Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Top 10 beste waargebeurde boeken verhalen

Ontdek een inspirerend waargebeurd verhaal

Zoek je naar een goed boek dat op waarheid gebaseerd is? Laat je meeslepen door een van de echt gebeurde literaire romans (en novelle) hieronder.

1. Het achterhuis - Anne Frank

Het achterhuis

Verkrijgbaar bij

bol.com (€7,95)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 hield Anne Frank een dagboek bij. Ze schreef haar brieven puur voor zichzelf, totdat ze in het voorjaar van 1944 via Radio Oranje de in ballingschap verkerende minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, Bolkestein, hoorde spreken.

Hij stelde voor om na de oorlog alle getuigenissen over het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting te verzamelen en openbaar te maken, waarbij hij dagboeken als voorbeeld noemde. Geïnspireerd door deze toespraak, besloot Anne Frank om na de oorlog een boek uit te brengen, met haar dagboek als basis.

In maart 1945 overleed Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Haar vader, Otto Frank, de enige overlevende van het gezin, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter alsnog werd gepubliceerd.

In 1947 verscheen ‘Het Achterhuis’, dat sindsdien tot de meest gelezen boeken ter wereld behoort. Het is uitgebracht in meer dan dertig landen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren verkocht.

2. 400 brieven van mijn moeder - Joseph Oubelkas

400 brieven van mijn moeder

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,95)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Een onvoorstelbare nachtmerrie wordt werkelijkheid: onschuldig achter tralies. Dit is het waargebeurde relaas van Joseph Oubelkas, die eind 2004, op 24-jarige leeftijd, aan een zakenreis naar Marokko begon en daar zonder enig bewijs of onderzoek tot tien jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor een misdaad die hij nooit beging.

Ondanks juridische missers en de conclusie van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat er geen enkel bewijs tegen Joseph bestaat, breekt voor hem een tijdperk aan van onterechte gevangenschap.

Gedurende het harde en onrechtvaardige leven in diverse gevangenissen, slaagt Joseph erin om opmerkelijke vriendschappen te smeden en ontvangt hij onvoorwaardelijke steun door duizenden brieven en kaarten van vrienden, kennissen en onbekenden.

Echter, het meest betekenisvol zijn de 400 brieven van zijn moeder: “Mijn kind, je laat een spoor achter van moed, levensvreugde, onschuld en goedheid.” Een uitzonderlijk goed non-fictieboek dat je gelezen moet hebben.

3. De keuze - Edith Eger 

De keuze

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,50)
bruna.nl (€17,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Edith Eva Eger was slechts zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders vonden meteen hun einde in de gaskamer, terwijl Edith gedwongen werd voor Mengele te dansen.

Haar onverschrokkenheid zorgde ervoor dat zij en haar zusje overleefden, zij het ternauwernood, toen het kamp uiteindelijk werd bevrijd.

In ‘De keuze’ onthult dr. Eger haar oorlogservaringen en de verbazingwekkende verhalen van degenen die ze sindsdien heeft bijgestaan.

Als psycholoog legt ze uit hoe ze cliënten al jaren helpt zich te bevrijden van hun belemmerende gedachten en hoe iedereen uiteindelijk kan kiezen voor vrijheid.

Nu negentig jaar oud, danst Edith Eva Eger nog steeds. Haar indrukwekkende en betekenisvolle relaas vormt een bron van inspiratie voor ons allen.

4. Dag lieverd, tot zo - Nadja Ensink-Teich

Dag lieverd, tot zo

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
. (€21,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Hartverscheurende memoires over de ware aard van rouw.

Bij de geboorte van Fleur lijken Nadja en Jeroen het geluk aan hun zijde te hebben. Hun leven neemt echter een dramatische wending wanneer Jeroen de geboortekaartjes op de post doet. Op luttele meters van hun voordeur in Londen wordt hij door een onbekende doodgestoken.

Na twee jaar intens verdriet besluit Nadja samen met Fleur door Azië te trekken – een levensveranderende reis waarin ze de ware betekenis van rouw leert kennen en opnieuw ontdekt hoe prachtig het leven kan zijn.

‘Dag lieverd, tot zo’ is een aangrijpend relaas over liefhebben en loslaten. Nadja beschrijft openhartig hoe ze na een onvoorstelbaar verlies de kracht hervond om haar nieuwe leven te omarmen, weer te durven dromen en het pad naar geluk te bewandelen.

5. Ik ben Malala - Malala Yousafzai 

Ik ben Malala

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,28)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Het aangrijpende en inspirerende verhaal van Malala. In 2012 werd Malala Yousafzai van dichtbij in het gezicht geschoten door een talibanstrijder. Ze was destijds slechts vijftien jaar oud. Al gauw werd dit wereldwijd nieuws.

Malala is het slachtoffer van een afschuwelijke aanval op haar leven, enkel omdat ze als meisje in Pakistan naar school ging. Ze overleeft de aanslag, en haar verhaal bereikt alle uithoeken van de wereld. Sindsdien staat Malala symbool voor de strijd voor toegankelijk onderwijs voor iedereen.

Ontdek nu Malala’s eigen verhaal. Lees over haar jeugd in Pakistan, de manier waarop haar familie omging met de problematiek en hoe haar leven er tegenwoordig uitziet.

6. Alleen - Tim Voors 

Alleen

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
bruna.nl (€22,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Wat drijft een vader om zijn gezin achter te laten en zes maanden lang solo 4286 kilometer dwars door Amerika te wandelen?

Tim Voors beschrijft zijn epische voettocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Gedurende zijn tocht door de bergen ervaart Tim intense angst, ontdekt hij dat pijn ook voldoening kan schenken, leert hij het genot van alleen-zijn waarderen en vindt hij eindelijk innerlijke rust.

Hij ontwikkelt een diepe passie voor de wildernis, sluit nieuwe vriendschappen en moet zich voortdurend aanpassen aan de grillen van het weer en de natuur.

Tim Voors neemt je mee door de fysieke, mentale en spirituele fasen van deze uitdagende tocht door ongerepte wildernis.

Kruip in zijn rugzak en ontdek dat alleen-zijn waardevolle inzichten kan bieden en zelfs een burn-out kan helpen voorkomen.

7. Judas – Astrid Holleeder 

Judas

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Astrid en Sonja Holleeder maken in 2013 een onvoorstelbare keuze: ze keren zich tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid.

Ze leggen zwaar belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. Op 24 maart 2015 wordt het nieuws bekend – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – en enkele schokkende geluidsfragmenten worden uitgezonden tijdens een uitzending van RTL Late Night.

Het markeert de ondergang van de ongenaakbare Willem Holleeder.

Wat velen niet wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, net zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – het gezin jarenlang domineerde en mishandelde. Kinderen, vrouwen, schoonfamilie, zelfs moeder Stien: niemand ontsnapte aan hun tirannieke gedrag.

Judas vindt plaats tussen 2012 en het heden, doorspekt met flashbacks naar opzienbarende gebeurtenissen uit het verleden. 

In dit unieke boek vertelt ze aangrijpend over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (overleden in 2003), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele circuit.

Door zich als vertrouweling op te stellen, kon Astrid dicht bij haar broer blijven en hun gesprekken stiekem opnemen, met slechts één doel: hem levenslang achter de tralies krijgen.

8. Mijn leven in de hel - Sarah Forsyth 

Mijn leven in de hel

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

De negentienjarige Engelse Sarah Forsyth werkt in een kinderdagverblijf in een rustig provinciestadje. Op een dag stuit ze op een advertentie: leidsters gezocht voor een crèche in Amsterdam. Ze verlangt naar avontuur en solliciteert meteen. Na een grondige selectieprocedure wordt ze aangenomen. Het lijkt een droom die uitkomt.

Die droom ontaardt echter in een nachtmerrie zodra Sarah op Schiphol arriveert. De mensen die haar opwachten duwen haar in een auto, nemen haar paspoort af onder bedreiging en rijden rechtstreeks naar de beruchte Amsterdamse Wallen. Daar wordt ze gedwongen achter het raam te staan.

Haar ontvoerders laten er geen twijfel over bestaan: een ontsnappingspoging betekent haar dood. Anderhalf jaar lang ondergaat Sarah de meest afschuwelijke vernederingen, totdat ze uiteindelijk door een gelukkig toeval een onbewaakt moment vindt om te ontsnappen.

9. Mocro maffia – Wouter Laumans

Mocro maffia

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,50)
bruna.nl (€12,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Achter hem hoort hij hoe de moordenaars Said onophoudelijk beschieten. Rida rent door, stopt niet. Ondanks de misselijkheid en het overgeven, blijft hij doorgaan. In de verte klinken nog enkele schoten. Ze hebben Said van dichtbij geliquideerd.

Een paar jaar geleden trokken ze samen door het land om juweliers te beroven; nu vermoorden ze elkaar met zware wapens in de strijd om cocaïnemiljoenen.

De oorlog woedt niet alleen in Amsterdam, maar door heel Nederland en zelfs tot in België en Marokko. Maar wie zijn nu precies de vijanden en waarom?

Mocro Maffia onthult het inside-verhaal over de opkomst van een nieuwe generatie zware criminelen. Een van de betere misdaad boeken over geld, ambitie, hoogmoed en verraad.

10. Mijn leven undercover - Amaryllis Fox

Mijn leven undercover

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Mijn leven undercover van Amaryllis Fox onthult een wereld die we doorgaans alleen kennen uit tv-series, een aanrader voor fans van Homeland.

Dit waargebeurde verhaal volgt Amaryllis Fox, een jonge vrouw met een uiterst gevaarlijke functie binnen de CIA. Amaryllis studeerde internationaal recht aan de universiteit van Oxford toen haar mentor Daniel Pearl gevangen werd genomen en onthoofd.

Dit werd haar drijfveer om zich te verdiepen in terrorismebestrijding. Ze ontwikkelde een algoritme dat terroristische aanslagen met indrukwekkende nauwkeurigheid kon voorspellen. Een jaar later wist de CIA haar te vinden.

Amaryllis’ ster rees snel, en op 22-jarige leeftijd werd ze gerekruteerd voor het elitekorps. Ze werd voorbereid op ‘The Farm’, waar ze onder andere leerde martelingen te doorstaan, vuurwapens te gebruiken en zelfmoord te plegen in gevangenschap.

Vervolgens werd ze uitgezonden als spion ‘under non-official cover’ – de meest begeerde en gevaarlijke rol binnen de CIA. Als kunsthandelaar infiltreerde Amaryllis in terroristische netwerken in het Midden-Oosten en Azië, tot die ene ontmoeting alles veranderde.

Meer waargebeurde verhalen?

Ben je er nog niet helemaal uit en wil je meer goede boeken met waargebeurde verhalen zien? Bekijk dan eens de door Nederlandse lezers best beoordeelde boeken van dit moment.

Irene
Irene

Irene Beijlevelt is de hoofdredactrice en auteur van Besteboeken.nl. Ze is een groot fan van boeken in allerlei genres. Samen met haar achtergrond in communicatie en marketing vormt dit de basis voor deze website.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€7,95)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:57 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,95)
storytel.com
bruna.nl (€19,95)
. (€19,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,50)
bruna.nl (€17,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
. (€21,99)
bruna.nl (€21,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,28)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,99)
bruna.nl (€22,99)
. (€22,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,99)
storytel.com
bruna.nl (€26,99)
. (€26,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
storytel.com
bruna.nl (€15,99)
. (€15,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,50)
bruna.nl (€12,50)
. (€12,50)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,99)
storytel.com
bruna.nl (€23,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:53 am