergsla tot pluksla en molsla, en bijvoorbeeld een hoofdstuk met een dozijn verschillende kolen. Voor wie wil tuinieren als de beste.

5. Voedselbos - Madelon Oostwoud

Voedselbos

Verkrijgbaar bij

bol.com (€32,95)
bruna.nl (€32,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:38 am

Duik met dit boek in de boeiende wereld van voedselbossen, een hot topic door hun bijdrage aan duurzame voedselproductie. Ze bulken van de biodiversiteit en boosten de bodem, terwijl ze zelfvoorzienend en klimaatbestendig zijn.

Voorgangers op het gebied van voedselbossen lieten al zien: hun stukken land leverden gezondere opbrengsten op en dat tegen lagere kosten. Daarmee zetten voedselbossen zich op de kaart als een stevig alternatief voor de conventionele landbouw.

Voor wie van plan is professioneel een voedselbos aan te leggen, ontpopt dit boek zich als een ideale bron van kennis en inspiratie. Of je nu eigenaar of beheerder van natuurterreinen bent, een privégrond- of landgoedeigenaar, bos- en natuurbeheerder, ambtenaar, boer, tuinder, of permaculturist, dit boek houdt iets interessants voor je in petto.

6. Groente- en fruitencyclopedie - Luc Dedeene & Guy de Kinder

Groente- en fruitencyclopedie

Verkrijgbaar bij

bol.com (€49,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:38 am

Navigeer door de boeiende wereld van groenten en fruit met dit uitgebreide boek. Luc Dedeene en Guy De Kinder presenteren je in hun ‘Groente- en fruitencyclopedie’ een visuele en informatieve verkenning van zowel bekende als ongewone soorten.

Je krijgt een lading praktische info over de basis van het telen – zowel in volle grond, serre, als in potten. Het gaat niet zomaar over ‘groente en fruit’; nee, het verkent ook de nieuwkomers in de eetbare wereld.

De auteurs schrijven vanuit een praktische, ervaringsgerichte hoek en weven de nieuwste inzichten er naadloos doorheen. Krijg een blik op honderden kleurenfoto’s en tekeningen, die een heldere uitleg geven over de gewassen, de gereedschappen en de bijbehorende klusjes.

Dit boek is niet zomaar een gids, het is een beproefde metgezel voor wie verleidelijke opbrengsten uit zowel de kleine als de grote tuin wenst.

Een betrouwbaar naslagwerk voor wie het tuinieren vanuit een milieuvriendelijk perspectief benadert. Praktische en complete informatie in een handzaam format.

7. Tuin smakelijk - Vera Greutink

Tuin smakelijk

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,95)
bruna.nl (€29,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:38 am

Vera Greutink deelt in haar boek ‘Tuin Smakelijk’ niet alleen technieken en concrete voorbeelden, maar ook persoonlijke ervaringen. Wil je eetbare planten in potten telen of droom je van een volwaardige bostuin?

Vera heeft je gedekt. Ze gidst je door het natuurlijk tuinieren, waarin je hand in hand met de natuur werkt. Geen chemicaliën, en de bodem? Die behandel je met respect. Weg met het spitten en hallo kleurrijke eetbare plantencombinaties.

Zo werk je aan een tuin waarin bodem en planten vanzelf in balans komen, sterk staan en gezond blijven. Het mooiste? De technieken in dit boek besparen je werk. Dus zelfs als je altijd druk bent, blijft tuinieren haalbaar en leuk.

8. Permacultuur in je moestuin – Christopher Shein

Permacultuur in je moestuin

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,95)
bruna.nl (€29,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:38 am

Heb je ooit gehoord van permacultuur? ‘Permacultuur in je moestuin’ is het eerste boek over dit onderwerp aangepast voor ons Nederlandse weer.

Of je nu pas begint met tuinieren of al jaren bezig bent, dit boek gidst je stap voor stap door een tuin die draait op permacultuur. Van fruit en groenten tot kruiden, je leert ze allemaal kennen.

Maar het gaat verder dan dat. Stel je een tuin voor waarin alles met elkaar in verbinding staat. Waar planten elkaar helpen en waar je nuttige insecten verwelkomt. Precies dat leer je hier. Want de kern van permacultuur? Dat is samenwerken met de natuur, haar ritmes volgen en de voordelen ervan plukken. Het draait allemaal om ecologisch evenwicht en biodiversiteit.

Dus, als je op zoek bent naar een manier om slim en harmonieus te tuinieren, dan zou dit boek weleens je nieuwe bijbel kunnen worden.

9. De moestuin – Floor Korte​

De moestuin

Verkrijgbaar bij

bol.com (€41,35)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:38 am

Droom je van een eigen moestuin? In ‘De moestuin’ onthult Floor Korte het geheim achter het kweken van je eigen groenten.

Je zou verbaasd zijn hoe het je helpt om te ontstressen en een gezondere eetlust te krijgen. Gewoon door met je handen in de aarde te wroeten en in je eigen tuin of zelfs op je balkon bezig te zijn.

En het mooiste? Het is super milieuvriendelijk en diervriendelijk.

Dit boek geeft je niet alleen de basics, maar gaat verder met tips, wat je wel en niet moet doen, en zelfs recepten. En als je denkt dat dit alles is, dan heb je het mis. Het boek is ook nog eens versierd met originele illustraties door Floor zelf.

Je kent Floor misschien van ‘Eigen Huis en Tuin’ op tv of haar column in VT Wonen. Met haar blog, floorsmoestuin.nl, probeert ze iedereen aan te sporen om de tuinhandschoenen op te pakken en aan de slag te gaan.

10. Een kleine eetbare tuin met vaste planten – Madelon Oostwoud

Ben je op zoek naar een tuin die zowel mooi als eetbaar is? Dan is “Een kleine eetbare tuin” misschien wel jouw ding. Het gekke is dat je geen expert hoeft te zijn om ermee aan de slag te gaan.

Dit boek neemt je bij de hand, of je nu start op een balkon, in potten of direct in de grond. Van zonnige tot schaduwrijke plekjes, voor elke hoek is er wel een plant.

Wat mag je verwachten? Naast design ideeën krijg je ook te horen hoe je het beste uit zonlicht en regenwater haalt. En denk je dat tuinieren veel werk is? Dan heb je het mis. Door te kiezen voor vaste planten die elk jaar terugkomen, hoef je minder te doen.

Ook krijg je trucjes over zaaien, planten ondersteunen en hoe je dieren en insecten aantrekt of juist weghoudt.

En dan hebben we het nog niet eens over de oogst gehad! Wat doe je ermee als je bakken vol hebt? Het boek helpt je daar ook mee, van bewaren tot verwerken.

En als bonus krijg je een handige plantenlijst met meer dan 200 eetbare planten, inclusief tips over de grondsoort, hoe ze groeien en hoe je ze in de keuken gebruikt.

Kortom, het is een totaalpakket voor iedereen die zijn groene vingers wil ontdekken. En oh ja, het komt met een handig leeslint! Dus, waar wacht je nog op?

Meer boeken over moestuinen?

Ben je er nog niet helemaal uit en wil je meer goede boeken over moestuinen zien? Bekijk dan eens de door Nederlandse lezers best beoordeelde en meest populaire moestuin boeken van dit moment.

Irene
Irene

Irene Beijlevelt is de hoofdredactrice en auteur van Besteboeken.nl. Ze is een groot fan van boeken in allerlei genres. Samen met haar achtergrond in communicatie en marketing vormt dit de basis voor deze website.

Tip van de redactie

Verkrijgbaar bij

bol.com (€25,00)
bruna.nl (€25,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:53 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€25,95)
bruna.nl (€25,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:39 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€25,95)
bruna.nl (€25,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:39 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€49,00)
bruna.nl (€49,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:39 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€32,95)
bruna.nl (€32,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:38 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,95)
bruna.nl (€29,95)
. (€29,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:38 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,95)
bruna.nl (€29,95)
. (€29,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:38 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,95)
. (€29,95)
bruna.nl (€29,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:38 am