Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Top 10 verfilmde boeken: Beste boek als film of serie​

Goede boeken die vertaald zijn naar het witte doek

Wil je een goed boek lezen dat ook bekend staat als boekverfilming op Netflix of een ander platform? Bekijk dan de mooiste bestsellers hieronder die als series of films te zien zijn.

1. Een weeffout in onze sterren - John Green

Een weeffout in onze sterren

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Drie jaar terug leek Hazel’s lot bezegeld, maar dankzij een revolutionair medicijn zijn haar dagen toch verlengd. Tijd genoeg om zich in haar studie te storten, maar vooral om een leven te leiden waarin haar ziekte op de achtergrond blijft.

Gus, een jonge overlever van kanker, betaalde hiervoor een hoge prijs: het verlies van een been. De vonk slaat onherroepelijk over wanneer Hazel en Gus elkaar ontmoeten, een intense chemie die hun levens voor altijd zal veranderen. Maar Hazel wil geen tikkende tijdbom zijn in iemands leven.

Ze introduceert Gus in de wereld van haar favoriete boek: ‘An Imperial Affliction’ van Peter Van Houten, een tragisch verhaal over een ziek meisje dat abrupt eindigt, midden in een zin. Samen besluiten ze het raadsel op te lossen en op zoek te gaan naar Van Houten, om hem te vragen hoe het de personages vergaat na het abrupte einde.

Deze zoektocht brengt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is echter allesbehalve wat ze verwachtten. Hun leven maakt een onverwachte wending die ze niet hadden durven dromen.

John Green heeft met dit boek een literair meesterwerk afgeleverd. Het verbaast dus niemand dat zijn roman bij publicatie direct de bestsellerlijsten veroverde en talloze literaire prijzen in de wacht sleepte, zowel in eigen land als daarbuiten.

In de VS alleen al werden meer dan 450.000 exemplaren van ‘The Fault In Our Stars’ verkocht nog voor de officiële verschijning. Het boek hield het een jaar lang vol op de nummer één positie in de NY Times bestsellerlijst en is nu wereldwijd verkrijgbaar in meer dan dertig talen.

In Nederland sleepte ‘Een weeffout in onze sterren’ zowel de jury- als publieksprijs van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs in de wacht, een unicum.

In 2014 brak de coming-of-age film gebaseerd op het boek wereldwijd door in de bioscopen. De film werd een kassucces en sleepte meerdere prijzen in de wacht.

2. De Hongerspelen - Suzanne Collins

De Hongerspelen

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Katniss Everdeen slijt haar dagen in district 12, het armste gebied van Panem, het land dat we vroeger kenden als Noord-Amerika. Samen met haar moeder en zusje Prim leeft ze in armoedige omstandigheden, onder de ijzeren vuist van het welgestelde Capitool.

Jaarlijks vinden de Hongerspelen plaats: 24 tributen, een jongen en meisje uit elk district, worden willekeurig gekozen voor een strijd op leven en dood. Dit jaar wordt Prim geselecteerd…

Katniss beseft dat de Hongerspelen gelijkstaan aan een doodvonnis voor haar zusje en neemt een moedig besluit: ze neemt de plek van Prim in. Terwijl heel Panem toekijkt en geniet van deze gruwelijke entertainment, betreedt ze de arena.

Ze belandt in een genadeloos web van geweld, gemanipuleerde mediabeelden en corrupte politici. Voor Katniss dringt de vraag zich op: hoever is ze bereid te gaan om te overleven?

De trilogie van de Hongerspelen groeide uit tot een ongekend filmfenomeen, met Jennifer Lawrence in de schijnwerpers als de onvergetelijke Katniss Everdeen.

Ook onder jong volwassenen is het boek bekend als een van de beste young adult boeken.

3. Grote kleine leugens - Liane Moriarty

Grote kleine leugens

Verkrijgbaar bij

bol.com (€5,99)
. (€5,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 9:09 am

Het jaarlijkse ouderfestijn op de idyllische basisschool Pirriwee Public loopt dit jaar volledig uit de hand. Wat begint als een feest eindigt in een nachtmerrie. Sirenes razen voorbij, mensen schreeuwen, de schooldirecteur is volledig verbijsterd en een ouder verliest het leven.

Is er sprake van moord, een ongelukkig toeval of een gruwelijk geëscaleerde ruzie? De Pirriwee-ouders gaan de harde les leren dat zelfs de kleinste leugens soms de grootste gevolgen kunnen hebben…

‘Grote kleine leugens’ geeft een messcherpe blik op ex-echtgenoten en hun nieuwe vlammen, de complexe band tussen moeders en dochters, roddels die het schoolplein in hun greep houden en de leugens die we onszelf voorhouden om de dag door te komen.

Liane Moriarty bevestigt met deze roman opnieuw haar talent voor het schrijven van prikkelende, humoristische, soms pijnlijke, maar altijd boeiende pageturners.

4. Little Women - Louisa May Alcott

Little Women

Verkrijgbaar bij

bol.com (€6,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 9:09 am

Deze kerst voelt anders voor Meg, Jo, Beth en Amy. Hun vader is weg, strijdend in de Burgeroorlog en het gezin kampt met financiële tegenspoed. Maar ondanks hun armoede bruist het leven van de vier March-zussen van kleur.

Ze vermaken zich met spelletjes, zetten wilde toneelstukken op, sluiten nieuwe vriendschappen, botsen met elkaar, worstelen met hun zwakheden, leren van hun fouten, steunen elkaar in tijden van ziekte en teleurstelling en belanden keer op keer in de meest uiteenlopende avonturen.

5. The Color Purple - Alice Walker

The Color Purple

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 9:09 am

‘The Color Purple’, bekroond met de Pulitzerprijs en de National Book Award, is een icoon van de moderne Amerikaanse literatuur.

Het boek schildert op krachtige wijze het leven van Afro-Amerikaanse vrouwen in het landelijke Georgia van de vroege twintigste eeuw. Ondanks een scheiding in hun jeugd houden de zussen Celie en Nettie vast aan hun loyaliteit en hoop in elkaar, door tijd, afstand en stilte heen.

Via een reeks brieven die twintig jaar beslaan, trekt het boek lezers diep in de rijke en onvergetelijke portretten van Celie, Nettie, Shug Avery en Sofia en hun ervaringen.

‘The Color Purple’ doorbrak de stilte rond huiselijk en seksueel misbruik, en vertelt de levensverhalen van vrouwen door hun pijn en strijd, vriendschap en groei, veerkracht en moed.

6. Het Diner - Herman Koch

Het diner

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 9:09 am

‘Het diner’ van Herman Koch is een briljant en baanbrekend literair werk, dat zich afspeelt binnen de tijdsduur van één enkele avond en zich ontvouwt tot een beklemmende thriller. In 2017 werd het boek succesvol verfilmd.

Met ‘Het diner’ heeft Herman Koch internationale roem verworven. Deze rauwe en diepgaande roman werpt de vraag op hoe ver je als ouder moet gaan om verantwoordelijkheid te nemen voor de daden van je kind. 

Twee koppels begeven zich naar een restaurant voor een avondje uit. Ze babbelen over gewone dingen, onderwerpen die je verwacht tijdens etentjes: werk, recente films, vakantieplannen.

Maar ze dansen behendig om het onderwerp dat ze eigenlijk zouden moeten bespreken: hun kinderen. Hun vijftienjarige zonen, Michel en Rick, hebben samen iets gedaan dat hun toekomst in gevaar kan brengen.

Tot nu toe zijn alleen wazige beelden van hen getoond in ‘Opsporing verzocht’ en is de zoektocht naar hun identiteit op een dood spoor beland. Maar voor hoe lang?

De situatie wordt nog complexer doordat Ricks vader de potentiële nieuwe premier van Nederland is.

7. Het Gouden Ei - Tim Krabbé

Het Gouden Ei

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
bruna.nl (€16,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 9:09 am

Rex wandelt terug naar de auto, haalt het polaroidtoestel uit Saskia’s mandje en schiet een foto van het tankstation.

Het is bedoeld als een grapje voor later, maar hij kan zich al de speelse blikken voorstellen die ze elkaar in de toekomst zullen toewerpen bij het zien van het onderschrift in het fotoalbum: ‘Total tankstation met daarin Saskia, enkele momenten voordat ze voor het eerst de op de Autoroute zal rijden.’

Met de foto tussen zijn vingers ziet hij hoe het tankstation en de geparkeerde auto’s op magische wijze tevoorschijn komen uit de chemische reactie van de polaroid.

Dit zijn fragmenten uit ‘Het Gouden Ei’ (1984), een onbetwiste klassieker van Tim Krabbé, die niet een maar twee keer is verfilmd: in Nederland als ‘Spoorloos’ (1988) en in de VS als ‘The Vanishing’ (1993).

Het boek heeft de wereld veroverd met vertalingen in talloze talen en meer dan een kwart miljoen verkochte exemplaren.

8. Forrest Gump - Winston Groom

Forrest Gump

Verkrijgbaar bij

bol.com (€13,28)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 9:09 am

De moderne klassieker die de geliefde film met Tom Hanks inspireerde.

Forrest Gump, met zijn reusachtige gestalte van zes voet zes, 242 pond en een bescheiden IQ van 70, is de innemende hoofdpersoon van dit klassieke komische verhaal.

Zijn vroege leven lijkt misschien weinig belovend, maar als het American Football-team van de University of Alabama hem rekruteert en tot ster maakt, wordt hij op een onvoorstelbaar pad gezet.

Dit pad transformeert hem van een Vietnam-held tot een wereldklasse tafeltennisser, van worstelaar tot ondernemer.

Met een unieke stem vertelt Forrest alles in een dolle rit door drie decennia van de Amerikaanse geschiedenis.

9. Verbonden - Octavia Butler

Verbonden

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 9:09 am

Dit is Octavia Butler’s iconische parel, nu eindelijk in het Nederlands te lezen.

Na een feestje ter ere van haar 26e verjaardag in het Californië van 1976, vindt Dana zichzelf plotseling terug op een plantage in het Maryland van 1815. Vanwege haar huidskleur wordt ze daar onmiddellijk als slavin behandeld.

Tijdens haar onvrijwillige verblijf in Maryland ontmoet Dana de jonge Rufus, die dreigt te verdrinken. Dana grijpt in en redt zijn leven – een daad die ze regelmatig zal herhalen.

Hoewel noch Dana noch Rufus de mysterieuze kracht begrijpt die hen samenbrengt wanneer Rufus in gevaar is, kunnen ze niet ontsnappen aan de band die hen verbindt.

Met elke reddingsmissie wordt Dana zich meer en meer bewust van het feit dat haar eigen leven op het spel staat, lang voordat het eigenlijk echt begonnen is.

Het is een ongewoon verhaal over twee individuen, door bloed verbonden, maar door tijd gescheiden.

10. De tovenaar van Oz - L. Frank Baum

De tovenaar van Oz

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 9:09 am

Je kent het vast wel, zelfs als je het boek nooit hebt opgepikt: het sprookje van het meisje dat door een tornado naar het magische land van Oz wordt geslingerd, vertolkt door Judy Garland in de oorspronkelijke film of door Michael Jackson en Diana Ross in de remake. Het is een verhaal dat zich stevig heeft genesteld in onze kinderliteratuur. Maar het originele verhaal uit 1900 kon een frisse wind gebruiken. Daarom heeft Margaretha van Andel het verhaal een broodnodige make-over heeft gegeven, en het omgevormd tot een schitterend avontuur.

Marieke Nelissen nam de illustraties voor haar rekening en heeft met haar penseel en verf alle geliefde karakters nieuw leven ingeblazen.

Meer verfilmde boeken?

Dit was natuurlijk niet alles! Wil je meer boeken zien die zijn verfilmd? Bekijk dan eens deze populaire verfilmde boeken met goede beoordelingen.

Irene
Irene

Irene Beijlevelt is de hoofdredactrice en auteur van Besteboeken.nl. Ze is een groot fan van boeken in allerlei genres. Samen met haar achtergrond in communicatie en marketing vormt dit de basis voor deze website.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,99)
storytel.com
bruna.nl (€17,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,99)
storytel.com
bruna.nl (€14,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 9, 2024 - 3:58 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€5,99)
. (€5,99)
bruna.nl (€5,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 9:09 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€6,99)
storytel.com
bruna.nl (€10,95)
. (€10,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 9:09 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,99)
storytel.com
bruna.nl (€14,95)
. (€14,95)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 9:09 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)
storytel.com
. (€15,99)
bruna.nl (€15,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 9:09 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
bruna.nl (€16,99)
. (€16,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 9:09 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€13,28)
storytel.com
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 9:09 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,99)
storytel.com
bruna.nl (€26,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 9:09 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
storytel.com
bruna.nl (€24,99)
Laatst bijgewerkt:: juni 15, 2024 - 9:09 am