Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Top 10 grappige humoristische boeken vol humor om te lachen

De allerbeste vrolijke en hilarische boeken

Ben je op zoek naar een grappig boek om in een komische stemming te komen? Bekijk onze lijst vol lachwekkende boeken die door menig Nederlanders goed beoordeeld zijn.

1. Wat als? - Randall Munroe

XKCD – Wat als?

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,99)
bruna.nl (€9,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Bereid je voor op een onvergetelijke reis naar de wereld van het absurde met ‘Wat als?’. Dit boek onthult met gevoel voor humor en wetenschappelijke nauwkeurigheid antwoorden op vragen die zo gek zijn dat je ze zelf nooit zou stellen.

Ooit gedacht of een collectieve verkoudheidsquarantaine de ziekte voorgoed de das om zou doen? Of hoe je een steak medium-rare bereidt door hem vanuit de stratosfeer te laten vallen?

Hoe zit het met het effect van miljarden mensen die synchroon een sprongetje maken?

Het geniale brein achter dit boek, Munroe, ontrafelt deze mysteriën op een wijze die zowel verhelderend als hilarisch is. Verrijkt met illustraties, zijn zijn antwoorden ware pareltjes van vermakelijke kennis.

Ze voorspellen vaak een uitroeiing van de mensheid of tenminste een flinke knal. Het is een boek vol verrassingen waar je nog lang over na zult denken!

2. Taal voor de leuk - Paulien Cornelisse

Taal voor de leuk

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,99)
bruna.nl (€12,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Paulien Cornelisse is een groot liefhebber van de Nederlandse taal. “Je ergeren? Dat doe je maar in je vrije tijd,’ zegt Paulien, om vervolgens als een detective op zoek te gaan naar taalvernieuwingen, miscommunicaties en bizarre gesprekswendingen.

In Taal voor de leuk, haar derde taalboek, deelt ze haar nieuwste fascinaties. Waarom zegt de conducteur in de trein “UhLelystad’ in plaats van gewoon “Lelystad’?

Kun je beter “ARG’ whatsappen of “ARGH’? Wat zijn dwangclichés? Auto-irritaties? En wat is woordaanelkaarplakkisme?

Scherp, onderzoekend en met een vrolijk relativeringsvermogen neemt Paulien de taal onder de loep

3. Het nieuwe Dagboek Van Bridget Jones - Helen Fielding

het nieuwe Dagboek Van Bridget Jones

Verkrijgbaar bij

bol.com (€4,95)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Bridget Jones, de onweerstaanbare, ietwat klunzige, maar altijd hoopvolle heldin heeft zichzelf opnieuw op de kaart gezet. Na de release van haar debuutdagboek wist ze een plaatsje te veroveren in de harten van miljoenen mensen wereldwijd.

Helen Fielding keert in dit verse dagboek terug met dezelfde humor en zelfspot, maar met nog meer ongetemde avonturen van de hedendaagse werkende vrouw Bridget Jones.

Hier ben je, in het turbulente leven van Bridget, gewapend tegen de overdaad aan alcohol en calorieën, de bekoring van nicotine, en op een eeuwige queeste naar zelfverbetering. En laten we vooral niet het diepe verlangen naar de ware Jacob vergeten.

De achtbaan van een relatie met de misschien-wel-de-man-van-haar-leven Mark Darcy, de dolkomische adviezen van haar trouwe vriendinnen Jude en Shazzer, en de immer aanwezige, bemoeizuchtige moeder – Bridget Jones is terug en hoe! Je zult je geen moment vervelen.

4. 999 feiten waar je meestal helemaal niets aan hebt - Herman Boel

999 feiten waar je meestal helemaal niets aan hebt

Verkrijgbaar bij

bruna.nl (€16,99)
bol.com (€16,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Zet je schrap voor een wilde rit door de wonderlijke wereld van het ongebruikelijke en bizarre! Met de ‘Weetjeskoning’ Herman Boel aan het stuur navigeer je langs bijna duizend wist-je-datjes die je ongetwijfeld versteld zullen doen staan.

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel een wolk weegt? Of waarom het Nederlands woorden mist die rijmen op ’twaalf’ en ‘herfst’? Weet je hoeveel baby’s een gordeldier per keer krijgt?

Of dat chocolade dienst deed als munteenheid voor de Azteken en de Maya’s? En dat het geven van een duim in veel culturen juist een belediging is?

Dit is geen doorsnee weetjesboek. Boel combineert de crème de la crème van weetjes uit zijn vorige succesboeken met meer dan honderd splinternieuwe, verrukkelijk zinloze feitjes.

Van brullende koeien tot de geur van regen, en zelfs romans zonder werkwoorden: deze bundel staat bol van de verrassingen!

Met dit boek aan je zijde, heb je altijd een leuk weetje paraat. Verwacht het onverwachte en laat je verbazen door de wereld om je heen.

5. Ga lekker zelf in je kracht staan - Japke-d. Bouma

Ga lekker zelf in je kracht staan

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
bruna.nl (€16,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Word jij ook zo moe van al dat kantoorjargon dat je dagelijks om de oren vliegt? Woorden als ‘flexwerken’, ‘scrummen’ en ‘agile werken’ domineren de werkvloer, maar brengen ze ons echt iets goeds? Is het zinvol om ‘lean’ te zijn en te ‘dromen’? Hebben zelfsturende teams echt zin? En moeten we allemaal dezelfde kant op kijken? 

Japke-d. Bouma, kantoorbaan goeroe, trekt de stekker uit al dat verwarrende managementlingo. Ze neemt de meest vervelende en hardnekkige trends onder de loep en presenteert een nieuw perspectief op kantoortaal.

Ooit was de klant gewoon koning, tegenwoordig wordt hij ‘centraal gezet’. Maar wanneer is dit gebeurd en wie is de schuldige? Het wordt behoorlijk druk in het ‘centrum’, niet alleen met de klant, maar ook met ‘de leerling’, ‘de burger’, ‘de docent’, ‘het kind’ en zelfs ‘de verbinding’.

En wat te denken van dat seminar waar ‘jouw uitdaging’ centraal stond. Wat een chaos! Er ontbreekt alleen een handleiding over hoe je al deze mensen en zaken daadwerkelijk centraal zet. Over welk ‘centrum’ hebben we het eigenlijk?

Met deze intrigerende vragen zet Bouma je aan het denken en levert ze een hilarische kritiek op het moderne kantoorleven.

6. Meester Mark rekent het goed - Mark van der Werf

Meester Mark rekent het goed

Verkrijgbaar bij

bol.com (€10,60)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 6:53 am

Wie houdt de boeven op afstand? Mega Mindy natuurlijk! En met Pasen vieren we blijkbaar… een konijn dat op bezoek komt?

Mark van der Werf, ook wel bekend als Meester Mark, is de schrijver van deze heerlijke verzameling kinderlogica. Op zijn bruisende Facebook- en Instagrampagina’s deelt hij de meest hilarische uitspraken, scherpe inzichten en schattige foutjes die kinderen op school maken.

Deze juweeltjes worden dagelijks door leerkrachten naar hem toegestuurd, gevonden in de doolhof van werkboekjes en schriften.

In ‘Meester Mark rekent het goed’ heeft hij de absolute toppers uit deze inzendingen verzameld. Ontdek een schat aan nooit eerder gepubliceerde kinderwijsheid, samen met een selectie van zijn persoonlijke favorieten, allemaal voorzien van zijn scherpe, humoristische commentaar.

Het werk van een leraar kan soms verrassend komisch zijn, en zelfs de meest absurde antwoorden verdienen soms een dikke krul. Bereid je voor op buikpijn van het lachen en een frisse blik op de wereld door kinderogen!

7. Chardonnee - Hoe ik stopte met drinken en begon met leven - Clare Pooley

Chardonnee

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,00)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Een verfrissend oprechte, hilarische en zeer herkenbare beschrijving van Clare Pooley’s gevecht met alcohol. Een glas bij het diner, tijdens het koken, of tijdens het helpen met huiswerk… allemaal in naam van de gezelligheid, toch?

Clare komt langzaam tot het inzicht dat ze een probleem heeft dat niet wordt opgelost door matiging: een enkel glas wijn is voor haar simpelweg geen optie.

Maar hoe stop je met drinken in een wereld waarin vrijwel elke sociale activiteit lijkt te draaien om alcohol?

Dit boek geeft een ongefilterde inkijk in het jaar waarin Clare besluit te onderzoeken of er leven is na wijn. In datzelfde jaar wordt er bij haar borstkanker geconstateerd.

Desondanks biedt ‘Chardonnee’ een luchtige en optimistische visie op hoe je voluit kunt leven zonder de verdovende roes (en de onvermijdelijke kater) van alcohol.

8. De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door - Herman Finkers

De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door

Verkrijgbaar bij

bol.com (€11,85)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

‘Ik word wakker, doe een plas, sta op en denk: Verrek, het moest andersom.’ Of, zoals Finkers ooit al zei: ‘De leukste grappen zijn de grappen die niet zijn bedacht, maar ja, bedenk die maar eens.’

Het zijn dit soort oneliners en poëtische regels zoals: “Ik zit voor het raam, ik fluister zacht haar naam: Veldhuis,” die de absurdistische wereld van Finkers tot leven brengen.

Een wereld waarin het onlogische geloofwaardiger wordt dan het gezonde verstand, dat tenslotte al genoeg chaos veroorzaakt. Zijn wijsheden worden even vaak aangehaald in kroegen als op filosofische congressen.

Finkers’ schriftelijke werk bezorgt je lachrimpels en denklijnen. Deze bundel combineert de verzamelwerken ‘De cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door’ en ‘Poëzie, zo moeilijk nie’.

9. De leugen dicteert - Youp van 't Hek

De leugen dicteert

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,00)
bruna.nl (€15,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

Van het afscheid nemen van de coronabeperkingen tot de toeslagenaffaire, van de beruchte incidenten met Lil Kleine en Glennis Grace tot de dreigende Derde Wereldoorlog.

En laten we de #MeToo controverse rond The Voice of Holland, de verwaandheid van Hugo, Sigrid’s ‘Van Drimmelenlaatje’ en de ouderwetse Nokia van onze eigen Wiske Rutte niet vergeten.

Ook dit jaar bleef de stroom aan somber nieuws maar komen, die Youp vervolgens in zijn scherpe columns voor NRC sardonisch ontleedde.

Maar er was een sprankje hoop: de miljoenen van onze thuisgebakken oligarch Sywert raakten bevroren – iets waar Youp zich wekenlang voor heeft ingezet.

10. Zolang er leven is - Hendrik Groen

Zolang er leven is

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am

We hebben de unieke persoonlijkheid van Hendrik Groen leren kennen door zijn dagboek ‘Pogingen iets van het leven te maken’.

Met de onverzettelijke Evert en andere leden van de ‘Oud-maar-niet-dood-club’ aan zijn zijde, zet hij alles op alles om de resterende jaren in een Amsterdams verzorgingshuis een stuk levendiger te maken.

Het kan voor Hendrik soms een uitdaging zijn om zijn optimisme te bewaren. Gelukkig heeft hij de pen opnieuw ter hand genomen.

Met zijn typische, charmante humor fileert hij medebewoners, het bestuur, zijn vrienden en de ouderdom in zijn geheel, waarbij hij zichzelf absoluut niet ontziet.

Meer grappige boeken?

Weet je nog niet zeker welke je moet hebben en ben je benieuwd naar nog meer grappige boeken? Bekijk dan eens de door Nederlandse lezers best beoordeelde boeken vol humor.

Irene
Irene

Irene Beijlevelt is de hoofdredactrice en auteur van Besteboeken.nl. Ze is een groot fan van boeken in allerlei genres. Samen met haar achtergrond in communicatie en marketing vormt dit de basis voor deze website.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,99)
bruna.nl (€9,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,99)
bruna.nl (€12,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€4,95)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Verkrijgbaar bij

bruna.nl (€16,99)
bol.com (€16,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
bruna.nl (€16,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,00)
storytel.com
bruna.nl (€20,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:40 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,00)
bruna.nl (€15,00)
. (€15,00)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 7:39 am