Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Geschiedenisboeken: Top 10 nieuwe & historische politiek

Beste lijst met boeken over geschiedenis

Op zoek naar een goed boek over de historie van Nederland of een ander land? Of wil je meer informatie over de algemene geschiedenis van de mens? Bekijk ons overzicht! 

1. De Bourgondiërs - Bart van Loo

De Bourgondiërs

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,50)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

In dit fascinerende boek neemt meesterverhalenverteller Bart Van Loo je mee op een duizendjarige tocht door Europese geschiedenis, met de focus op het begin van de Nederlanden in de 15e eeuw. Hier onthult hij een verrassende waarheid: de Lage Landen zijn een creatie van de Bourgondiërs!

“De Bourgondiërs” ontrafelt het verhaal van de vroege Nederlandse eenwording, een intrigerend verslag over bloeiende steden, een ontluikend individualisme en de teloorgang van ridderlijke idealen. Van koningen verscheurd door waanzin, doortastende hertogen en briljante kunstenaars.

De Bourgondische hertogen smeedden de versnipperde Lage Landen tot één geheel door middel van veldslagen, huwelijken en hervormingen. Tegelijkertijd gaven ze de aanzet tot de creatie van onvergetelijke kunstwerken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.

Gaandeweg transformeert Van Loo’s spannende en inzichtelijke exploratie van de middeleeuwen in een adembenemende cultuurhistorie. Met zijn meeslepende en erudiete stijl legt hij op onnavolgbare wijze de wortels van onze oorsprong bloot.

Een wervelwind van een verhaal, gevuld met brandstapels en banketten, pestuitbraken en riddertoernooien, Jeanne d’Arc, Jan van Eyck, Filips de Goede en het Gulden Vlies. Stap in, laat je verrassen en ontdek waar jij vandaan komt.

2. De laatste getuige - Frank Krake

De laatste getuige

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Na de geprezen publicatie van zijn boek baadde Wim Aloserij in de warme aandacht voor zijn meeslepende verhaal. Samen met auteur Frank Krake trok hij door Nederland, van drukbezochte evenementen tot boekhandels. Eindelijk vond zijn verhaal gehoor.

De kers op de taart zou een ontmoeting zijn met het koninklijk echtpaar tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Maar tot ieders ontsteltenis overleed Wim twee dagen voor deze grote dag, een immense leegte achterlatend.

In het nieuw toegevoegde hoofdstuk schrijft Krake over zijn laatste weken met Wim Aloserij en onthult hij een onthutsende ontdekking, vergezeld van extra foto’s. Hij ontdekte dat de opdracht voor het bombardement op de schepen in de Oostzee, resulterend in 7.000 slachtoffers, uit Nederland kwam…

Maak kennis met de twintigjarige Wim Aloserij, een Amsterdammer die in 1943 de verplichte Arbeitseinsatz in Duitsland wist te ontvluchten door zich te verbergen op het dak van een trein.

Na maanden onderduiken op het platteland, werd hij gearresteerd tijdens een razzia en belandde in de beruchte Gestapo-gevangenis aan de Euterpestraat. Van daaruit werd hij naar Kamp Amersfoort gestuurd, waarna hij op transport ging naar Noord-Duitsland.

Daar overleefde hij acht maanden lang dwangarbeid in de concentratiekampen Husum en Neuengamme, deels dankzij de kwaadaardige dronkenschap van zijn verslaafde stiefvader.

Tegen het einde van de oorlog, kwam Wim terecht op het luxueuze cruiseschip Cap Arcona, voor anker in de Lübecker Bocht. Terwijl de geallieerden op het land Duitsland dwongen tot overgave, maakte de RAF boven het water een dodelijke fout.

Jachtvliegtuigen bombardeerden meerdere schepen, resulterend in een inferno waarbij 7.000 gevangenen het leven lieten. Wim Aloserij overleefde samen met een paar honderd anderen een van de grootste scheepsrampen aller tijden.

Op zijn vierennegentigste deelt hij zijn verhaal met ons. Als de laatste getuige.

3. De stamhouder - Alexander Münninghoff

De stamhouder

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,00)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

‘Op de 13e april 1944, verwelkomde Posen, een historische Poolse metropool die we nu kennen als Poznan, mij in deze wereld.

De stad, die tijdelijk door Duitsland was ingelijfd en waar Hitler’s militaire troepen vandaan vertrokken om de Sovjet-Unie te bevechten, werd op dat moment geteisterd door bombardementen die het apocalyptische einde leken in te luiden. De stad werd overspoeld met gewonden, overledenen en een eindeloze stroom vluchtelingen.

Het verhaal dat volgt, is dat van mijn familie en hoe zij betrokken waren bij dit dramatische tijdsbeeld.

Dit boek duikt in de naweeën van de oorlog, onderzoekt de slinkse daden van mijn grootvader – een man die door spectaculaire ondernemingen een van de rijkste personen van Letland was geworden.

Toch moest hij twee dagen voor de oorlog, samen met zijn Russische vrouw en vier kinderen, Nederland in vluchten, waarbij hij al zijn bezittingen moest achterlaten.

Je komt erachter over mijn vader, een naïeve man die in het uniform van de Waffen SS vol idealisme tegen de Sovjets vocht aan het Oostfront en vervolgens in Nederland ten onder ging.

Ontmoet mijn moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en gedwongen werd mij niet als haar zoon te erkennen. En dan is er ik, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder.’

4. Sapiens - Yuval Noah Harari

Sapiens

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,98)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Zet je schrap voor een verbazingwekkende reis terug in de tijd, toen zes verschillende soorten mensen de aarde bewoonden. Nu zijn wij, Homo sapiens, de enigen die over zijn.

Hoe is dat zo gekomen? Wat bewoog onze voorouders om steden en koninkrijken uit de grond te stampen? Waar komt ons geloof in goden, natiestaten en bedrijven vandaan? En waarom leggen we ons vertrouwen in geld, boeken en wetten? Hoe gaat onze toekomst eruitzien?

In ‘Sapiens’ gidst Yuval Noah Harari je door de intrigerende geschiedenis van de mensheid. Hij helpt je te begrijpen wie we zijn, waar we vandaan komen en hoe we zijn geëvolueerd tot de wezens die we vandaag zijn.

Harari betovert ons met zijn sprankelende verhaal, waarin hij ons voorstelt aan een van de grootste raadsels ooit: de mens.

“Zo’n zeventigduizend jaar geleden,” schrijft Harari, “was Homo sapiens slechts een onopvallend wezen dat in een vergeten hoekje van Afrika zijn ding deed.

Maar in de daaropvolgende millennia ontpopte hij zich tot de absolute heerser van de planeet en de grootste nachtmerrie voor het ecosysteem.” Intrigerend, nietwaar? Lees verder, er wacht je nog zoveel meer te ontdekken.

5. De zijderoutes - Peter Frankopan

De zijderoutes

Verkrijgbaar bij

bol.com (€31,50)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

‘De Zijderoutes’ biedt je een verbluffende ontdekkingsreis naar de drijvende krachten achter het ontstaan en verval van machtige wereldrijken, krachten die de stroom van ideeën en goederen dirigeerden en nu de deur openen naar een nieuw tijdperk in het internationale politieke toneel.

Stel je een regio voor die zich uitstrekt vanaf de Middellandse en Zwarte Zee, helemaal tot aan de uitlopers van de Himalaya, kruisend door het hart van Centraal-Azië en reikend tot in de diepten van China en India. Dit was duizenden jaren lang het epicentrum van onze planeet.

Hier, in de wieg van onze beschaving, zagen we meer dan 2500 jaar v.Chr. de bloei van metropolen zoals Harappa en Mohenjodaro, steden met tienduizenden inwoners en geavanceerde rioleringssystemen die straten doorkruisten.

Maar dit gebied was niet alleen een bakermat van stedenbouw. Het werd ook gemarkeerd door de zijderoutes, de levensaderen die niet alleen handel, maar ook overtuigingen, religies, ideeën, cultuur, en zelfs ziekten over grote afstanden verspreidden.

6. Overvloed en onbehagen - Simon Schama

Overvloed en onbehagen

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

In ‘Overvloed en onbehagen’ geeft Simon Schama ons een frisse blik op de bekende elementen uit de zeventiende-eeuwse Nederlandse cultuurhistorie.

Hij zoekt zijn inspiratie in de culturele context in de breedste zin, waarbij hij ons meevoert langs kookboeken, faillissementsinventarissen, prenten, schilderijen en zelfs gebrandschilderde ramen.

Ook duikt hij diep in de wereld van bijgeloof, kinderopvoeding en morele codes uit een tijdperk waarin Nederland als een supermacht de wereld domineerde.

Schama onthult de mores en tradities van een volk dat niet op zoek was naar onafhankelijkheid, maar dat deze eerder opgedrongen kreeg door de meedogenloze Spaanse monarchie.

Ondanks deze tegenslag wist het Nederlandse volk in slechts twee generaties een indrukwekkend wereldrijk op te bouwen. En dat, beste lezer, is een verhaal dat je niet wilt missen!

7. Drie oorlogen - Maarten van Rossem

Drie oorlogen

Verkrijgbaar bij

bol.com (€10,00)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Welkom in de adembenemende geschiedenis van de ‘kleine twintigste eeuw’, het tijdperk dat van start ging met het eerste schot van de Eerste Wereldoorlog in 1914 en dat pas in 1991 afsloot met het verstommen van de Koude Oorlog.

Stel je voor, Sarajevo, 1914. De moord op Franz Ferdinand zet de wereld op z’n kop en luidt de Eerste Wereldoorlog in. De complete Europese status quo wordt omvergeblazen: politiek, economie, cultuur – niets blijft onaangeroerd.

Duitsland lijkt aanvankelijk de grote verliezer, maar het duurt niet lang voor we inzien dat de Duitse positie ironisch genoeg eerder versterkt dan verzwakt is.

Het duurt niet lang voordat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Wederom faalt Duitsland, maar deze keer zijn de militaire krachten van de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten nodig om het tij te keren. Wat volgt, is een krachtmeting tussen de twee overwinnaars: de Koude Oorlog.

Dit boek ontvouwt het epische drama dat begon op die noodlottige dag, 28 juni 1914, en pas eindigde op 25 december 1991. Bereid je voor op een ontzagwekkende reis door de tijd.

Wil je meer goed geschreven boeken over oorlog bekijken? Zie onze lijst.

8. Revolusi - David van Reybrouck

Revolusi

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,50)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

In dit verbluffende meesterwerk van David Van Reybrouck, ‘Revolusi’, neemt hij je mee op een vijfjarige reis vol onthullingen rondom Indonesië.

Een titanisch werk, gebouwd op haast tweehonderd persoonlijke ontmoetingen met de laatste overlevenden van de strijd om onafhankelijkheid. Deze veteranen, gevonden in Indonesische bejaardentehuizen, bruisende Japanse metropolen en afgelegen eilanden, hebben stuk voor stuk unieke verhalen te vertellen.

De speurtocht van Van Reybrouck ontsluiert ook talloze verborgen Nederlandse verhalen. Hij vervlecht deze veelvoud aan perspectieven en memoires tot een diep ontroerend relaas over de geboorte van een onafhankelijk Indonesië. Hij schetst een nieuw wereldbeeld, geschapen uit bloed en pijn, maar ook uit hoop.

De Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, culminerend in de jaren ’40 van de vorige eeuw, is lang slechts gezien als een conflict tussen de kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Maar Van Reybrouck trekt je verder in de echte realiteit: het was niet zomaar een strijd, het was wereldgeschiedenis.

Zijn ‘Revolusi’ is het eerste werk dat deze strijd ontdoet van het beperkende nationale perspectief en het presenteert als een wereldschokkende gebeurtenis. Je wordt uitgedaagd om dit stukje geschiedenis in een compleet nieuw licht te zien. Een boek dat de wereld zoals we die kennen opnieuw vormgeeft. Pak je kans om door de ogen van Van Reybrouck naar het verleden te kijken.

9. Het verhaal van Nederland - Florence Tonk

Het verhaal van Nederland

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

‘Het verhaal van Nederland’ serveert je de rijke historie van ons eigen land, beginnend bij de allereerste bewoners. Nog nooit is onze geschiedenis zo boeiend en relevant op tafel gelegd, verhelderend hoe deze ons heeft gevormd tot de mensen die we vandaag zijn.

Dit boek, op een uiterst toegankelijke manier geschreven, biedt je de meest recente wetenschappelijke inzichten over onze historie. Het is een verhaal waarin hoogtijden en donkere perioden elkaar afwisselen, en waarmee we door alle provincies en lagen van de maatschappij reizen.

Van Julius Caesar’s ‘De Bello Gallico’ tot de Tachtigjarige Oorlog, van de Friese koning Radbod tot de tijden van de Patriotten, en van de zeventiende-eeuwse slavenhandel tot de strafkolonie in Veenhuizen.

En er is meer! Dit boek zit ook vol met suggesties om historische plekken te bezoeken. Wat dacht je van Alkmaar, Anloo, Brielle, Den Haag, Deventer, Dokkum, Hattem, Hoorn, Leiden, Muiden, Nijmegen, Texel, Veenhuizen, Vught, Zuid-Limburg en zoveel andere fascinerende locaties?

Dus pak je kans, ontdek Nederland zoals je het nog nooit hebt gezien en kom dichter bij de wortels van ons land.

10. Rubicon - Tom Holland

Rubicon

Verkrijgbaar bij

bol.com (€42,90)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

In ‘Rubicon’ neemt Tom Holland je mee op een meeslepende reis naar de ondergang van de Romeinse republiek. We beginnen met de kinderjaren van de later zo invloedrijke figuren zoals Caesar, Cicero, Cleopatra, Brutus, Pompeius, Augustus en nog een reeks anderen.

Direct na de release schoot ‘Rubicon’ in Engeland als een raket naar de top van de bestsellerlijsten. Dit boek biedt niet alleen een fascinerend historisch verhaal, maar ook een heldere blik op de persoonlijkheden die het lot van de republiek in handen hadden.

Als je altijd al benieuwd was naar de innerlijke werkingen van het oude Rome, dan is dit boek jouw perfecte tijdscapsule.

Kies dit boek en laat je meevoeren naar de gloriedagen van de Romeinse Republiek!

Meer boeken over geschiedenis?

Zit jouw boek er hier niet tussen? Niet getreurd! Bekijk eens de door Nederlandse lezers best beoordeelde en prijswinnende geschiedenisboeken.

Irene
Irene

Irene Beijlevelt is de hoofdredactrice en auteur van Besteboeken.nl. Ze is een groot fan van boeken in allerlei genres. Samen met haar achtergrond in communicatie en marketing vormt dit de basis voor deze website.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,50)
storytel.com
bruna.nl (€27,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,99)
storytel.com
bruna.nl (€19,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,00)
storytel.com
bruna.nl (€20,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,98)
storytel.com
bruna.nl (€24,99)
. (€24,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€31,50)
storytel.com
bruna.nl (€31,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,99)
storytel.com
bruna.nl (€29,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€10,00)
storytel.com
bruna.nl (€10,00)
. (€10,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,50)
storytel.com
. (€27,50)
bruna.nl (€27,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
storytel.com
bruna.nl (€24,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€42,90)
storytel.com
bruna.nl (€20,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:54 am