Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Young adult boek kopen? Top 10 beste (volgens lezers)

Ontdek perfecte boeken voor jong volwassenen

Bekijk hier een complete lijst met goede boeken, speciaal geschreven en bedoeld voor jongeren in de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar en 18 tot 25 jaar (young adults).

10 beste Young Adult titels

1. Elfhame 1 - De wrede prins - Holly Black

Elfhame 1 – De wrede prins

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,48)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Laat je meeslepen door het ongekende meesterschap van Holly Black, een wereldwijd fenomeen van wie boeken als warme broodjes over de toonbank gaan.

Het is bijna onmogelijk om niet te verlangen naar het mystieke, onaardse aura van de elfen. Ze zijn een wonder van schoonheid, gesmeed als hemelse zwaarden, en Cardan, o zo verleidelijk, overschaduwt hen allen. Ondanks een onontkenbare aantrekkingskracht, wekt hij in jou een intense afkeer op, die je adem soms doet stokken.

Herinner je de dag toen je nog maar zeven was? Een ongewone man, een figuur rechtstreeks uit een sprookjesboek, met zijn excentrieke kleding, spitse oren en bulderende stem, arriveerde ongevraagd.

In een wervelwind van gebeurtenissen, beroofde hij jou met één enkele zwaardslag van je ouders en nam jou en je zussen mee naar het onbekende land van de elfen, Elfhame.

Inmiddels een rebelse jongvolwassene en heb je het niet gemakkelijk in Elfhame. Door je menselijke wortels word je soms zelfs bedreigd. Prins Cardan, met zijn ondraaglijke arrogantie, steekt er met kop en schouders bovenuit.

Echter, telkens als hij in de buurt komt, stijgt de temperatuur aanzienlijk. Maar de kansen keren wanneer je wordt gerekruteerd door kroonprins Dain, de broer van Cardan, om als spion te dienen.

Met elke stap in je spionage-opleiding, groeit je zelfvertrouwen en vind je onverwachte bondgenoten. Maar in Elfhame is niets zoals het lijkt en degenen die hoog vliegen, riskeren een pijnlijke val… Onthoud, in dit avontuur is alles mogelijk!

2. Kronieken van de Onderwereld 1 - Stad van Beenderen - Cassandra Clare

Deel 1 van Cassandra Clares wereldwijd gevierde epos Kronieken van de Onderwereld heruitgegeven, met een nieuwe omslag en doorlopende illustratie op de rug!

Cassandra Clare wist met haar Kronieken van de Onderwereld-reeks (The Mortal Instruments) een grote schare fans aan zich te binden. Stad van Beenderen, het eerste deel van deze adembenemende serie, is nu opnieuw beschikbaar in een nieuw jasje.

De vijftienjarige Clary, woont met haar moeder in New York, en heeft een heel gewoon leven, totdat haar moeder plotsklaps ontvoerd wordt door raadselachtige figuren. 

Geleidelijk ontsluiert zich een omvangrijk familiegeheim voor Clary en ontdekt ze dat haar moeder ooit deel uitmaakte van een groep demonenjagers.

Clary dringt door tot de wereld van deze demonenjagers, maar die wereld blijkt verscheurd. Lukt het Clary om haar moeder te redden?

3. De hongerspelen - Suzanne Collins

De Hongerspelen

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Katniss Everdeen woont in het 12e en meest verpauperde district van Panem, het territorium dat ooit als Noord-Amerika bekendstond. Samen met haar moeder en jongere zusje Prim leidt ze een armoeding bestaan, onder het onverbiddelijke bewind van het Capitool.

Jaarlijks worden de Hongerspelen georganiseerd: 24 bij loting gekozen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. Dit jaar wordt Prim ingeloot…

Katniss beseft dat de Hongerspelen een fatale afloop voor haar zusje betekenen en besluit haar plaats in te nemen. Onder het toeziend oog van de gehele bevolking van Panem, die de strijd als entertainment ziet, betreedt ze de arena.

Gevangen in een genadeloos netwerk van bruut geweld, gemanipuleerde televisiebeelden en corrupte politici wordt Katniss geconfronteerd met een keuze: hoe ver zal ze gaan om te overleven?

4. Cinder & Ella - Kelly Oram

Cinder & Ella

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Na maanden revalidatie keert Ella eindelijk huiswaarts. Niet naar haar moeder, die bij het auto-ongeluk omkwam, maar naar haar vader, die ze amper kent en in Hollywood woont met zijn nieuwe gezin. Ella’s stiefzussen zijn allesbehalve enthousiast over haar komst.

Ella verlangt naar haar moeder en blogvriend Cinder. Sinds het ongeluk heeft ze niets van hem vernomen, maar heimelijk droomt ze over hem. Wat ze niet weet, is dat Cinder haar ook mist en de meest begeerde acteur van Hollywood is…

5. De spiegelpassante 1 - De ijzige verloofde - Christelle Dabos

Maak kennis met de verbluffend originele Spiegelpassante-serie van Christelle Dabos, een onmiskenbaar uniek literair avontuur. Het eerste deel, “De ijzige verloofde”, is een grandioze entree in een wereld vol zwevende arken en machtige families, rijk aan intriges en geheimen.

Als je jezelf voorstelt als Ophelia, een briljant buitenbeentje, bezit je wonderbaarlijke vaardigheden: het vermogen om door spiegels te reizen en de geschiedenis van objecten te lezen met een simpele aanraking.

Jouw vredige leven op de ark Anima wordt echter abrupt verstoord wanneer je onverwacht ten huwelijk wordt gevraagd aan Thorn, een introverte, maar machtige figuur uit de Drakenclan.

Gedwongen te volgen, beland je in de Hemelburcht op de ijzige ark Pool, een plek waar vertrouwen een schaars goed is. Daar ontdek je dat je niets meer bent dan een pion in een gevaarlijk politiek schaakspel, met catastrofale gevolgen niet alleen voor jou, maar ook voor je geliefde ark Anima.

Dabos’ pen heeft haar de status van populaire YA-auteur in Frankrijk bezorgd, waar haar boeken als zoete broodjes over de toonbank gaan. De waardering strekt zich uit over landsgrenzen, met een internationale sensatie als gevolg.

“De ijzige verloofde” werd zelfs genomineerd voor de prestigieuze Deutscher Jugendliteraturpreis in Duitsland, met een kundige Nederlandse vertaling van Eef Gratama.

Je avontuur stopt niet hier, want deel 2 “De vermisten van Maneschijn”, deel 3 “Het geheugen van Babel” en deel 4 “De storm van de echo’s” wachten op je. Volgens het gerenommeerde boekenmagazine Lire, zijn we hier getuige van een toekomstige klassieker in de young adult-literatuur. Bereid je voor om betoverd te worden!

6. Uit bloed en as (Blood and Ash) - Jennifer L. Armentrout

Uit bloed en as (Blood and Ash)

Verkrijgbaar bij

bol.com (€25,00)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Ontmoet Poppy in “Uit bloed en as”, de sensationele opener van de nieuwe Blood and Ash-serie van Jennifer L. Armentrout. Als Maiden is Poppy veroordeeld tot een eenzaam bestaan, verstoken van enige vorm van menselijk contact.

Niemand praat met haar, niemand kijkt naar haar, en niemand raakt haar aan. Haar leven staat volledig in het teken van de toekomst van het rijk, want ze moet door de goden als waardig worden beschouwd tijdens haar Ascension.

Vraag je je af hoe je ooit aan deze immense verwachtingen kunt voldoen? Je bent niet de enige. Dan verschijnt Hawke, een bewaker wiens taak het is om ervoor te zorgen dat je je Ascension voltooit. Maar Hawke doet meer dan dat. Hij zorgt ervoor dat je hoofd tollend en je hart bonzend overuren maakt.

Armentrout’s pen heeft met “Uit bloed en as” een Goodreads Choice Award Best Romance 2020 in de wacht gesleept. Dus, ben je klaar om verstrikt te raken in deze duizelingwekkende roman waarin de toekomst van een rijk balanceert op de schouders van één jonge vrouw en haar onverwachte verlangens?

7. De glazen troon - Sarah J. Maas

De glazen troon

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Twee mannen begeren haar. Een land huivert voor haar. Slechts zij kan het rijk behoeden.

Celaena staat voor een kruispunt: haar dagen slijten in de kerker óf deelnemen aan een toernooi waarbij de overwinnaar de Koning’s Kampioen wordt.

Echter, de toernooigangers worden één voor één op huiveringwekkende wijze vermoord. Alras strijdt Celaena niet enkel voor haar vrijheid, maar ook voor haar eigen leven.

8. Twilight - Stephanie Meyer

Twilight

Verkrijgbaar bij

bol.com (€10,09)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Wanneer Isabella Swan naar het nevelige Forks verhuist en de raadselachtige, beeldschone Edward Cullen ontmoet, neemt haar leven een huiveringwekkende en intrigerende wending.

Edward, met zijn krijtwitte teint, goudkleurige ogen, betoverende stem en bovennatuurlijke gave, is even onweerstaanbaar als onbenaderbaar. Tot dusver heeft hij zijn ware aard weten te maskeren, maar Bella is vastberaden zijn duistere geheim te ontrafelen.

Wat Bella zich niet realiseert, is dat ze haar eigen leven en dat van anderen op het spel zet naarmate ze hem beter leert kennen. En wellicht is het reeds te laat…

9. Een weeffout in onze sterren - John Green

Een weeffout in onze sterren

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Drie jaar geleden leek Hazel ten dode opgeschreven, maar een nieuw medicijn verlengt haar leven voor onbepaalde tijd. Ze is vastberaden een studie te volgen en niet als patiënte behandeld te worden. Augustus, ofwel Gus, heeft kanker overwonnen, zij het ten koste van een been.

Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar treffen, is de wederzijdse aantrekkingskracht onweerstaanbaar. Desondanks wil Hazel geen tikkende tijdbom zijn voor iemand anders.

Samen ondernemen ze een reis naar Amsterdam om Peter Van Houten, auteur van Hazels favoriete boek, te ontmoeten en te vragen naar het lot van de personages na het abrupte einde. De schrijver blijkt echter niet te zijn zoals verwacht en hun leven neemt een onverwachte wending.

John Green heeft een meesterwerk voortgebracht dat terecht internationale bestsellerlijsten bestormde en talrijke literaire prijzen in de wacht sleepte. In de VS verkocht ‘The Fault In Our Stars’ zelfs voor verschijning al meer dan 450.000 exemplaren. De roman stond ruim een jaar op nummer één in de NY Times bestsellerlijst en is nu wereldwijd in meer dan dertig talen beschikbaar.

In Nederland werd ‘Een weeffout in onze sterren’ unaniem bekroond met zowel de juryprijs als de publieksprijs van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. In 2014 veroverde de Amerikaanse coming-of-age-verfilming van het boek de wereldwijde bioscopen, resulterend in een kaskraker die tal van prijzen won.

10. Op het einde gaan ze allebei dood - Adam Silvera

Op het einde gaan ze allebei dood

Verkrijgbaar bij

bol.com (€10,00)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Een internationale nummer 1 bestseller en een sensatie op Tiktok, ‘They Both Die at the End’ van Adam Silvera is een indrukwekkende YA-roman die het hart van elke lezer zal veroveren. Hij staat natuurlijk ook in onze lijst met beste TikTok boeken.

Wanneer Mateo en Rufus, vreemden voor elkaar, op dezelfde dag door Death-Cast gebeld worden en te horen krijgen dat ze nog maar 24 uur te leven hebben, besluiten ze om hun laatste dag samen door te brengen.

Een dag vol avontuur en betekenis, waarin ze elkaar beter leren kennen en zichzelf opnieuw ontdekken. Maar hoe mooi hun dag ook is, hun lot is onvermijdelijk en hun vriendschap is slechts van korte duur.

‘They Both Die at the End’ is een hartverscheurende en meeslepende roman die je niet onberoerd zal laten.

Meer young adult?

Ken je deze boeken allemaal al en wil je meer goede young adult boeken zien? Bekijk dan eens de young adult boeken die populair zijn op TikTok.

Irene
Irene

Irene Beijlevelt is de hoofdredactrice en auteur van Besteboeken.nl. Ze is een groot fan van boeken in allerlei genres. Samen met haar achtergrond in communicatie en marketing vormt dit de basis voor deze website.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,48)
storytel.com
bruna.nl (€21,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,99)
storytel.com
bruna.nl (€20,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,99)
storytel.com
bruna.nl (€14,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,99)
storytel.com
bruna.nl (€20,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
storytel.com
bruna.nl (€24,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€25,00)
storytel.com
bruna.nl (€25,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
storytel.com
bruna.nl (€15,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€10,09)
storytel.com
bruna.nl (€14,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,99)
storytel.com
bruna.nl (€17,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€10,00)
storytel.com
bruna.nl (€10,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am